K1-K2-K3 -kuka siellä portilla kolkuttaa? - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

K1-K2-K3 -kuka siellä portilla kolkuttaa?

Jos muistat tästä jutusta vain yhden asian, olkoon se tämä: ”Ota D-vitamiinin kanssa K2-vitamiinia”.

K-vitamiini on saanut kohtuuttoman vähän huomiota, vaikka se on tärkeä koentsyymi solujen entsymaattisissa reaktioissa luiden ja verisuonien toimintojen pysymiseksi normaaleina. K1-vitamiinivajeen ilmeisin oire on taipumus kärsiä mustelmista sekä kynsien alla olevista tummista täplistä. K-vitamiinista olisi paljon  kerrottavaa ja jutut helposti lähtevät rönsyilemään. Siksi pysymme K-vitamiinia koskevissa avainasioissa.

K1, K2, K3

K-vitamiinilla on ihmisen kannalta kaksi tärkeää muotoa. 1. Fyllokinoni eli K1, joka on kasviperäinen. Sitä on runsaasti vihreissä vihanneksissa. 2. Menakinoni eli K2, joka on eläin- tai bakteeriperäinen. Sitä muodostuu ihmisen suolistobakteerien avulla K1-vitamiinista. Samalla syntyy myös pieniä määriä menadionia eli K3-vitamiinia, joka voi edelleen muuttua K1- ja K2-vitamiiniksi. Synteettinen K3-vitamiini ei kuitenkaan sovi ihmisille, vaikka sitä usein eläinten ravintoon lisätäänkin. On tärkeää, että saamme K1-vitamiinia ravinnosta, jotta K2-vitamiinin muodostuminen suolistossa olisi tasapainoista ja vielä varmistaa sen saanti K2-ravintolisällä.

Ravinto ja ravintolisät

Vihreistä vihanneksista, esimerkiksi parsakaalista ja ravintolisistä saadaan K1-vitamiinia. Osa siitä muuttuu suolistossa K2-vitamiiniksi, edellyttäen että suoliston mikrobiomi tekee tehtävänsä.

Luustoa vahvistava

Viimeaikaiset tutkimukset antavat ymmärtää, että K-vitamiini edistää luiden pysymistä normaalina. Tämä voi kuitenkin olla avain myös verenkiertoelimistön ongelmien ehkäisyssä. Rotterdamin Erasmus-yliopistossa Alankomaissa tehty tutkimus on antanut ymmärtää, että K2-vitamiinin nykyistä parempi saanti voisi vähentää sydänkohtauksen riskiä puoleen (50%). Ateenan yliopistossa tehty tutkimus puolestaan osoitti, että K2 vaikuttaa erityisesti luun tiheyteen. Jo tätä ennen on tiedetty, että K-vitamiini edistää kalsiumin kiinnittymistä luihin mikä estää verisuonien kalkkeutumista.

K2-vitamiini huolehtii, että kalkki menee sinne minne pitää eikä jää verisuoniin.

Jos on käyttänyt ravintolisänä K1-valmistetta, osan siitä suolistobakteerit muuttavat K2-vitamiiniksi. Se onkin tästä syystä suositeltavampi ravintolisänä kuin K1-vitamiini, jota saa muutenkin runsaasti vihreistä vihanneksista. Kynnyskysymys on siis K2-vitamiinin riittävä saanti, koska sen muodostuminen K1-vitamiinista on  riippuvainen suolistobakteereista.

K2-vitamiini on tärkeä K-vitamiinin muoto kalsiumin siirtymiselle verisuonista yhdessä D-vitamiinin kanssa. Itse asiassa myös D-vitamiinin on muututtava, jopa kahteen kertaan ennen kuin se voi toimia kalsiuminsiirtäjähormonina. Tämä tapahtuu maksan ja munuaisten toimesta.

K2-vitamiinista on eri muotoja

K2-vitaminiin on liittyneenä vaihtelevia määriä isopreenia, jota on myös kukkien ja puiden tuoksuissa. Niiden määrä ilmoitetaan lyhenteellä MK7 tai MK6. Ne auttavat kasveja kestämään korkeita lämpötilamuutoksia.

Isopreenien määrät vaihtelevat. Esimerkiksi Natura Median K2-vitamiinissa, isopreenien määrä on 7 (MK7). MK4:ssä isopreenejä olisi vastaavasti 4.

K-vitamiini ja verenohennus

K-vitamiini edistää veren normaalia hyytymistä ja pysymistä normaalina. Sillä on kuitenkin myös vastavaikuttajia, niin luonnossa kuin lääkkeissä. Tällaisia ovat kumariinia sisältävät kaneli ja kumariinijohdannaiset, kuten verenohennuslääkkeenä käytetty varfariini (esim.  Marevan). Verenohennuslääkkeinä suositaan myös Aspiriinia® ja Primaspania®, joiden vaikuttavana aineena on asetyylisalisyylihappo. Vaikka varfariini estää K-vitamiinia tai päinvastoin, salisyylivalmisteet eivät, koska niillä on eri vaikutustapa.

K2-vitamiini siis ohjaa kalsiumia sinne minne se kuuluukin ja edistää luiden normaalia toimintaa. Käytännössä tämä auttaa ehkäisemään osteoporoosia ja osteopeniaa yhdessä D-vitamiinin kanssa.

Kuten tiedämme, vaihdevuosi-iässä luustosta kalsiumia irrottavan hormonin aktiivisuus lisääntyy estrogeenin vähetessä. K2-vitamiinin normaalia luiden toimintaa edistävä vaikutus liittyy siihen, että osteokalsiinin aktiivisuus lisääntyy, mikä kompensoi estrogeenivajeen aiheuttamaa kalsiumkatoa. Kalkin syönti ei yksinään auta silloin, jos luustosta irtoaa kalkkia vereen. Miten syöty kalkki olisi sen viisaampaa kuin luustossa jo ollut kalkki, joka sekään ei ymmärrä mennä takaisin sinne mistä on tullut.

Iho ja K-vitamiini

Ennenaikaisten juonteiden ilmaantuminen ihoon kasvojen ja kaulan alueella voi johtua K2-vitamiinivajeesta eli käytännössä suolisto-ongelmasta, mikä liittyy K1:n puutteelliseen muuttumiseen K2:ksi suolistossa. Tämä voi johtua joko liian vähäisestä K1-vitamiinin saannista tai suoliston mikroflooran puutteellisesta toimintakyvystä.

K2-vitamiini sitoo D-vitamiinia luustoon ja varmistaa, että veren kalsiumpitoisuudet ovat optimaaliset. Tämän lisäksi K2 aktivoi osteokalsiinin toimintaa eli proteiinin, joka edistää kalsiumin siirtymistä verestä ”takaisin” luustoon. Nämä liittyvät hormonaaliseen tasapainoon. Siksi molemmat ovat välttämättömiä.

Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti.

Haluaisitko parantaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi, mutta et tiedä, miten päästä alkuun? 

  • Alkukartoitus (60 min) / 49 €

Alkukartoituksella arvioidaan alustavasti  tilanteesi ja tarpeesi sekä laaditaan tutkimus- ja hoitosuunnitelma. Alkukartoituksessa kartoitetaan ja selvitetään terveysongelman alkulähde. Emme hoida ainoastaan oiretta, vaan etsimme oireen aiheuttajan.
Alkukartoitus ei sido jatkotoimenpiteisiin.

Ajanvaraus »

Tai voit varata ajan myös puhelimitse 
ma-pe klo 8.00-19.00
puh. 020 720 2480