Aurinko – luonnollinen valo vahvistaa elimistöämme - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Aurinko – luonnollinen valo vahvistaa elimistöämme

Pitkän ja pimeän talven jälkeen aurinkonsäteet tuntuu ihanalta.

Mieli virkistyy heti, kun lämpömittarin lukemat nousevat. Kannattaa ottaa kaikki ilo irti auringon piristävästä vaikutuksesta.

Nyt on juuri se aika vuodesta, jolloin voimme nauttia luonnonvalosta ja auringon tuomasta lämmöstä. Auringonvalo on elinehto kaikelle elolliselle. Usein puhutaan auringon vaaroista, mutta auringonvalolla on paljon positiivisia vaikutuksia. Auringonvalo piristää ja vaikuttaa mielialaan. Silminnähtävä auringonvalo herättää aivoissa serotoniinin tuotannon ja nostaa vireystilaa. Valtaosa suomalaisista huomaa vuodenaikojen vaikuttavan hyvinvointiinsa ja kesällä koetaan usein voinnin ja jaksamisen olevan parhaimmillaan.

Auringonvalossa kannattaa oleskella varsinkin aamuisin. Koska auringonvalo säätelee elimistön sisäistä kelloa, se virkistää mieltä ja parantaa yöunen laatua. Auringonvalon kulkiessa silmien kautta elimistöön, se stimuloi kaikkia elimistön toimintoja kuten hormonituotantoa sekä aivo- ja käpylisäkkeen toimintoja.  

Auringonvalo vähentää ruokahalua ja erityisesti makeanhimoa. Valoisaan aikaan on helpompi keskittyä terveellisempiin elintapoihin.

Auringonvalon avulla hoidetaan mm. monia ihotauteja kuten atooppista ihottumaa ja psoriasista.

Tutkimusten mukaan auringonvalo vaikuttaa suotuisasti myös kolesteroliin ja verenpaineeseen vapauttamalla vereen typpioksidia, joka laajentaa verisuonia.

Kaiken lisäksi auringonvalo saa lihasten voimantuoton ja kudosten hapetuksen tehostumaan. Jo muinoin kreikkalaiset olympiaurheilijat ottivat aurinkoa, koska sen tiedettiin kasvattavan lihaksia. Auringonvalon positiivisten vaikutusten lista on pitkä.

Terveellinen aurinko

Auringon ultraviolettisäteilyn myönteisiin vaikutuksiin kuuluu D-vitamiinituotannon käynnistyminen iholla. Auringon UV-säteily saa ihon tuottamaan D-vitamiinia, jota kutsutaankin aurinkovitamiiniksi. D-vitamiini on tärkeä tekijä kalsiumin imeytymisessä ja lihasten toiminnalle. Se vahvistaa luustoa ja vaikuttaa hyvinvointiin monella tavalla. Kesällä 10-30 minuuttia auringonvaloa päivässä riittää. Talvella UV-säteilyn määrä on niin vähäistä, ettei D-vitamiinia muodostu lainkaan, joten ravinnosta saatu (esim. kala) ja D-vitamiinivalmisteet turvaavat tärkeän D-vitamiinin saannin.

Auringon UV-säteilyn tiedetään ruskettavan ja jopa polttavan ihoa, varsinkin, jos iho on vaalea ja ohut. Suomalaisista 3-5 % ei rusketu juuri ollenkaan ja huonosti ruskettuu noin 25 %. Kevyt kesärusketus suojaa elimistöä UV-säteilyn haitoilta. Tasainen aurinkoaltistus  suojaa monilta syöviltä (kuten rinta-, eturauhas- ja ihosyövältä). Kevyt kesärusketus ei ole terveysriski.

Jos palat auringossa helposti, se voi olla merkki elimistösi alhaisesta D-vitamiinitasosta. Jokaisen kannattaa mittauttaa omat D-vitamiiniarvot säännöllisesti laboratoriossa.

Liiallinen UV-säteily ei ole hyväksi – ihon palaamisen lisäksi liiallinen UV-säteily lisää stressiä kehossamme (samalla tavalla kuin liiallinen liikunta) ja vapaiden radikaalien syntyä. Tästä seuraa hapettumisstressin eli oksidatiivisen stressin kasvu, joka heikentää immuunipuolustusta.

Luonnolliset aurinkovoiteet suojaukseen

Kesä on meillä Suomessa paras aika vahvistaa kehoa tulevaan syksyyn ja talveen luonnon omin voimin. Luonnollisen porkkanaöljyn käyttö on oiva valinta ihosi suojaamiseen. Se sisältää runsaasti betakaroteenia, mikä takaa suojauksen lisäksi kauniimman rusketuksen.

Me Oloni-klinikalla suosimme lisäksi luonnollisia solumineraalituotteita, Solumineraali® by annukka aarnio. Näiden solumineraalien valmistuksessa noudatetaan tarkoin vanhaa menetelmää ja alkuperäistä reseptiä, perinnettä vaalien ja kunnioittaen. Aidot ja alkuperäiset käsin hierretyt solumineraalitabletit ja -jauheet ovat ainoita maailmassa. Ne poikkeavat puhtaudellaan, vahvemmalla vaikutuksellaan ja siten myös pienemmällä käyttösuosituksellaan kaikista muista markkinoilla olevista teollisesti valmistetuista solumineraaleista.

SUN luonnonkosmetiikkaa kasvoille ja keholle

Solumineraali® SunCare -jauhesekoitus sisäisesti ja -kasvovoide sekä -bodylotion ulkoisesti vahvistavat ja valmistavat ihosoluja auringolle. Sitä tehokkaampi vaikutus, mitä pidempään ja säännöllisemmin niitä käyttää. SunCare-kehonhoitotuotteet on kehitetty päivittäiseen käyttöön kaikille ja kaikenikäisille. Ne suojaavat tehokkaasti valikoitujen käsin hierrettyjen mineraalien ja laadukkaiden luonnonöljyjen ansiosta. Ne eivät sisällä kemiallisten aurinkorasvojen suojakertoimia!

Tiesitkö jo sen, että kemiallisten aurinkorasvojen suojakertoimet 7-kertoimesta ylöspäin estävät täysin D-vitamiinin muodostuksen iholla! Suojakertoimien vuoksi menetät mahdollisuuden luonnollisen D-vitamiinin tankkaukseen auringosta terveytesi tukemiseksi.

Tärkeintä on muistaa: Ota aurinkoa järkevästi ja kohtuullisesti, pienin annoksin! Aurinko pitää sinut terveenä!

Tervetuloa aurinkoisille ostoksille Oloni-klinikalle Helsinkiin tai Turkuun!

Ajanvaraus »