Kalium (K) ja Magnesium (Mg) - suolan kavereita - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Kalium (K) ja Magnesium (Mg) - suolan kavereita

Nämä molemmat elektrolyytit ovat ihmiselle tärkeitä solunsisäisiä mineraaleja. 

Kaliumista 98% on solujen sisäisessä nesteessä ja magnesiumista 50%. Toiset 50% on sitoutuneena luustoon. Veressä ei magnesiumia ja kaliumia näin ollen juurikaan ole.

Kalium säätelee, natriumin ohella, solujen osmoottista tasapainoa, joka on näiden mineraalien sisä- ja ulkopuolella oleva keskinäinen pitoisuus. Kalium mahdollistaa ravintoaineiden liikkumisen soluissa ja samalla jätteiden poistamisen.

Kaliumilla on avainasema eräissä aineenvaihdunnallisissa tapahtumissa. Se auttaa ylläpitämään normaalia verenpainetta ja yhdessä natriumin kanssa hallitsee kehon neste- ja elektrolyyytitasapainoa. Se auttaa pitämään yllä kehon optimaalista happo-emästaspainoa, mikä on tärkeää lihasten normaalille toiminnalle, sydämen normaalin rytmin ylläpitämiseksi, hermoimpulssien muodostamiseksi ja energian vapauttamiseksi ravinnosta, kuten valkuaisaineista, rasvasta ja hiilihydraateista.

Kalium on välttämätön lihasten toiminnalle ja sydänlihaksen supistumiselle, erityisesti sydämenlyöntien pitämiseksi normaaleina. Se edistää hormonien eritystä, auttaa munuaisia puhdistamaan myrkyt verestä, ehkäisee naistentauteja stimuloimalla sisäeritysrauhasten toimintaa ja vaikuttaa suotuisasti hermoston toimintaan. Tämä mineraali auttaa torjumaan natriumin ylimääräistä haitallista vaikutusta verenpaineeseen, joten sillä on tärkeä rooli hyvän verenkierron ylläpitämisessä.

Saantisuositus on 400-1200 mg, mikä vastaa suunnilleen 10-30 mmol/l eli noin 1-3 kapselia, joista kaliumia tulee noin 400 mg/kapseli.

Natrium (suola) ja kalium ovat riippuvaisia toistensa pitoisuuksista kehossa, joten kaliumvaje ilmenee vastaavasti herkästi toistuvina sydämen rytmihäiriöinä, lihasheikkoutena ja ”roikkuvana” olemuksena käsivarsissa ja yleisessä habituksessa.

Kaliumin maksimipitoisuus löytyy lihassoluista. Kalium ei siis turhaan ole perustavaa laatua oleva kivennäisaine lihasten toiminnalle (kaliumin riittävä määrä on avain lihaskunnolle ja lihasten vahvistamisessa). Kalium edistää myös rasvan muuntamista energiaksi (rasvanpolttoa).

Kaliumin kertomaa:

Kalium edistää hermoston ja lihasten normaalia toimintaa sekä verenpaineen pysymistä normaalina.

Kaliumvaje voi aiheuttaa ongelmia, jos sen intrasellulaarinen pitoisuus (solun sisällä) on poikkeuksellisen matala. Alentunut kaliumtason ilmenemisiä ovat ummetus, lihasheikkous, rytmihäiriöt, väsymys, munuasten puutteellinen toiminta, munuais- ja virtsakivet, turvotus, nesteen kertyminen, levottomat jalat ja ihon tai raajojen pistely.

Elintarvikkeet, jotka sisältävät kaliumia
Kalimia on runsaasti soijajauhoissa, perunoissa, pavuissa, vehnänleseissä, tomaattisoseessa, manteleissa, aprikoosissa, luumuissa ja taateleissa. Banaani ja sitruuna ovat myös kaliumpitoisia. Pääsääntöisesti kaliumia on vihreissä lehtivihanneksissa, juureksissa, kuten porkkanoissa, perunoissa ja punajuurissa sekä hedelmissä ja palkokasveissa sekä täysjyvätuotteissa, kuivatuissa hedelmissä ja pähkinöissä.

Tiesitkö, että...

"Journal of the American Heart Association" -lehdessä julkaistun, muuttaman vuoden takaisen, tutkimuksen mukaan postmenopausaalisilla naisilla, jotka käyttävät runsaasti kaliumia sisältäviä elintarvikkeita, kärsivät vähemmän todennäköisesti aivohalvauksista kuin ne, jotka eivät syö kaliumpitoisia ruokia tai eivät käytä kaliumia ravintolisänä (viite: "Pharmaceutical Journal" by Coeli Carr, 5. syyskuuta, 2014).

Kalium ja magnesium ovat mainiot toimintaparit, koska molemmat ovat solunsisäisiä mineraaleja. Kalium ja magnesium edistävät lihasten ja hermoston normaalia toimintaa. Kalium edistää verenpaineen pysymistä normaalina ja magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä edistää elektrolyyttitasapainoa, normaalia energia-aineenvaihdunta ja luuston pysymistä normaalina.

Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti.


Elävän veren analyysi antaa tietoa kehon tilasta

Varaa aika verimikroskopistiseen tutkimukseen!

Verimikroskopistin vastaanotolla verestä voidaan havaita kehossa vallitsevia puutostioja ja elinten kuormitustiloja, mm. magnesiumin ja kalsiumin puutostilat. Analyysissa ei ole kyse lääkärin antamasta diagnoosista, vaan niiden antama tieto on tarkoitettu itsehoidon tueksi.