Elämän tärkein lenkki - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Elämän tärkein lenkki

Suusta peräaukkoon on matkaa 10-12 metriä.

Matkan varrella on noin seitsemän metriä pitkä ohutsuoli ja noin puolentoista metrin pituinen paksusuoli. Nykyihmisellä elämän tärkein lenkki voi huonosti. 

– 40 vuoden aikana vatsa-suolistoalueen oireilu on suorastaan räjähtänyt. Se on tuonut mukanaan monia sivuoireita, joita ei aina edes osata yhdistää vatsa-suolistoalueen häiriötiloihin: lihassärkyjä, päänkipuja, iho-ongelmia, mielialan heittelyä, toteaa terveys- ja hyvinvointivalmentaja Mona Leino Oloni-klinikalta. 

– Nykyään jokaiseen oireeseen määrätään oma lääke, ilman että lähdetään selvittämään ongelmien juurisyitä, hän harmittelee. 

– Esimerkiksi mielialaongelmien kohdalla ei huomioida, että mielialaan vaikuttavan serotoniini-välittäjäaineen aineenvaihdunnasta yli 95 prosenttia tapahtuu paksusuolessa. Immuniteetti on nyt pinnalla, lähinnä ulkoisen suojauksen muodossa. Siitä ei juuri puhuta, että lähes 80 prosenttia immuniteetistämme rakentuu suolistossa, Leino huomauttaa.

Hän korostaa, että ihminen on ”koneistoltaan” samanlainen kuin kivikaudellakin. 

– Syöminen, juominen ja hengittäminen. Ne ovat kokeneet valtaisan muutoksen, eikä suinkaan parempaan päin. Nykyruokaa Leino kutsuu valeruoaksi, jossa ravintoaineet ovat minimissä, mutta lisä-, torjunta- ja säilöntäaineet maksimissa. 

– Elimistömme on luotu käsittelemään ruokaa, jota metsästetään, kalastetaan ja keräillään luonnosta. Pitkälle prosessoidut, puolivalmiit einekset ovat elimistöllemme tuntemattomia kuin myös light-tuotteet, sen sijaan luonnon suolaa sekä luomukasviöljyjä ja -rasvoja monet elintoimintomme tarvitsevat.

Kemikaalikuorma veden kautta

Leino muistelee, miten vähällä kemikaalimäärällä muutama vuosikymmen sitten tultiin toimeen, oli palasaippua, pyykinpesuaine ja tiskiaine, ehkä yksi yleispesuaine, meikkipussiin riitti yksi voide, ripsiväri ja huulipuna. Nyt jokaiseen kohtaan niin kodissa kuin itsessä on eri aine. 

– Osa tästä kemikaalikuormasta päätyy hanaveteen, ja sieltä ihmisten elimistöön ja suolistoon, unohtamatta vesijohtoputkistoon pääseviä lääkejäämiä ja nykyään myös meillä Suomessa räjähtäneen huumeongelman myötä tulevia huumejäämiä, pohtii Leino.

Hän kehottaa puhdistamaan juoma- ja ruoanlaittoveden.

– Istuvien nykyihmisen hengitys on muuttunut pinnalliseksi, mutta myöskään monin paikoin ilma ei tarjoile raikasta ja puhdistavaa hengityskokemusta, vaan joudumme vetämään keuhkoihin saasteiden hiukkasillaan kuormittamaa ilmaa.

Meitä ei ole kuitenkaan tuomittu vatsa-suolistoalueen ongelmiin ja niistä johtuviin monenlaisiin oireisiin. 

– Voimme hyvin pitkälle itse vaikuttaa hyvinvointiimme. Elämä perustuu solujen ja sitä myötä kudosten uudistumiseen. Kun annamme kehollemme sen tarvitsemia rakennusaineita, niin keho lähtee itse korjaamaan itseään. Tärkein muutos tehdään ruokalautasella. Elimistö tunnistaa kalan, mutta ei kalapuikkoa, eli ruoka olisi hyvä valmistaa itse aidoista, tuoreista raaka-aineista, kannustaa Leino.

Hän on reilut parikymmentä vuotta liputtanut aineenvaihduntaa vilkastuttavien hoitojen puolesta. Vatsa-suolistoalueen elämäntaparemontissa olisi hänen mukaansa hyvä lähteä paksusuolen puhdistamisesta, jotta saadaan sen poimuihin kertyneet kuonat ja myrkyt pois. Leinon Oloni-klinikoilla Turussa ja Helsingissä tehdään Colonic-terapiaa eli paksusuolen vesipesua.

Koko lenkki kuntoon

Leino muistuttaa, että ruoansulatuselimistön kunnostamisessa tulee kiinnittää huomio koko suusta peräsuoleen ulottuvaan lenkkiin. 

– Kun sieraimiimme kantautuu keittiöstä ruoan tuoksu, niin nälkäinen elimistömme valmistautuu ruoan käsittelyyn ja alkaa erittää sylkeä ja suolahappoa. Hän huomauttaa, että useinkaan emme tunne aitoa nälkään, vaan syömme mielitekoon. Leino kannustaa opettelemaan, mitä on aito nälkä, eli ei puputeta kaiken aikaa, vaan syödään ruoka-aikoina. Ruoka tulisi pureskella huolellisesti, ja silloin ei juoda, kun syödään. Näin amylaasientsyymi pääsee aloittamaan optimaalisen ruoan hajottamistyön jo heti suussa. Mahalaukussa suolahapot ja entsyymit pilkkovat ruokaa pieniin partikkeleihin, jotta ravintoaineiden imeytyminen olisi mahdollista. 

– Mahahappoja tarvitaan myös elimistöön tunkeutuvien, huonojen bakteerien nitistämiseen. Mahahappojen toimintaa estävien lääkkeiden käytön myötä elimistössä alkaakin melkoinen sirkus, kun luontaiset, omien ruoan pilkkojien ja vieraiden bakteerien tappajien toiminnat lamaannutetaan. Ruokamassa viipyy kolme-neljä tuntia mahalaukussa. Siitä se matkaa tahdosta riippumattoman autonomisen hermoston stimuloivan aaltomaisen supistusliikkeen eli peristaltiikan avulla ohutsuoleen. 

– Ohutsuoleen erittyy maksan, haiman ja sapen erittämiä, elintärkeitä ruoansulatusnesteitä, joiden avulla ravinnon käsittely jatkuu. Ravintoa erotellaan entistä pienempiin osiin elimistön hyödynnettäväksi. 97 prosenttia ravinnosta imeytyy ohutsuolessa. Ruoansulatusnesteiden avulla ruokamassasta on eroteltu imeytyvät osaset nestemäiseen olomuotoon. Ohutsuolesta imeytymätön massa siirtyy paksusuoleen. 

– Paksusuoli ei monesti olekaan kauniisti poimuinen, sileäpintainen, nätisti kaartuva, paksuhko putki, vaan se on monella mutkalla ja sykkyrällä, suolinukaltaan röpelöinen.

,, Mahahappoja tarvitaan myös elimistöön tunkeutuvien, huonojen bakteerien nitistämiseen. ,,

Paksusuolen normaalin liikkeen lamaantumisen myötä ruokamassa ei pääse aaltomaisesti liikkumaan kohti peräsuolta, vaan jumittuu paksusuoleen. 

– Paksusuolessa on noin 38 asteen lämpötila. Ajatelkaa sinne eineslihapullien ja perunamuusin sekä valkoisista vehnäjauhoista leivotun ranskanleivän massa muhimaan ja mätänemään! Seurauksena on kehon sisäinen ”itsemyrkytys”.

Hellävarainen ja kivuton

Paksusuolen ”itsemyrkystilaa” Leino helpottaa Colonic-terapialla eli paksusuolen vesipesulla, joka tarkoittaa erityisen laitteen avulla suodatetun veden johtamista koko paksusuolen alueelle. Huuhtelu kestää noin 45 minuuttia. Hoidon aikana vettä johdetaan paksusuoleen useita kertoja. 

– Normaalisti hoitokertoja tarvitaan 3-5, kunnes vanhaa kuona-ainetta ei enää poistu huuhtelun aikana. Leinon mukaan nykyaikaisella, ammattikäyttöön tarkoitetulla laitteistolla paksusuolen Colonic-huuhtelu on hellävarainen ja kivuton toimenpide. Ennen hoidon alkua asiakas haastatellaan mahdollisten hoidon esteiden selvittämiseksi. 

– Suolihuuhtelulla on saatu hyviä hoitotuloksia suolistovaivojen, ummetuksen, ripulin, ilmavaivojen ja hiivasyndrooman hoidossa. Myös erilaiset säryt lihaksissa ja nivelissä voivat helpottua. Iho-oireissa, kuten akne, psoriasis, säärihaavat, selluliitti ja ihottumat, huuhtelu voi tuoda merkittävää apua, Leino sanoo.

Colonic-terapia maksaa Oloni-klinikalla ensimmäiseltä käynniltä 75 euroa.

Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 1/2021

Teksti: Reetta Ahola

Colonic-terapia 75 €

Ajanvaraus »

Tai voit varata ajan myös puhelimitse 
ma-pe klo 8.00-19.00
puh. 020 720 2480