Ketoosi ei ole loppuelämän ruokavalio

Blogi > Ketoosi ei ole loppuelämän ruokavalio

12.6.2020

Keto-ruokavalio on saanut valtavan suuren suosion viime aikoina, eikä ihme, sillä se on helppo ja nopea tapa painonhallintaan. Keto-ruokavalio perustuu siihen, että rajoitetaan hiilihydraattien eli sokereiden määrää n. 20g / pvä ja vastaavasti nostetaan rasvan määrää ja proteiinin määrää, jolloin kehon energiatuotanto muutetaan hiilihydraattiaineenvaihdunnasta rasva- aineenvaihduntaan. Syödään vain muutaman kerran päivässä, mutta ei tarvitse kituuttaa nälkäkuurilla. Keto-ruokavalion etuina on energisyyden lisääntyminen, verensokereiden laskeminen ja siitä saa usein apua myös verenpaineeseen ja muihin terveysongelmiin kuten TD2:n.

Ja ah, kerrankin saa syödä rasvaista ruokaa, juustoja, pekonia, munia, lihaa, eikä tarvitse syödä isoja määriä kasviksia. On kylläinen olo, eikä sokereita tee edes mieli! Keto ruokavalio onkin loistava keino saada sokerikoukku poikki, mutta...

Ongelmana hiilihydraattien tiukassa rajoittamisessa on, että terveellisten hiilihydraattien kuten hedelmien, marjojen ja kasvisten tärkeät vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit jäävät keto ruokavaliossa hyvin vähiin. Samoin täysjyväviljoista saatava kuitu jää saamatta sekä esim. kaurapuurosta saatava erittäin tärkeä beetaglukaani, joka muodostaa paksusuolessa butyraattia, joka puolestaan estää paksusuolen syöpää. Täysjyväviljat sisältävät myös B- vitamiineja, joita ketoosi ruokavaliolla on vaikea saada. B-vitamiini puutokset saattavat näkyä mm. hiusten lähtemisenä ja suupielten halkeamisena.

Ketoosissa hengitys alkaa haista kehon aineenvaihdunnan muuttuessa. Tämä aiheuttaa kehoon happamuutta, joka puolestaan kuluttaa luustoa. Kun elimistön pH laskee, se otetaan luustosta. Näin veren pH pysyy vakiona. Emäksisillä mineraaleilla kuten kalsiumilla, magnesiumilla ja kaliumilla sekä natriumbikarbonaatilla saadaan korjattua happamuutta emäksisempään suuntaan. Luontaisesti emäksisiä ruoka-aineita ovat kasvikset, joita keto ruokavaliossa syödään rajoitetusti. Esimerkiksi syödään tummanvihreitä kasviksia, koska niiden hiilihydraatti on matalampi kuin esim. tomaatin.

Joskus kuulen asiakkaiden valittavan, ettei paino kaikesta huolimatta putoa. Taustalla saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Kilpirauhasen varastohormoni T4 pitää muuttua aktiiviseksi T3 hormoniksi ja siihen tarvitaan hiilihydraattia. Mikäli asiakkaalla on geenivirhe DIO-2 ei muuntumista muutoinkaan tapahdu kunnolla. Silloin ketoosi ruokavalio ei ole oikea tapa laihduttaa, vaan on hoidettava kilpirauhasta!!

Ketoosi ruokavaliossa on tärkeää kiinnittää huomio myös suoliston kuntoon. Mikäli sinulla on hapoton vatsa, ei proteiinit pilkkoudu kunnolla. Sulamaton proteiini aiheuttaa vatsan turvotusta ja kipua ja lopulta sulamaton ruokamassa mätänee suolistoon! Suoliston pahanhajuiset kaasut ovat merkki bakteerikannan epätasapainosta. Silloin ruoka-aineet ei enää imeydy ja seurauksena on ravintoaineiden puutoksia. Närästyslääkkeet vain pahentavat ongelmaa.

Keto ruokavaliossa, kuten muissakin ruokavalioissa on tärkeää kiinnittää huomio rasvan laatuun. Kolesterolit pomppaavat pilviin, jos valitset jatkuvasti ruokavalioon rasvaisia juustoja, kananmunia ja pekonia. Kolesteroli ei itsessään ole vaarallista, mutta yhdessä huonon perimän kanssa tai stressin, jossa verenpaine on koholla ja syödään paljon maitotuotteita, ollaankin sitten jo moninkertaisissa terveysriskeissä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on hyvä terveysvalinta. Turhia sokereita eli hiilihydraatteja kannattaa karsia, mutta puhtaita ja luomulaatuisia kasviksia ei kannata karsia ruokavaliosta. Hedelmistä ja erityisesti kotimaisista marjoista saa valtavasti vitamiineja ja antioksidantteja. Leivät, pullat, valkoinen pasta ja riisi, sekä makeiset voi surutta karsia ruokavaliosta, samoin einekset, jotka on erittäin ravintoköyhää ravintoa ja tyhjiä kaloreita.

Ravinnon olisi tärkeää olla laadukasta, ravintotiheää ja terveellistä ja ruokavaliossa olisi tärkeää opetella tekemään pysyviä terveysvalintoja.

FLT-ravintovalmentajana autan sinua tekemään pysyvän ruokavalion elämääsi, jossa mennään aina yksilöllisesti terveys edellä.

Pia Tuhkanen
FLT ravintovalmentaja

Lue lisää Oloni-klinikan ravintovalmennuksesta »


Varaa aika Oloni-klinikan ravintovalmentajille!

Pia Tuhkanen
FLT Ravintovalmentaja ®

  • Ensimmäinen käynti: 2 h / 190,00 €
  • Seurantakäynti: 
    • 1 h / 120,00 €
    • 1,5 h - 2 h / 190,00 € 

Ajanvaraus »


Jana Lehtonen
Diplomiravintoneuvojan vastaanotto

  • Ensimmäinen käynti: 2 h / 190,00 €
  • Seurantakäynti: 
    • 1 h / 120,00 €
    • 1,5 h - 2 h / 190,00 € 

Ajanvaraus »

Seuraa meitä instagramissa ja tiedät kuukauden eduista, luennoista, tapahtumista ja blogipostauksesta ensimmäisenä!
 

ladataan

 

Kohti toimivaa aineenvaihduntaa

Oman aineenvaihdunnan toimintaan voi vaikuttaa monella eri tapaa. Tutustu hoitomuotoihin sekä aiheeseen liittyviin luentoihin ja koulutuksiin ja ota yhteyttä!

Lue lisää

Tietosuojaseloste
Sulje ikkuna

Tietosuojaa koskeva seloste

Rekisterinpitäjä

Oloni-klinikka (1937786-0)
Myöhemmin tässä selosteessa Yritys

Tietosuoja-asioista vastaava henkilö ja/tai yhteyshenkilö

Mona Leino
020 740 2480
mona.leino@oloni.fi

Henkilörekisterin nimi

Oloni-klinikka asiakas- ja markkinointirekisteri

Kerättävät henkilötiedot

Keräämme asiakassuhteen hoitamiseksi tarpeellisia henkilötietoja, kuten asiakkaan nimi ja yhteystiedot sekä palvelun käyttäjätietoja. Keräämme henkilötiedot rekisteröidyltä itseltään sekä muista julkisista saatavilla olevista viranomaisen ylläpitämistä rekistereistä ja muista ulkoisista lähteistä, kuten kaupparekisteristä tai muusta vastaavasta julkisesta yritysrekisteristä. Lisäksi keräämme yhteydenottolomakkeiden täyttäneiden tiedot ja käytämme niitä edellä mainittuihin asiakassuhteen ylläpitämiseen liittyviin tarkoituksiin.

Henkilörekisterin käyttötarkoitus ja käsittelyperuste

Henkilötietoja käsitellään voimassa olevan lainsäädännön sallimissa rajoissa verkkopalvelun testaukseen, asiakassuhteen hoitamiseen sekä palveluista tiedottamiseen ja neuvontaan. Saatamme käyttää rekisteröidyn tietoja käyttäjätilastojen keräämiseen ja näiden analysointiin. Kerättyjä tietoja käytetään myös markkinointiviestintään. Henkilötietojen käsittely markkinointiviestintään perustuu henkilön antamaan suostumukseen yhteydenottolomakkeella. Suoramarkkinointi lopetetaan asiakkaan pyynnöstä. Henkilö voi milloin tahansa peruuttaa suostumuksensa ilmoittamalla siitä edellä mainitulle yhteyshenkilölle. Henkilötietojen käsittely voi olla tarpeen Yrityksen ja rekisteröidyn välisen asiakassuhteen oikeutettujen etujen toteuttamiseksi. Yrityksellä on oikeutettu etu käsitellä henkilötietoja markkinointi-, palvelu- ja asiakasanalyyseissa ja palvelun testauksessa. Markkinointitarkoituksiin saattaa liittyä myös profilointia. Rekisteröidyllä on tällöin oikeus vastustaa henkilötietojen käsittelyä.

Henkilötietojen käsittelijät

Henkilötietoihin on pääsy vain asiakassuhteen hallinnoinnista ja markkinoinnista vastaavilla henkilöillä.

Tietojen luovutus

Henkilötietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille, eikä siirretä Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle, ellei se ole palvelun teknisen toteuttamisen vuoksi tarpeellista. Mahdollisissa tietojen luovuttamisen ja siirtämisen tilanteissa noudatetaan tietosuojalainsäädännön vaatimaa tietosuojan tasoa ja muita tarvittavia turvatoimia.

Evästeet

Käytämme sivustollamme evästeitä ja muita vastaavia tekniikoita. Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka selain tallentaa käyttäjän päätelaitteelle. Evästeet sisältävät nimettömän, yksilöllisen tunnisteen, jonka avulla voimme tunnistaa ja laskea sivustollamme vierailevat eri selaimet. Evästeiden ja muiden vastaavien tekniikoiden käytön tarkoituksena on analysoida ja kehittää palvelujamme edelleen käyttäjiä paremmin palveleviksi sekä kohdentaa mainontaa. Käyttäjä voi estää evästeiden käytön tai tyhjentää evästeet selaimen asetuksista.

Rekisterin suojaus

Suojaamme henkilötietoja asianmukaisin teknisin ja organisatorisin menetelmin. Tiedot kerätään tietokantoihin, jotka ovat palomuurein, salasanoin ja muin teknisin tietoturvakeinoin suojattuja. Tietokannat ja niiden varmuuskopiot sijaitsevat lukituissa ja vartioiduissa tiloissa ja tietoihin pääsevät käsiksi vain tietyt, ennalta nimetyt henkilöt.

Henkilötietojen säilytysaika ja hävittäminen

Henkilötietoja säilytetään niin kauan kuin niitä tarvitaan siihen tarkoitukseen, jota varten ne on kerätty ja käsitelty, tai sopimuksen täytäntöön panemiseen tai niin kauan kuin laki ja säännökset niin edellyttävät. Tämän jälkeen henkilötiedot tuhotaan asianmukaisesti.

Rekisteröidyn oikeudet

Rekisteröidyllä on seuraavat oikeudet:

  1. Rekisteröity pääsee pyytäessä häntä koskeviin henkilötietoihin liikesalaisuuden ja sisäisten arvioiden sallimissa rajoissa. Tarkastuspyyntö tulee lähettää edellä mainitulle yhteyshenkilölle kirjallisesti ja allekirjoitettuna sekä henkilön on tunnistauduttava luotettavalla tavalla.
  2. Rekisteröity voi pyytää tietojen oikaisua, jos tiedot ovat puutteellisia tai virheellisiä.
  3. Rekisteröity voi pyytää tietojen poistamista, milloin niiden käsittelyyn ei ole tietosuojaa koskevassa lainsäädännössä tarkoitettua ja rekisteröidyn suostumuksesta riippumatonta syytä.
  4. Rekisteröidyllä on oikeus rajoittaa henkilötietojen käsittelyä, jos tietojen oikeellisuus tai lainmukaisuus näin edellyttää, tai vastustamisoikeuden mukaisesti rekisteröity pyytää rajoittamaan henkilötietojen käsittelyä vain tietojen säilyttämiseen.
  5. Rekisteröidyllä on oikeus vastustaa tietojen käsittelyä suoramarkkinointitarkoituksiin Yrityksen oikeutetun edun perusteella.
  6. Rekisteröity voi pyytää tietojen siirtämistä toiselle rekisterinpitäjälle, mikäli se on turvallista ja teknisesti mahdollista.
  7. Rekisteröidyn tulee lähettää oikeuksiaan koskevat pyynnöt kirjallisena tai sähköpostitse seuraavilla yhteystiedoilla:

Oloni-klinikka
Tarkastus-/muu henkilötietoihin kohdistuva pyyntö
mona.leino@oloni.fi

Yritys vastaa pyyntöihin 1 kuukauden sisällä pyynnön esittämisestä, ellei ole erityisiä syitä pidentää vastaamisaikaa.

Sulje ikkuna