Maksasi huutaa "apua", nyt kannattaa keventää - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Maksasi huutaa "apua", nyt kannattaa keventää

Loma-aikana tulee helposti heitettyä kokonaan vapaalle myös terveys asioissa.

On ihana antaa itselleen lupa herkutella ja alkoholia kuluu usein enemmän. Kaikilla ei kuitenkaan alkoholi ole syy, miksi maksa-arvot ovat nousseet, vaikka lääkäri niin epäileekin..

Tiede 2/2020 julkaisi artikkelin, jossa ei-alkoholiperäiset rasvamaksat ovat räjähdysmäisessä kasvussa. Syynä arvioitiin olevan nopeat hiilihydraatit ja erityisesti fruktoosi eli hedelmäsokeri.

Maksalla on monia tärkeitä tehtäviä. Se toimii elimistön myrkynpoistojärjestelmänä. Se varastoi A-, D-, B12-vitamiineja ja rautaa. Maksan osallistuu sapen tuotantoon ja eritykseen eli maksa osallistuu näin ruuansulatukseen valmistamalla sappinestettä joka emulgoi rasvoja.

Suolisto ja maksa ovat toimintapari. Maksan kautta kiertävä veri tuo maksaan puhdistettavaksi ravintoaineita, myrkkyjä ja bakteereita. Maksa on siis elimistön filtteri, jonka toiminnasta kannattaa pitää hyvä huoli!

Maksaa kuormittavat epäterveellinen ruokavalio, nautintoaineet, ympäristömyrkyt, torjunta- aineet sekä kehossa syntyvät myrkylliset aineenvaihduntatuotteet. Jos esimerkiksi suolisto ei toimi päivittäin, myrkyistä kehittyy vielä vaarallisempia myrkkyjä. Myös sulamaton ruokamassa aiheuttaa myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita. Jatkuva lääkkeiden käyttö ja krooninen stressi rasittavat myös maksaa.

Maksan myrkynpoistojärjestelmän tehokas toiminta vaatii kunnollista ”polttoainetta”. Maksan myrkynpoistossa rasvaliukoiset myrkyt täytyy muuttaa vesiliukoisiksi. Kaikkia myrkkyjä maksa ei kuitenkaan pysty poistamaan ja ne varastoituu rasvakudokseen. Nämä myrkyt vaikuttavat haitallisesti vastustuskykyyn, hormonitoimintaan ja hermostoon!

Maksan myrkynpoistossa on ns. esipesu ja varsinainen pesu. Esipesu vaatii antioksidantteja ja varsinainen pesu vaatii ”pesuaineiksi” ravinnon vitamiineja ja proteiinipalikoita eli aminohappoja.

Koska meillä kaikilla on erilainen myrkkykuorma kehossamme, on maksan puhdistaminen aloitettava varovasti. Ruokavalioon kannattaa lisätä tummanvihreitä kasviksia, kaalikasveja, sipulikasveja sekä vitamiineja kuten C-, ja E-vitamiinia. C-vitamiini muuntaa myrkyt vesiliukoiseen muotoon!

Maksan puhdistamista tehostaa ravintolisänä myytävä alfalipoiinihappo yhdessä C-vitamiinin kanssa. Ota yksi tabletti aamupäivällä, toinen iltapäivällä 2 kk ajan.

Maksan puhdistuksen aikana kannattaa välttää kehoa rasittavia ja kuonaa kerääviä ruoka-aineita kuten punaista lihaa sekä maitotuotteita. Myös turhia sokereita ja keinotekoisia makeutusaineita on syytä välttää!

Sauna on erinomainen maksan puhdistaja. Sauna ja turvehoidot sekä vihtominen ovat loistavia maksan puhdistajia ja mielen virkistäjiä.

FLT-ravintovalmentaja Pia Tuhkanen on koonnut muutamia kesäisiä maksaa helliviä ruoka- ohjeita.

Detox- Smoothie

  • 1 luomu banaani
  • 1 luomu appelsiini
  • 2 kupillista mustikoita
  • 1 kupillinen korianteria
  • 1 tl ohranorasjauhetta
  • 1 tl spirulinaa
  • Vettä

Laita aineet tehosekoittimeen ja nauti.

Vihersmoothie

  • 1 luomu omena vihreä
  • Kourallinen luomu pinaattia tai lehtikaalia
  • 1⁄2 avocado
  • 2 luomu varsisellerin vartta
  • 1⁄2 luomu sitruunan mehu
  • Vettä

Laita aineet tehosekoittimeen ja nauti.

Porkkana-inkivääri-omenamehu

  • 5 kpl Luomu porkkanoita
  • Pala inkivääriä
  • 1 luomu omena

Pese ja purista mehuksi mehulingossa. Luomu punajuurimehu 3-4 Luomu punajuuria Ripaus puhdistamatonta merisuolaa 1-2 kpl Luomu varsisellerin varsi - Purista mehulingossa mehuksi.

Lohta ja parsakaalia

  • Parsakaalia
  • Kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • Valkosipulia
  • Luomu kurkumaa ja mustapippuria
  • Puhdistamatonta merisuolaa
  • Lohta
  • Luomu hapankaalia tai kimchiä
  • Luomu punajuuria

Tee ensin öljykastike: Pilko valkosipulit ja lisää merisuola, kurkuma ja mustapippuri sekä yrtit kylmäpuristettuun oliiviöljyyn. Kaada seos lohen päälle ja laita lohifile uunivuokaan.

Revi lehtikaalista ruoko pois ja parsakaali lohifileen viereen uunivuokaan. Päälle oliiviöljyä. Paista 180c uunissa kypsäksi.

Nauti luomu punajuurien ja hapankaalin kanssa.

Lehtikaalisalaatti

  • Lehtikaalia
  • Pinaattia
  • Kesäkurpitsaa
  • Kirsikka tomaattia
  • Avocadoa
  • Saksanpähkinöitä
  • Puhvelin mozzarellaa
  • Kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • Parmesaanilastuja
  • Luomu mansikoita

Revi lehtikaalin ruoko pois ja paista revityt lehdet kevyesti pannulla kp. oliiviöljyssä.

Tee kesäkurpitsasta spiraalia tai suikaleita. Kokoa salaatti ja nauti!

Aurinkoisia ja onnellisia kesäpäiviä!

Pia Tuhkanen

Lue lisää Oloni-klinikan ravintovalmennuksesta »

Varaa aika Oloni-klinikan ravintovalmentajille!

Ajanvaraus »