Pieni punkkipirulainen

Blogi > Pieni punkkipirulainen

4.7.2020

Punkit ovat levinneet vuosikymmenten aikana yhä laajemmille alueille ja niiden aktiivisuusaika on pidentynyt, sillä lumet sulavat aikaisemmin ja lämmintä ilmaa riittää pitkälle syksyyn. Suomesta on tavattu noin 1 500 eri punkkilajia, joista tunnetuin ja pelätyin on puutiainen.

Punkkeihin kuuluvat puutiaiset levittävät puutiaisaivotulehdusta ja borrelioosia eli Lymen tautia.

Puutiaisaivotulehdus eli puutiaisaivokuume on virusperäinen tauti. Puutiaisaivotulehdus tarttuu punkin syljestä muutamassa minuutissa puremasta. Valtaosa tartunnan saaneista sairastaa taudin oireettomana. Oireiden ilmaantuessa tauti on yleensä kaksivaiheinen. Reilun viikon jälkeen punkin puremasta alkaa lievä kuume, päänsärky ja uupumus. Oireet kestävät yleensä muutaman päivän. Kaksi kolmasosaa infektioista päättyy tähän. Noin viikon kestävän kuumeettoman vaiheen jälkeen keskimäärin yksi kolmesta sairastuu taudin toiseen vaiheeseen. Tällöin kuume voi nousta korkeaksi ja saattaa ilmetä keskushermosto-oireita esim. päänsärkyä, kouristuksia, keskittymis- ja muistihäiriöitä, mielialan vaihteluita, ja masennusta. Arviolta joka kymmenes tähän ryhmään kuuluvista saa pitkäaikaisia tai jopa pysyviä keskushermosto-oireita. Puutiaisaivotulehdus voi olla henkeä uhkaava, mutta erittäin harvoin tauti johtaa kuolemaan. Tauti on hankalin ikääntyneillä. Lapsilla puutiaisaivotulehdusta esiintyy vähemmän ja vakavat taudinkuvat ovat harvinaisia.

Borrelioosi eli Lymen tauti on puutiaisen levittämän borreliabakteerin aiheuttama infektio. Borreliabakteeria voivat levittää punkkien lisäksi  myös muut hyönteiset ja linnut ja se voi tarttua myös verensiirrossa, sikiöön istukan kautta,  rintamaidon välityksellä tai sukupuoliyhteydessä. Borreliabakteeri pystyy liikkumaan elimistössä ja tunkeutumaan mihin tahansa soluun mm. veressä, sydämessä, aivoissa, nivelissä ja keskushermostossa. Borrelioosi tarttuu ihmiseen tuntien tai vasta vuorokausien kuluttua puutiaisen puremasta. Borrelioosin yleisimpiä oireita ovat punkin pureman ympärille muodostuva rengas, laajeneva ihottuma renkaan ympärille, sekä flunssan kaltaiset oireet. Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa erilaisia iho-, nivel-, hermo-, sydän- tai silmäoireita.


Itsehoito pureman jälkeen

Puutiainen poistetaan vetämällä se ulos ihosta tasaisella ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Puutiaisesta otetaan kiinni mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Helpoiten tämä käy apteekeista saatavilla pinseteillä. Rasvalla tai hyönteismyrkyllä sitä ei pidä yrittää pois. Jos puutiainen saadaan irrotettua vuorokauden sisällä puremasta, borrelioositartunnan riski on lähes olematon. Vähäinen punoitus puremakohdassa ensipäivinä ei tarkoita borrelioosia eikä muutakaan sellaista bakteeritulehdusta, jota tarvitsisi hoitaa antibiootilla. Yleensä hoitoa ei tarvita lainkaan.


Milloin hoitoon

Jos puutiaisen puremakohtaan tulee noin viikon–parin kuluessa laajeneva yli viiden senttimetrin läpimittainen punoitus tai rengas, on antibioottihoito paikallaan. Jos ihottuma ei parane antibioottihoidolla tai oireita ilmenee muissa elimissä, on hakeuduttava lääkäriin. Jos epäilee kroonista eli pitkäaikaista tai toistuvaa sairautta tai kipua, sen tutkiminen kuuluu niin ikään lääkärille. Borrelioositartunta ei anna suojaa uudelta tartunnalta. Borreliabakteeria ei välttämättä saada antibioottihoidolla kokonaan pois, sillä borreliabakteeri voi varastoitua rasvakudokseen antibioottihoidon tavoittamattomiin. Borreliabakteerin kuona-aineet on saatava elimistöstä kokonaan pois. Borreliabakteeri sekä niiden jätökset voivat alkaa oireilla vasta pitkän ajan kuluttua tartunnasta. Oireet saattavat alkaa, jos elämässä tapahtuu suuria muutoksia, jonka seurauksena elimistön immuunipuolustus heikkenee. 


Borrelioosin ehkäisy

Miksi joku sairastuu ja toinen ei ? Osalla ihmisistä luonnollinen immuniteetti toimii tehokkaasti ja infektio pysähtyy pistoskohtaan. Puolustuskyvyn säätelyyn liittyvät myös hormonit, ravintotekijät ja puolustuskykyä kuormittavat  altistukset, sairaudet ja toksiinit.

Paras ehkäisy sairastumiseen:

 1. Immuuni- ja antioksidanttipuolustus kohotetaan huippuunsa
 2. Vahvistetaan suoliston hyvää bakteerikantaa
 3. Muut suojautumiskeinot: Punkit viihtyvät kosteassa maastossa, jossa liikuttaessa on tärkeää pukeutua pitkiin housuihin ja kumisaappaisiin. Kiinnittymään pyrkivät punkit huomaa parhaiten vaaleansävyisistä vaatteista.  Luonnossa liikkumisen jälkeen on tarkastettava iho päästä varpaisiin. 

Varaa aika alkukartoitukseen (60 min) tästä »

Hinta: 49,00 €

Alkukartoituksessa arvioidaan alustavasti  tilanteesi ja tarpeesi, millaisella tutkimus– ja hoitosuunnitelmalla voidaan parhaiten tukea immuuni- ja antioksidanttipuolustusta sekä vahvistaa suoliston hyvää bakteerikantaa.


DIY punkkikarkote suihke

Oloni-klinikan diplomiravintoneuvojan Jana Lehtosen "vinkki" punkkikarkotteen valmistusohjeesta:

Punkkikarkotteen voi valmistaa laimentamalla eteeriset öljyt kasviöljyyn tai tekemällä niiden sekoituksesta suihke, johon lisätään vettä ja vodkaa.
Koska eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita on niitä laimennettava ennen käyttöä. Laimentamiseen sopivia kasviöljyjä ovat kookos-, MCT-, rypäleensiemen-, jojoba-, manteli- tai arganiaöljy.  Hyviä eteerisiä öljyjä ovat geranium-,  sitruuna-, seetri, laventeli-, piparminttu-, eukalyptus-, sitruunaruoho-, teepuu- ja rosmariiniöljy.

Punkkikarkote 1:

 • Sekoita noin 30-50 tippaa eteeristä öljyä 2 rkl:seen kasviöljyä.
 • Voit myös sekoittaa eri öljylaatuja keskenään. 

Punkkikarkote 2:

 • 1 tl eteeristä geraniumöljyä
 • 1 tl vodkaa
 • 225 ml vettä

Laita seos sumutepulloon ja ravista voimakkaasti aina ennen käyttöä!
Ennen eteerisen öljyn käyttöä  kannattaa testata öljyä  iholle allergian varalta.
Jos olet yliherkkä, sairaana, raskaana tai imetät kannattaa tarkistaa eteerisen öljyn sopivuus terveydenhuollon ammattilaiselta.

DIY punkkikarkote suihke lemmikeille

Eteeriset öljyt sopivat myös koirille. Ihmisille annettavaan punkkikarkotteeseen verrattuna määrät ovat paljon pienempiä, siksi on hyvä aloittaa käyttö todella pienellä määrällä. Annostuksessa otetaan huomioon myös koiran koko, terveydentila, turkki sekä hajuaisti.Koirille voi punkkien karkotukseen käyttää samoja eteerisiä öljyjä ja kasviöljyjä kuin ihmisille, lukuunottamatta teepuuöljyä. 

Annostus:

Pienikokoiset koirat (alle 10 kg): 

 • Kannattaa aloittaa hyvin pienellä määrällä.
 • Sekoitussuhde: 1 tippa eteeristä öljyä ja 9 tippaa kasviöljyä. 

Isot koirat (yli 10 kg):

 • Enintään 3 - 5 tippaa.
 • Sekoitussuhde: 1 tippa eteeristä öljyä ja 1 tippa kasviöljyä.

Koirat totutetaan punkkikarkotteeseen pikkuhiljaa. Punkkikarkote levitetään ainoastaan turkkiin. Vältä levittämästä korviin, nenän lähelle,  silmiin, kaulapantaan ja sukupuolielimiin!  

HUOM! Punkkikarkotetta ei saa käyttää samaan aikaan punkkilääkkeiden kanssa.

Erittäin tärkeää on tarkastaa turkki ulkoilun jälkeen, sillä punkit eivät eteerisestä eikä kasviöljystä kuole, vaan yrittävät takaisin vapauteen. Mikäli niitä tarttuu turkkiin, ne voivat myöhemmin sisällä tippua lattialle, sohvalle tai sänkyyn ja siten tarttua ihmisiin.


Varaa aika Oloni-klinikan alkukartoitukseen!

 

Ajanvaraus »


Seuraa meitä instagramissa ja tiedät kuukauden eduista, luennoista, tapahtumista ja blogipostauksesta ensimmäisenä!
 

Kohti toimivaa aineenvaihduntaa

Oman aineenvaihdunnan toimintaan voi vaikuttaa monella eri tapaa. Tutustu hoitomuotoihin sekä aiheeseen liittyviin luentoihin ja koulutuksiin ja ota yhteyttä!

Lue lisää

Tietosuojaseloste
Sulje ikkuna

Tietosuojaa koskeva seloste

Rekisterinpitäjä

Oloni-klinikka (1937786-0)
Myöhemmin tässä selosteessa Yritys

Tietosuoja-asioista vastaava henkilö ja/tai yhteyshenkilö

Mona Leino
020 740 2480
mona.leino@oloni.fi

Henkilörekisterin nimi

Oloni-klinikka asiakas- ja markkinointirekisteri

Kerättävät henkilötiedot

Keräämme asiakassuhteen hoitamiseksi tarpeellisia henkilötietoja, kuten asiakkaan nimi ja yhteystiedot sekä palvelun käyttäjätietoja. Keräämme henkilötiedot rekisteröidyltä itseltään sekä muista julkisista saatavilla olevista viranomaisen ylläpitämistä rekistereistä ja muista ulkoisista lähteistä, kuten kaupparekisteristä tai muusta vastaavasta julkisesta yritysrekisteristä. Lisäksi keräämme yhteydenottolomakkeiden täyttäneiden tiedot ja käytämme niitä edellä mainittuihin asiakassuhteen ylläpitämiseen liittyviin tarkoituksiin.

Henkilörekisterin käyttötarkoitus ja käsittelyperuste

Henkilötietoja käsitellään voimassa olevan lainsäädännön sallimissa rajoissa verkkopalvelun testaukseen, asiakassuhteen hoitamiseen sekä palveluista tiedottamiseen ja neuvontaan. Saatamme käyttää rekisteröidyn tietoja käyttäjätilastojen keräämiseen ja näiden analysointiin. Kerättyjä tietoja käytetään myös markkinointiviestintään. Henkilötietojen käsittely markkinointiviestintään perustuu henkilön antamaan suostumukseen yhteydenottolomakkeella. Suoramarkkinointi lopetetaan asiakkaan pyynnöstä. Henkilö voi milloin tahansa peruuttaa suostumuksensa ilmoittamalla siitä edellä mainitulle yhteyshenkilölle. Henkilötietojen käsittely voi olla tarpeen Yrityksen ja rekisteröidyn välisen asiakassuhteen oikeutettujen etujen toteuttamiseksi. Yrityksellä on oikeutettu etu käsitellä henkilötietoja markkinointi-, palvelu- ja asiakasanalyyseissa ja palvelun testauksessa. Markkinointitarkoituksiin saattaa liittyä myös profilointia. Rekisteröidyllä on tällöin oikeus vastustaa henkilötietojen käsittelyä.

Henkilötietojen käsittelijät

Henkilötietoihin on pääsy vain asiakassuhteen hallinnoinnista ja markkinoinnista vastaavilla henkilöillä.

Tietojen luovutus

Henkilötietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille, eikä siirretä Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle, ellei se ole palvelun teknisen toteuttamisen vuoksi tarpeellista. Mahdollisissa tietojen luovuttamisen ja siirtämisen tilanteissa noudatetaan tietosuojalainsäädännön vaatimaa tietosuojan tasoa ja muita tarvittavia turvatoimia.

Evästeet

Käytämme sivustollamme evästeitä ja muita vastaavia tekniikoita. Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka selain tallentaa käyttäjän päätelaitteelle. Evästeet sisältävät nimettömän, yksilöllisen tunnisteen, jonka avulla voimme tunnistaa ja laskea sivustollamme vierailevat eri selaimet. Evästeiden ja muiden vastaavien tekniikoiden käytön tarkoituksena on analysoida ja kehittää palvelujamme edelleen käyttäjiä paremmin palveleviksi sekä kohdentaa mainontaa. Käyttäjä voi estää evästeiden käytön tai tyhjentää evästeet selaimen asetuksista.

Rekisterin suojaus

Suojaamme henkilötietoja asianmukaisin teknisin ja organisatorisin menetelmin. Tiedot kerätään tietokantoihin, jotka ovat palomuurein, salasanoin ja muin teknisin tietoturvakeinoin suojattuja. Tietokannat ja niiden varmuuskopiot sijaitsevat lukituissa ja vartioiduissa tiloissa ja tietoihin pääsevät käsiksi vain tietyt, ennalta nimetyt henkilöt.

Henkilötietojen säilytysaika ja hävittäminen

Henkilötietoja säilytetään niin kauan kuin niitä tarvitaan siihen tarkoitukseen, jota varten ne on kerätty ja käsitelty, tai sopimuksen täytäntöön panemiseen tai niin kauan kuin laki ja säännökset niin edellyttävät. Tämän jälkeen henkilötiedot tuhotaan asianmukaisesti.

Rekisteröidyn oikeudet

Rekisteröidyllä on seuraavat oikeudet:

 1. Rekisteröity pääsee pyytäessä häntä koskeviin henkilötietoihin liikesalaisuuden ja sisäisten arvioiden sallimissa rajoissa. Tarkastuspyyntö tulee lähettää edellä mainitulle yhteyshenkilölle kirjallisesti ja allekirjoitettuna sekä henkilön on tunnistauduttava luotettavalla tavalla.
 2. Rekisteröity voi pyytää tietojen oikaisua, jos tiedot ovat puutteellisia tai virheellisiä.
 3. Rekisteröity voi pyytää tietojen poistamista, milloin niiden käsittelyyn ei ole tietosuojaa koskevassa lainsäädännössä tarkoitettua ja rekisteröidyn suostumuksesta riippumatonta syytä.
 4. Rekisteröidyllä on oikeus rajoittaa henkilötietojen käsittelyä, jos tietojen oikeellisuus tai lainmukaisuus näin edellyttää, tai vastustamisoikeuden mukaisesti rekisteröity pyytää rajoittamaan henkilötietojen käsittelyä vain tietojen säilyttämiseen.
 5. Rekisteröidyllä on oikeus vastustaa tietojen käsittelyä suoramarkkinointitarkoituksiin Yrityksen oikeutetun edun perusteella.
 6. Rekisteröity voi pyytää tietojen siirtämistä toiselle rekisterinpitäjälle, mikäli se on turvallista ja teknisesti mahdollista.
 7. Rekisteröidyn tulee lähettää oikeuksiaan koskevat pyynnöt kirjallisena tai sähköpostitse seuraavilla yhteystiedoilla:

Oloni-klinikka
Tarkastus-/muu henkilötietoihin kohdistuva pyyntö
mona.leino@oloni.fi

Yritys vastaa pyyntöihin 1 kuukauden sisällä pyynnön esittämisestä, ellei ole erityisiä syitä pidentää vastaamisaikaa.

Sulje ikkuna