Ei tuloksia tavanomaisella fysioterapialla? Testaa tätä! - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Ei tuloksia tavanomaisella fysioterapialla? Testaa tätä!

Ergonomia, lihaskunto- ja liikkuvuus­harjoittelu, ryhtiharjoittelu, koordinaatio­harjoittelu, nivelten mobilisaatio, nivel- ja faskiamanipulaatiot, hieronta – etkö saanut toivomiasi tuloksia?

Helpottavatko oireesi tai fyysiset rajoitteesi vain hetkeksi? Tai ehditkö jo mielestäsi parantua, mutta tehtyäsi yhdenkin hallitsemattoman liikkeen palasit kehityksessäsi lähtökuoppaan? Kehon traumareaktiot voivat olla taustalla oleva syy. Sana trauma liitetään usein mielenterveyteen ja posttraumaattiseen stressireaktioon, mutta trauma voi jättää psyykeen lisäksi jälkiä myös kehoon. Tämä teksti käsittelee traumaa suurimmaksi osaksi tuki- ja liikuntaelimistön näkökulmasta.

Trauma

Trauma voi johtua yksittäisestä isosta tapahtumasta tai se voi kehittyä pidemmän ajan kuluessa kuormituksen kasaantuessa. Trauma voi aiheuttaa stressireaktioita kehossa, ja jos stressitila jää päälle pidemmäksi aikaa, se voivat haitata muun muassa hermoston, lihasten ja nivelten toimintaa. Kyseessä voi olla tapahtuma, josta on jo hyvin kauan aikaa etkä edes välttämättä muista sen olleen erityisen vakava. Tapahtumia jotka voivat johtaa traumaan ovat esimerkiksi:

  • Synnytyskomplikaatiot ja ongelmat raskauden aikana, ennenaikaisuus
  • Fyysiset vammat (luunmurtumat, lihasrevähdykset, nyrjähdykset, aivotärähdykset jne.)
  • Rankat emotionaaliset kokemukset ja ajanjaksot elämässä
  • Leikkaukset ja toimenpiteet
  • Fyysisen tai henkisen väkivallan kohteeksi joutuminen
  • Läheisen menettäminen

Tällaisiin ongelmiin voivat viitata esimerkiksi seuraavat seikat:

  • Kipujen ja oireiden syy ei usein selviä perinteisin metodein
  • Pystyt tekemään useita erilaisia harjoitteita oikein mutta tuntuu, että lihakset eivät tee tarkoituksen mukaisesti töitä
  • Harjoittelu pahentaa kipua ja jäykkyyttä
  • Vaikeuksia lihasten aktivoinnissa
  • Kehossa on yleisesti jäykkyyttä, usean laajemmalla alueella
  • Motoriikkaongelmia

Esimerkiksi Nilkan nyrjähtäessä, nilkkaa ympäröivät lihakset menevät jännitystilaan suojellakseen vaurioaluetta ja minimoidakseen lisävauriot. Varsinainen vauriokudos paranee usein hyvin, mutta nilkka jää silti jäykäksi ja lihakset tuntuvat jännittyneiltä. Kuntoutus tavanomaisella fysioterapialla auttaa hetkellisesti, mutta jo seuraavana päivänä nilkka tuntuu taas jäykältä ja useiden kuukausienkin kuntoutuksen jälkeen tilanne voi olla sama. Lihasjännitys voi lisääntyä entisestään jos harjoituksia tehdään kovalla alustalla ja nopeita liikkeitä tehdessä. Tämä tarkoittaa sitä että kehon suojamekanismit ovat edelleen aktiivisia. Jos tila pitkittyy, se voi johtaa ongelmiin esimerkiksi polven, lonkan ja alaselän tasolle asti.

Kokeile

Jos taustalla on yllämainittujen esimerkkien kaltaisia tapahtumia, voit hyötyä terapioista jotka keskittyvät enemmän hermoston toimintaan ja kehon traumareaktioihin. Näitä on esimerkiksi:

  • Kraniosakraalinen terapia (Oloni-klinikalla käytössä)
  • Sensomotorinen refleksiterapia (esim. Neurolize, MNRI) (Oloni-klinikalla käytössä)
  • TRE – trauma and tension release exercise
  • Somatic Experiencing

Parhaassa tapauksessa oireet voivat hävitä jo muutaman terapiakäynnin jälkeen! Joskus kyseessä voi olla myös pidempi prosessi. Tähän saattaa kuulua erilaisia omatoimisia harjoituksia; sympaattisen hermoston rauhoittamista, päivittäisen stressin käsittelyä tai kehon oireiden ja signaalien tulkintaa. Voit joutua käsittelemään vanhoja tunteita ja tapahtumia, jotkut tarvitsevat myös tavanomaista keskusteluterapiaa. Tällöin keho tulee yleensä vastaanottavaisemmaksi myös tavanomaisemmalle fysioterapialle tai harjoittelulle, yllä mainittujen menetelmien avulla.

Muista myös

Mikäli elämä on hyvin stressaavaa ja hektistä, ei keholla välttämättä ole energiaa käsitellä terapian laukaisemia prosesseja. Tässä voi auttaa aikataulujen väljentäminen terapian ajaksi ja/tai vaihtoehtoisesti voit etsiä tehokkaita stressinhallintakeinoja. Erilaisia stressinhallintatapoja ovat esimerkiksi mindfulness, jooga, Wim Hof -metodi, meditaatio ja mentaaliharjoittelu. Stressin vähentäminen voi jo yksinään parantaa osan fyysisistä oireista. Jos edellä mainitut asiat eivät kuulosta kiinnostavilta, tee ainakin jotain sinulle mieluista. Käy elokuvissa, soita ystävälle, leiki koiran kanssa, juo kupillinen kahvia rauhassa. Järjestä aikaa itsellesi.

Ravitsemuksella on iso vaikutus kehon hyvinvointiin. Paranemisprosessi voi vaatia paljon raaka-aineita, ja joidenkin ravintoaineiden ja vitamiinien sekä hiven- ja kivennäisaineiden tarve voi olla hetkellisesti normaalia suurempi. Ravitsemusterapeutin arvio voi olla suositeltavaa.

Mitä nopeammin haet oireisiisi apua, sitä paremmin kaikki terapiat yleensä toimivat. Jos traumasta on jo kauan aikaa ja olet kärsinyt oireista pitkään, suojamekanismien purkamiseen menee mahdollisesti pidemmän aikaa. Jos huomaat vuosia hinkuttaneesi samoja harjoituksia ja terapioita tuloksetta, on ehkä aika siirtää katse kohti uusia menetelmiä.

Lue lisää Oloni-klinikan fysioterapiapalveluista »

Varaa aika Oloni-klinikan fysioterapiaan!

Hierontakäyntiin ei kuulu ongelmien tarkempaa tutkimista, poissuljetaan vain kontraindikaatiot. Jos haluaa tarkempaa tutkimusta pitää varata aikaa fysioterapiaan.

Ajanvaraus »