Colonic-terapia UKK, osa 1. - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Colonic-terapia UKK, eli kaikki mitä halusit tietää suolihuuhtelusta osa 1.

SUOLIHUUHTELU – USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET osa 1.

JOHDANTO

Suolihuuhtelu on puhdistava ja rentouttava hoito, jonka avulla poistetaan elimistöön kertyneitä epäpuhtauksia ja myrkkyjä. Toimenpiteessä käytetään +37- + 38C asteista vettä, jolla paksusuoli täytetään ja veden virtauksella irrotetaan suolen seinämiin kertyneitä myrkkyjä ja tukkeutumia. Suolihuuhtelu on vanha, perinteikäs ja vaaraton terapiamuoto. Mikäli ruokavaliosi ovat joskus kuuluneet rasvaiset ruuat, makeiset, kofeiini, limonadit, kemiallisesti käsitellyt ja kasvatetut ruoka-aineet tai sinulla on epäsäännölliset ruokailutottumukset, suolihuuhtelusta voi olla sinulle apua. Suolen toimintaan vaikuttavat usein mielialat, stressi sekä epäsäännöllinen vuorokausirytmi. Valitettavan usein emme pidä hyvää huolta suolestamme ja voimme joutua kamppailemaan pahan olon, väsymyksen, ummetuksen ja jopa vatsakipujen kanssa. Tämä kaikki voi johtua siitä, ettei elimistömme puhdistusjärjestelmä toimi kunnolla.

MIKÄ ON SUOLIHUUHTELU?

Suolihuuhtelu on terapiamuoto, jossa veden avulla pyritään puhdistamaan ja tyhjentämään paksusuolen sisältö. Apuna käytetään laitetta, josta veden annetaan virrata suoleen ja poistaa suolen seinämiltä irronneet epäpuhtaudet. Huuhtelu on yksinkertainen ja lääkkeetön tapa päästä eroon suoleen kertyneistä epäpuhtauksista ja tukkeutumista.

MIKÄ ON PAKSUSUOLI?

Paksusuoli on ruuansulatuskanavan viimeisin osa, pituudeltaan noin 1-1,5 metriä. Se on ontto, putkimainen elin, joka liikuttaa sulanutta ruokamassaa lihaksiston avulla (ns. peristalttinen liike) ja imeyttää ruuasta esimerkiksi vettä, vitamiineja, proteiineja ja suoloja verenkiertoon. Suolessa asuu myös erilaisia bakteereja, jotka tuottavat muun muassa tärkeitä K ja B-vitamiineja.

KUINKA PAKSUSUOLTA VOI PUHDISTAA?

Eräs parhaista ja turvallisimmista tavoista on yhdistää oikea ruokavalio, liikunta ja suolihuuhtelu. Huuhtelussa peräaukkoon laitetaan steriili putki (suulake) ja veden avulla huuhdotaan sisältö puhtaaksi.

KUINKA TÄSTÄ VOI OLLA APUA?

Paksusuoli on hermostollinen elin, mikä tarkoittaa sitä, että sen toiminnot liittyvät useisiin muihin elintoimintoihin. Kun hyödyntämiskelvotonta materiaalia on kertynyt elimistöön pitkän ajan kuluessa, siitä tulee myrkyllistä elimistölle. Keho vastaa tähän hidastamalla muita elintoimintoja.

Hyödyt suolihuuhtelusta

  • Hoito auttaa sinua parissa kuukaudessa tasapainottamaan suolistosi mikrobistoa
  • Parantaa immuunipuolustustasi ja saattaa ehkäistä sairauksien syntymistä
  • Mielialasi voi kohentua, koska suolistobakteerit tuottavat mielialaan vaikuttavan serotoniinin esiasteita
  • Myrkkypitoisuus pienenee kehossa ja vireystasosi kasvaa
  • Parantaa peristaltiikkaa, uloste poistuu suolesta optimaalisessa ajassa.

MISTÄ TUNNISTAA TEHOTTOMAN SUOLEN TOIMINNAN?

Tehottoman suolen merkkejä ovat esimerkiksi likaiseksi pinttynyt kieli, pahanhajuinen hengitys, epänormaalin voimakas hienhaju, tummat silmänaluset, kylmät kädet ja jalat, kynsien ja hiusten huonokunto, vatsan alueen turvotus, jännittyneisyys, väsymys, allergiat, ruuansulatuskanavat, krooninen päänsärky, hermostuneisuus, uneliaisuus, masentuneisuus, astma sekä selkäkivut.

IMEYTYYKÖ HUUHTELUSSA KÄYTETTÄVÄ VESI ELIMISTÖÖN?

Suolessa tapahtuvan normaalin veden imeytymisen lisäksi elimistö imee vettä tarpeiden mukaan. Huuhtelusta käytettävästä vedestä suurin osa tulee toimenpiteen mukana ulos, loput imeytyvät luonnollisella tavalla elimistöön.

ONKO SUOLI AINOA ELIN JOKA VARASTOI MYRKKYJÄ ELIMISTÖSSÄ?

Ei todellakaan! Hyödytöntä ja myrkyllistä materiaalia kerääntyy useaan paikkaan elimistöön. Esimerkiksi paksusuoli, maksa, munuaiset, iho sekä keuhkot pyrkivät puhdistamaan elimistöä myrkyistä. Mikäli tämä epäonnistuu, myrkyt jäävät elimistöön ja kerääntyvä usein rasvasolujen, jänteiden, lihasten, laskimoiden, maksan sekä muiden elimistön elinten yhteyteen.

MIKSI SUOLIHUUHTELU ON TÄRKEÄÄ VAIKKA KEUHKOT, MUNUAISET JA IHO PYRKIVÄT PUHDISTAMAAN ELIMISTÖÄ?

Huuhtelun tarkoituksena on parantaa ja normalisoida suolen toimintaa. Kun toiminta paranee, poistuvat rasitteet myös muiden elimistöä puhdistavien elinten harteilta ja myös elimistön lymfajärjestelmän toiminta paranee. Lymfajärjestelmä puolestaan suojaa elimistöämme erilaisten haitallisten bakteerien hyökkäyksiltä.

VOIKO LAKSATIIVEJÄ JA PERÄPUIKKOJA KÄYTTÄMÄLLÄ PÄÄSTÄ SAMAAN TULOKSEEN?

Peräpuikon avulla pystytään tehokkaasti puhdistamaan paksusuolen alempi osa, mutta noin 80 cm suolesta jää tällöin puhdistamatta. Laksatiivit ovat puolestaan elimistöä ärsyttäviä aineita ja elimistö puolustautuu ärsytystä vastaan muodostamalla suojaavan vesimäisen kerroksen, johon jää jäänteitä myrkyistä ja haitallisista materiaaleista.

KUINKA SUOLIHUUHTELU EROAA MUISTA HOITOMUODOISTA?

Suolihuuhtelu on elimistöä ärsyttämätön, luonnonmukainen tapa poistaa haitalliset aineet tehokkaasti paksusuolesta. Huuhtelulaitetta käyttää kokenut terapeutti, joka opastaa myös hengitystekniikassa, ruokailutottumuksissa, oikeiden ruoka-aineiden valinnassa sekä tarvittaessa suosittelee jatkohoitoihin tai tutkimuksiin.

MITÄ VAIKUTUKSIA SUOLIHUUHTELULLA ON?

Suolihuuhtelu on arvokas apu erilaisten paksusuoleen liittyvien ongelmien hoidossa. Normalisoimalla paksusuolen tilaa ja parantamalla sen toimintaa, saadaan tehostettua myös muun elimistön toimintaa. Pää tottelee suolistoa. Saatat luulla, että ajattelet aivoillasi. Monien viimeaikaisten tutkimusten mukaan suoliston bakteerit vaikuttavat aivoihin ja määräävät, millaisena henkinen ja fyysinen suorituskykysi säilyy. Paksusuolessa bakteerien määrä on valtava. Hyvin toimivan suoliston mikrobisto on monimuotoinen ja sillä on oleellinen merkitys esim. kuitujen hajottamisessa. Kuiduista muodostuu mm. suolenpintarakenteita suojaavia rasvahappoja kuten voihappoa. Puutteellinen mikrobisto on yhdistetty moniin sairauksiin kuten diabetekseen, reumaan, allergioihin ja myös tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Samoin köyhä ja yksipuolinen mikrobisto saattaa viitata erilaisiin elimistön tulehduksellisiin sairauksiin. Hyödylliset bakteerit vastaan ei-toivotut ja näiden tasapaino on ratkaisevassa yhteydessä hyvinvointiin ja tästä on jo tieteellistä näyttöä.


Varaa aika Colonic-terapiaan »