AFTAT - nuo kipeät nastat - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

AFTAT - nuo kipeät nastat

Aftojen ilmaantumisen syytä ei tunneta, vaikka syynsä siihen tietysti on. Niitä voi ilmaantua milloin tahansa, vaikka niitä ei olisi ollut moneen vuoteen, ja usein ilman näkyvää syytä.

On arveltu, että tietyt aineet, ärsyttävät suun limakalvoja niin, että kun niihin sattuu tulemaan pieni haavauma suun normaalit bakteerit pääsevät tunkeutumaan limakalvon alle. Tällaiseen kohtaan tulee valkoinen tai keltainen kohta, jota ympäröi kirkkaan punainen alue. Sellainen tekee suun kipeäksi. Bakteerit ovat levittäytyneet kielelle, limakalvoille ja ikenille enemmän tai vähemmän epätasaisesti ja sormenkin mukana voi tulla potentiaalinen patogeeni, joka aiheuttaa aftareaktion.

Useimmissa tapauksissa afta esiintyy posken, huulen ja ikenien sisäpinnoilla tai ilmaantuu kieleen ja kitalakeen.

Aftan ilmaantumisen voi huonolla tuurilla laukaista jokin raapaisu juuri tiettyyn kohtaan, johon huonolla tuurilla on sattunut tulemaan samaan aikaan myös aftan laukaiseva bakteeri. Tällainen laukaiseva tekijä voi piillä kynsien alla, ja kun kaivaa kynnellään hampaanvälistä sinne tarttunutta lihanpalasta, tulee vahingossa raapaistua myös jotain kohtaa ikenissä tai suun limakalvoilla. Samasta syystä voi viedä bakteerin suuhun nuolaisemalla sormiaan kääntäessään lehden tai kirjan sivua.

Muita vastaavia tekijöitä voivat olla:

 • Hammashoidon yhteydessä sattunut huomaamaton raapaisu.
 • Hammastahnan sisältämä ärsyttävä vaahdotusaine SLS*) [* natrium lauryl sulfate]
 • Kieleen tai poskeen puraisu.

Altistavia tekijöitä voivat edellä mainittujen lisäksi olla:

 • Stressi
 • Ruoansulatusongelmat
 • Hormonivälitteisen immuunijärjestelmän muutokset
 • Rautavaje
 • B12-vitamiinivaje
 • Foolihappovaje (voi liittyä suolistobakteereihin)
 • C-vitamiinivaje

Vesiliukoiset vitamiinit ovat aina vain yhden päivän hurma, koska elimistö ei juurikaan varastoi niitä. Lisäksi ne levittäytyvät vesiliukoisina kaikkialle elimistön nesteisiin, joten ääreiskudoksissa, kuten suun limakalvoille ei aina riitä niitä tarpeeksi jokaisena päivänä.

Aftat ovat kivuliaita jopa viikon tai vähän matkaa toista viikkoa ja ennen kuin haavaumat paranevat kokonaan, voi kulua parikin viikkoa. Suurempien haavaumien paranemiseen voi mennä kauemmin. Useimmissa tapauksissa aftat kuitenkin häviävät itsestään ilman erityistä hoitoa. Niitä voi tosin ilmaantua lisää lyhyellä aikavälillä.

Omaehtoinen huolenpito

 • Huuhtele suu suolavedellä tai luontokaupan suuvedellä
 • Valitse alkoholiton suuvesi (alkoholi ärsyttää aftaa)
 • Valitse vetyperoksidia sisältävä suuvesi.
 • Avaa magnesiumkapseli (magnesiumoksidi) ja ota sitä kostutetulle pumpulipuikolle ja laita sitä aftan päälle. Toista nämä vaiheet 3-4 kertaa päivässä.
 • Harjaa hampaasi kahdesti päivässä ja puhdista välit hammaslangalla päivittäin.
 • Magnesium: Liiallinen mahan happamuus aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja laskee suun limakalvojen pH:ta. Ota magnesiumkarbonaattijauhetta, sekoita sitä teelusikallinen lasilliseen vettä ja nauti se iltaisin nukkumaan mennessä. Se neutraloi happamuutta. Hapot löytävät muuten tiensä suuhun ohuena kalvona yön aikana. Huomioi, että yli 250 mg magnesiumia voi olla jossain määrin myös laksatiivinen.

Matkan varrella kuultua

 • Neilikkaöljy. Hammaslääkärit ovat käyttäneet sitä antibakteerisena ja puuduttavana aineena vielä 1970-luvulla, ennen nykyisiä aineita ja menetelmiä. Aftat voivat olla kipeitä, mutta neilikkaöljyn tiedetään tarjoavan helpotusta. Neilikkaöljyä voi lisätä tipan pääasiassa kasviperäisistä aineista koostuvaan Aloe Fres -hammasgeeliin, mikä auttaa lievittämään aftan aiheuttavan ärsytystä. Voit ostaa pienen pullon neilikkaöljyä paikallisesta luontokaupasta.
 • Raudan, foolihapon ja B12-vitamiinin tai sinkin vajetta voi korjata ravintolisällä.
 • Aloe vera: Aloe vera on oivallinen suuhygieenin hoitaja ja nopeuttaa paranemista. Levitä aaloegeeliä suoraan suun limakalvoille tai juo aloe veramehua. Aloegeliä, jossa on E-vitamiinia ja Tea tree -öljyä, voi käyttää hammaspesun viimeistelyyn. Geeliä laitetaan pehmeään ja hellävaraisesti puhdistavaan harjaan, kuten luontaiskaupan Bamboo Nano - bambuhiilikuituharjaan (harjaa hellävaraisesti kuin mikroliina) ja harjata sillä poskien sisäpinnat, kieli ja ikenet. Suuta ei huuhdella, vaan jätetään hoitamaan suuta.
 • Kookosöljy voi toimia hyvin sisältämänsä lauriinihapon ansiosta ja tarjota erinomaisen suuhygienistin öljyhoidon.

Käytettävissä on useita omaehtoisia hoitotapoja ja kotikonsteja. Mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle, joten muista kokeilla useita erilaisia ​​juttuja Jos ongelma ei tunnu talttuvan, ota yhteyttä hammaslääkäriisi tai lääkäriisi, jotta he voisivat auttaa sinua ongelman syyn selvittämisessä ja tarjota muita keinoja.

Muistilista:

 1. Suuvesi, vetyperoksidi, alkoholiton
 2. Suolavesi
 3. Neilikkaöljy
 4. Aaloegeeli
 5. Pehmeä aktiivihiiliharja
 6. Aaloe-hammasgeeli
 7. B12-vitamiinilisä

Puutteellinen ruoansulatus ja karkea ruoka ovat limakalvoja ärsyttäviä. Kun puutteellisesti sulanut ruoka jossain vaiheessa tulee poikittaiseen paksusuoleen (mahalaukun alla), sen bakteerit lisääntyvät ja aktivoituvat tuottamaan turvottavia metaboliitteja ja . kaasuja. Paksusuolen "päällä" on heti mahalaukku, jonka pohjukka nousee ylöspäin ja työntää hapanta sisältöä ylös ruokatorveen. Tämä laskee ruokatorven pH:ta, joka vaikuttaa myös suun limakalvoille asti. Muutenkin on hyvä vähentää liiallista tärkkelyskuormaa, joka voi rasittaa paksusuolta, sekä tietysti happamia, suolaisia ja mausteisia ruokia, jotka ovat omiaan lisäämään haponeritystä. Jopa kuumat juomat ja karkeat leivät kuten näkkileipä ja paahtoleipä, voivat ärsyttää aftoja.

Aftat paranevat aina itsestään ennemmin tai myöhemmin, mutta kestää viikkoja. Harmillisinta olisi se, että niitä ilmaantuisi saman tien uusia.

Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti.