JODITABLETIT - "Loppuunmyyty" - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

JODITABLETIT - "Loppuunmyyty"

"Joditabletit myytiin loppuun apteekkien hyllyiltä pää­kaupunki­seudulla", kirjoitti Helsingin Sanomat perjantaina 25.2. Apteekin lääkejodi ei kuitenkaan korvaa ravintolisää eikä varsinkaan terveellistä ravintoa.

Tutkittu juttu on se, että jodi on kilpirauhashormonien olennainen osatekijä. Tetrajodityroniinissa (kilpirauhashormoni T4) on neljä jodiatomia ja trijodityroniinissa (kilpirauhashormoni T3) vastaavasti kolme. T3:a muodostuu soluissa, niiden aineenvaihdunnan säätelyä varten, T4:stä tiettyjen dejodiaasien avulla.

Jodinpuute lisää riskiä radioaktiivisen jodin kertymiseen kilpirauhaseen. Jodilääke on synteettisesti tuotettu, kuten desinfiointiaineenakin käytettävä Lugolin -jodiliuos. Lääkejodia tulee käyttää ainoastaan säteilyvaaratilanteissa, sillä yhdessä lääkejoditabletissa voi olla jopa tuhatkertainen määrä jodia verrattuna ravintolisään.

Kilpirauhasen jodivaje on siis riski, sillä elimistö ei erota radioaktiivista jodia luonnollisesta. Päivittäisestä jodin saannista huolehtiminen pienentää riskiä, sillä jos kilpirauhasella on käytettävissä normaalia jodia riittävästi, radioaktiivinen jodi poistuu virtsan mukana. Jodilääke mega-annoksena auttaa tietysti vähentämään radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen, mutta on käytännöllisempää varmistaa riittävä jodin saanti niin, että varastot ovat riittävässä valmiudessa joka päivä.

Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilla todetaan, että radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voi estää ottamalla joditabletin. Tällöin radioaktiivinen jodi ei keräänny rauhaseen. Tämän sanotaan olevan erityisen tärkeitä lapsille ja odottaville äideille. Yhden tabletin suoja säilyy vain vuorokauden, sillä elimistö poistaa ylimääräisen jodin eli myös radioaktiivisen jodin, virtsan mukana. Jos jodin saannista on huolehdittu niin, että elimistössä on sitä ennestään riittävästi, myöskin radioaktiivinen jodi erittyy pois. Ravintomuotoista jodia on oltava elimistön käytettävissä päivittäin. Vuorokautisen saannin vertailuarvo eli eräänlainen keskivertosuositus, on 150 mikrogrammaa päivässä.

Jodi edistää kilpirauhashor­monien normaalia tuotantoa ja kilpirauhasen normaalia toimintaa, sikäli kun jodin lähde tarjoaa­ jodia vähintään asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen mukaisesti.

EY Komission asetus (EU) N:o 432/2012 liittää jodin riittävään saantiin seuraavia terveysväitteitä: Jodi edistää normaalia kogni­tiivista toimintaa. "Kognitiivisilla toiminnoilla tarkoitetaan tiedon käsittelyyn liittyviä toimintoja: havaitsemista, ajattelua ja muistamista.[1] Kognitiivista kyvykkyyttä kutsutaan myös älykkyydeksi, ja tätä kuvastava yleisesti käytetty suure on älykkyysosamäärä" - Kognitiivisten toimintojen muutokset - mikä on ikääntymistä, mikä sairautta? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, E. Vuoksimaa, 2019;135(11):1075-84

Jodi edistää samoin perustein myös hermoston nor­maalia toimintaa ja energisyyttä eli normaalia ener­gia-aineenvaihduntaa, jolla on merkitystä myös ihon pysymisessä normaalina. Tämä koskee luonnollisesti vain ravinnon ja ravintolisien sisältämää jodia. Apteekissa käsikauppalääkkeenä myytävät lääkejoditabletit eivät korvaa edellä mainitussa asetuksessa tarkoitettuja ravintolisiä eikä monipuolista ruokavaliota.

JODIKELP® tarjoaa luonnollista "leväperäistä" jodia, joka on samassa muodossa kuin ravinnossa, 225 mikrog. yhdessä puristeessa eli tabletissa. Tämä on reilu annos kaikissa olosuhteissa sillä yhden annoksen tulee sisältää vitamiinia tai kivennäisainetta vähintään 22,5 mikrog. el 15% päivittäisen saannin vertailuarvosta.[2]

1) Deary IJ, Penke L, Johnson W. The neuroscience of human intelligence differences. Nat Rev Neurosci 2010;11:201-11.

2) Ruokavirasto, Vitamiinit ja kivennäisaineet, 5.7.2021.

Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti.


Oletko turhautunut hoitamaan oireitasi lääkkeillä, jotka eivät paranna itse ongelman aiheuttajaa? Etkö tiedä mistä aloittaa?

Tutustu Alkukartoitukseen tästä »