Lentävä Keuhkokuume - ilman lentolupaa! - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Lentävä Keuhkokuume - ilman lentolupaa!

900-luvun alussa bakteeriperäistä tuberkuloosia sanottiin "lentäväksi" keuhkotaudiksi.

Tämä "Wuhanin keuhkokuume" on virusperäinen "lentävä" infektio, johon ei vielä ole tehokasta hoitoa. On olemassa toki joitakin aikaisemmin kehitettyjä viruslääkkeitä, mutta niiden teho on puutteellinen. Sairastunutta yritetään siksi hoitaa tulehduskipulääkkein, joilla siis torjutaan oireita eli kipua, tulehdusta ja kuumetta, kuten vilustumistaudeissa on ollut tapana toimia. Itsehoitoon perehtyminen on siksi paikallaan. Kosketusta toisiin ihmisiin tulee välttää eikä käsienpesua saisi unohtaa. Virukset tarttuvat helposti yleistilojen metallipinnoilta, kuten ovenkahvoista, joihin edellä kulkenut taudinkantaja on kenties jo ennättänyt tarttua.

Mitä sitten?

Influenssaa voi potea ja hoitaa kotona. Niin on aina tehty. Myös "wuhanintautia" voi potea kotona - tilanteesta riippuen. Apteekit ovat flunssa-aikoina mainostaneet mustaherukka-aromin makuisia juomajauheita itsehoitotuotteina lievittämään flunssan oireita. Niiden vaikuttavat aineet ovat pääasiassa keinotekoinen aromi, makeutusaine, kofeiini, asetyylisalisyylihappo ja C-vitamiini. Luontaisalalla on vastaava tuote, joka helpottaa oloa sisältäessään N-asetyyli-L-kysteiiniä (NAC), hajottaa keuhkotiehyeisiin kertyvää limaa.

Immuunijärjestelmän vahvistaminen ja antiviraalisten ravintolisien käyttö voi, edellä mainitut realiteetit huomioon ottaen, olla varteenotettava strategia yhdessä hyvän käsi- ja ympäristöhygienian kanssa.

Hyvät keinot viruksia vastaan ovat kullan arvoisia

Unohda tärkkelyspitoinen ruokavalio ja siirry vihanneksiin ja marjoihin eli ruokavalioon, josta vähintään puolet on tuoreita. Marjat sisältävät polyfenoleja, joilla on 50 kertaa suurempi antioksidanttinen kapasiteetti kuin vitamiineilla C ja E. Antioksidantit antavat kehon puolustusjärjestelmälle eväät suojautua vapailta radikaaleilta, joita ne joutuvat käsittelemään normaalia enemmän.

Immuunijärjestelmä tekee työtään myös yöllä. Siksi riittävän laadukkaalla unella on oma roolinsa. Immuunijärjestelmä ponnistelee virusten havaitsemiseksi ajoissa ja tähtää siksi niiden tuhoamiseen osallistuvien immuunisolujen määrän lisäämiseen jo ennen kuin viruksista tulee vakava ongelma.  

Ennalta ehkäisevästi

Fyysinen liikunta on ennaltaehkäisevästi välttämätöntä. Fyysinen aktiivisuus vahvistaa immuniteettia, parantaa verenkiertoa ja vähentää tulehdusherkkyyttä. Rasittava liikunta flunssaisena ei ole viisasta, mutta vastustuskyvyn ylläpitämiseen silloin, kun ei ole mitään vasta-aiheista infektiota, vähimmäisharjoitteluannos on 30 minuuttia kolmena päivänä viikossa. Jos on syytä epäillä mitä tahansa vilustumistautia, on tietysti parempi pysytellä sisätiloissa.

Aiheeseen liittyvät ravintolisät

Tietyillä kasveilla on antiviraalisia ja immuunijärjestelmää kiihdyttäviä ominaisuuksia. Suositeltavimpia ovat fensatiini ei punahatun ja propoliksen yhdistelmä, polyfenolipitoiset (antosyanidiinit, proantosyanidiinit ja resveratroli), glykyrritsiiniä sisältävä lakritsinjuuriuute ja inkivääri. Myös salvia ja valkosipuli ovat fytoterapeuttisesti hoitavia. Vaikka ovatkin mausteita, niiden käyttöä kannattaa lisätä.

Salvia

Salvia tunnetaan lähinnä aromaattisena yrttinä, mutta sitä on perinteisesti käytetty rohdoksena virusinfektioiden hoitamiseen. Salvian antiviraaliset ominaisuudet johtuvat ensisijaisesti sen sisältämistä yhdisteistä, joita kutsutaan saffikinolideiksi.  Näitä yhdisteitä on erityisesti salvian mausteisissa lehdissä ja varressa. Salviaa on saatavissa ravintolisänä myös kapseleissa, jolloin sopivia annoksia tulee otettua päivittäin eikä tarvitse ajatella, että kaikki ruoat maistuisivat aina vain salvialta. Voit tietysti tehdä salviasta yrttiteen, johon tulee 15 g kuivattua salviaa litraan vettä ja juoda sitä reilu kupillinen kolme kertaa päivässä.

Valkosipuli

Entä valkosipuli. Sen sanotaan olevan antibioottinen, mutta kuten tiedämme, antibioottien vaikutusmekanismi ei toimi suhteessa virukseen. Viruksilla ei ole sellaista solukalvoa, aineenvaihduntaa eikä sellaisia lisääntymisominaisuuksia, joihin antibiooteilla yleensä pyritään vaikuttamaan.

Valkosipulin sisältämän alliini tehokkuus viruksia vastaan on kuitenkin osoitettu "in vitro" eli kokeellisesti laboratoriossa, mutta sitä tulisi mitä ilmeisemmin syödä suuria määriä raakana jotta sen ominaisuuksia voisi hyödyntää viruksia vastaan. Bakteerit ja virukset kun eivät ole "kuin kaksi marjaa", vaan päinvastoin niiden ero on kuin "kuu ja aurinko".

Inkivääri

Inkivääri, ja miksei myös kurkuma, on tunnettu anti-inflammatorisena ja antiviraalisena, koska siinä on merkittävä konsentraatio gingeroleja ja zingeronia, jotka estävät virusten tunkeutumista terveisiin soluihin.

"Fensatiini" eli Echina-propolis yhdiste

Fensatiini on kahvihappojohdannaista sisältävän Echinacean ja galangiinia sisältävän propoliksen kompleksi. Punahattu on yksi käytetyimmistä kasveista immuniteetin stimuloimiseksi, mutta kun siihen yhdistetään propolis tämä ominaisuus vahvistuu. Fensatiiniyhdistelmää on suositeltavaa käyttää kapseleina ja tinktuuroina, joiden sisältämä vaikuttavuus on standardoitu. Propolis onkin yksi hienoimmista tutkituista mikrobivastaisista luonnonaineista Euroopassa, jossa sitä on käytetty vilustumisen ja influenssan hoitoon. On havaittu, että propolista ja punahattu-uutetta sisältävät itsehoitotuotteet lievittävät virusinfektioiden aiheuttamia ylempien hengitysteiden oireita.

Eurooppalaisten tutkijoiden näkökannalta tehokkaimmat ja luotetuimmat itsehoitovalmisteet virusinfektioita vastaan sisältävät Echinaceaa eli punahattua ja propolista. Niiden sisältämät vaikuttavat aineet muodostavat yhdessä immuunijärjestelmää aktivoivan yhdistelmän. (2)

NAC-propolis yhdiste

N-asetyylikysteiini eli NAC ja siihen yhdistetty propolis, on vastaavasti tehokas yhdistelmä hengitysteille. NAC-pilkkoo liman hengitysteistä eikä ainoastaan irroita

Lakritsinjuuri

Lakritsinjuuri on yksi erityisimmistä kasveista flunssa- ja keuhkokuumeviruksia vastaan. Aivan viimevuosina tehdyt tutkimukset virusvastaisten aineiden löytämiseksi antavat ymmärtää, että lakritsijuuren aktiiviset aineosat pystyvät eliminoimaan SARS-viruksen, joka on samankaltainen kuin Wuhanin koronavirus. Lakritsinjuuren, joka on osa perinteistä kiinalaista lääkintää, on osoitettu toimivan SARS-tartunnan ja koronaviruksen estämisessä.(2) Vaikuttavaksi aineeksi osoittautui glykyrritsiini. Arvioitaessa virusvastaisiksi tunnettujen lääkeaineiden, kuten ribaviriinin, 6-atsaduriinin, pyratsofuriinin, mykofenolihapon ja glykyrritsiinin tehokkuuksia, lakritsinjuuren glysyrritsiinin virusvastaisen potentiaaliin havaittiin olevan edellä mainittuja tehokkaampi. Glykyrritsiiniä sisältävää lakritsinjuuriuutetta eli uutetta, josta tätä vaikuttavaa ainetta ei ole poistettu, saa luontokaupoista. Myös fensatiinia sisältäviä yhdistelmävalmisteita saa tippoina ja kapseleina (lapsia ajatellen hyvänmakuisina 'nalle"-puristeina tai mikstuurana). Näitä ei kenties automaattisesti tarjota, jos ei itse pyydä.

C-vitamiini

C-vitamiinilta odotetaan paljon, mutta se ei yksinään riitä. Sen vaikutusaika on vain muutamia tunteja kerrallaan, joten edellä mainittuja hoitokeinoja tarvitaan. C-vitaminia suositeltiin virusvastaiseen taisteluun jo 1980-luvulla: 1 gramma (=1000 mg) askorbiinihappoa heti herättyä ja sen jälkeen 100 mg joka tunti. Tätä ohjetta voi soveltaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Tarkoituksena on ottaa huomioon C-vitamiinin tehokas mutta lyhyt vaikutusaika. Suurten kerta-annosten ylimäärä kun erittyy pois kahden tunnin sisällä.

Polyfenolit ovat antioksidanttisuudeltaan tehokkaampia kuin C-vitamiini. Tällainen valmiste on myös Resverasor®, jossa on yhdessä puristeessa 135,8 mg polyfenoleja. ORAC-arvoltaan tämä vastaa lähes 7000 mg C-vitamiinia per puriste ja suositus on 2 päivässä! Hyväksi lisäksi siis.

Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti.

Ref:
- Glycyrrhizin, an active component of liquorice roots, and replication of SARS-associated coronavirus". Cinatl J, Morgenstern B, Bauer G, Chandra P, Rabenau H, Doerr HW. Institute of Medical Virology, Frankfurt University Medical School, Paul-Ehrlich Str 40, D-60596, Frankfurt, Germany.

- Effectiveness of an herbal preparation containing echinacea, propolis, and vitamin C in preventing respiratory tract infections in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study.  Cohen HA, Varsano I, Kahan E, Sarrell EM, Uziel Y. "Pediatric and Adolescent Ambulatory Community Clinic", Petach Tikva, Israel.

Voit mittauttaa D-vitamiinitasosi myös meillä Oloni-klinikalla

Varaa aika puhelimitse ma-pe klo 8.00-19.00 puh. 020 720 2480.

Verimikroskopistin vastaanotolla elävän veren analyysi antaa tietoa kehon tilasta, varaa aika Oloni-klinikan verianalyysiin

Verimikroskopistin vastaanotolla verestä voidaan havaita kehossa vallitsevia puutostioja ja elinten kuormitustiloja. Analyysissa ei ole kyse lääkärin antamasta diagnoosista, vaan niiden antama tieto on tarkoitettu itsehoidon tueksi.