Miten valita laadukas probioottivalmiste? - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Miten valita laadukas probioottivalmiste?

Suolistoflooran merkitys terveyteen

Suolistossa on suolistofloora, jolla on erittäin tärkeä tehtävä kehossamme. Suolistossa esiintyy miljoonia erilaisia mikro-organismeja, kuten bakteereja, viruksia ja sieniä. Suurin osa on bakteereja, joista 97 % asuu paksusuolessa. Suolistoflooran vaikutusalueeseen kuuluvat mm. aineenvaihdunta, vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen, immuunijärjestelmä sekä suoliaivoakseli. Vuosia kestävien tutkimusten ja pitkän kokemuksen perusteella meillä on varma tieto siitä, että ”70 % vastustuskyvystä löytyy suolistosta” (Yves Delatte, lääketieteellinen konferenssi, Lontoo 1989). Paksusuolen mikrofloora pystyy suojelemaan isäntään erilaisilta taudinaiheuttajilta ja se on paikka, jossa tuotetaan suurin osa immunomoduloivista aineista. Jotta suolistofloora suorittaisi tehtäväänsä, sen on oltava hyvin monipuolinen ja tasapainossa. Paksusuolen mikrofloora ylläpitää terveyttä.

Miten voimme ylläpitää tervettä suolistoflooraa?

Teoriassa se ei ole niin vaikeaa – hyvin tasapainotettu ruokavalio, riittävä lepo, terveelliset elämäntavat ja säännöllinen liikunta vaikuttavat positiivisesti suolistoflooraan. Aiemmat elämämme tapahtumat, kuten syntymä keisarinleikkauksella, häiritsevät tasapainoa ja tilanne vaatii korjausta. Alateitse tapahtuva synnytys antaa vauvalle mahdollisuuden periä bakteerit äidiltään, joten vauvan suolistofloora suojaa vauvaa jo syntymästä alkaen. Elämän aikana suolistofloora kehittyy ja monipuolistuu. Ruokavalioista ja elämäntavoista riippuen suolistobakteerit suojaavat henkilöä taudinaiheuttajilta tai kehittävät erilaisia sairauksia, kuten allergioita, intoleransseja, autoimmuunisairauksia, diabetesta ja jopa syöpää (15 % syövistä uskotaan johtuvan suolistoflooran epätasapainosta).

Suolistoflooran tasapaino voi helposti heikentyä monien tekijöiden vaikutuksesta, näistä mainittakoon antibioottihoito, liiallinen stressi, levon puute, pitkälle prosessoidut ruoat, alkoholi, runsas sokerinsaanti, rokotteet, ja tupakointi. Kun suolistoflooran tasapaino on häiriintynyt, sen palauttaminen voi vaikuttaa suoraan isännän yleiseen terveyteen. Mitä nopeammin tasapaino palautuu, sitä paremmat mahdollisuudet on säilyttää hyvä terveys. Suolistoflooran tasapaino saavutetaan huonojen tapojen korjaamisella ja syömällä mm. fermentoituja (hapatettuja) ruokia. Lisäksi prebiootit ja probiootit saattavat osoittautua erittäin hyviksi lisäravinteiksi suolistoflooran tasapainottamisessa. 
 
Prebiootit ovat ruoan ainesosia, jotka saattavat tukea hyödyllisten mikro-organismien kasvua ja suoliston toimintaa. Yksi parhaimmista prebioottien lähteistä on psyllium, joka sisältää hyvän määrän kuitua. Kuitu nopeuttaa ruokamassan kulkua suolistossa ja auttaa poistamaan suolistoon jääneitä toksiineja. Markkinoilta löytyy psylliumia erilaisilla karkeuksilla.

Karkea psyllium (20 mesh) saa elimistön hylkimään kuitua lisäten osmoottista painetta. Lisäksi se hidastaa prosessia suolistossa ja tekee tuotteen turvallisemmaksi mm. niille, joilla on laiska suolisto. Käytännössä mitä korkeampi mesh-arvo, sitä pienempi / hienompi psyllium. Hienommalla psylliumjauheella voi olla korkeampi riski aiheuttaa ummetusta / tukosta. Kaikkien kuituvalmisteiden käytön yhteydessä on suositeltavaa juoda runsaasti vettä ummetuksen välttämiseksi. Lisäksi psylliumkuitua ei suositella alle 6-vuotiaille.
 
Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, joiden uskotaan vaikuttavan myönteisesti terveyteen. Probiootti-sanan käyttö ei siis ole rajoitettu maitohappobakteereihin. Probiootteina käytetään yleensä maitohappo- ja muita bakteereja sekä Saccharomyces boulardii –hiivaa.

Saccharomyces boulardii on erittäin laajasti tutkittu hiivatyyppinen mikro-organismi, joka on todettu tehokkaaksi limakalvon vaurioitumiseen liittyvien ongelmien hoidossa. Suoliston limakalvot kannattaa pitää hyvässä kunnossa, sillä ne toimivat kasvualustana suolistoflooralle. Kun limakalvo vaurioituu, myös patogeenit eli taudinaiheuttajat voivat päästä suolistosta suoraan vereen aiheuttaen erilaisia terveysongelmia. Näistä mainittakoon helikobakteeri-infektio, vuotava suolisto, närästys ja erityyppiset ripulit. Saccharomyces boulardiilla voidaan suojata suolistoa mm. antibioottihoidon haitallisilta sivuvaikutuksilta.
 
Bacillus subtilis on itiöllinen bakteeri, jolla on immuunivastetta muuntava vaikutus. Se vahvistaa vastustuskykyä, estää ripulia ja ehkäisee suolistotulehduksia, lisäävän vasta-ainetuotantoa (IgA, IgM), tuottaa mm. entsyymejä ja tasapainottaa suolistoflooraa. 
 
Maitohappobakteereihin kuuluu valtava joukko hyviä bakteereja. Maitohappobakteereja on käytetty pitkään elintarvikkeiden säilöntään. Maitohappoa ja erilaisia immunomoduloivia ainesosia tuottavat maitohappobakteerit tukevat epätasapainossa olevaa suoliston mikroflooraa.

Miten valita laadukas probioottivalmiste?

Kaikki probioottivalmisteet eivät ole samoja, ja sopivan tuotteen valitseminen ei ole välttämättä helppoa. Tämä johtuu siitä, että eri mikro-organismit toimivat eri tavalla ja vaikuttavat eri osiin suolistoamme. Kaikki riippuu kehon lähtötilanteesta.

On olemassa useita tekijöitä, joiden perusteella on helppo päätellä, onko tuote hyvälaatuinen. Yksi tärkeimmistä asioista on CFU (engl. Colony forming unit - pesäkkeen muodostava yksikkö), joka kertoo elossa olevan bakteeri- tai hiivasolujen määrän.

Tarkennus
E7 CFU/g = 10 000 000 CFU/g
E8 CFU/g = 100 000 000 CFU/g
E9 CFU/g = 1 000 000 000 CFU/g

E10 CFU/g = 10 000 000 000 CFU/g
1E9 CFU/g/päivä = 1 000 000 000 eli miljardi CFU/g/päivä
2E9 CFU/g/päivä = 2 000 000 000 eli 2 miljardia CFU/g/päivä
3E9 CFU/g/päivä = 3 000 000 000 eli 3 miljardia CFU/g/päivä


Esimerkiksi maitohappobakteerivalmisteen etiketissä merkintä 3E9 CFU/g tarkoittaa, että yksi gramma tuotetta sisältää 3 miljardia elävää bakteeria, jotka kykenevät lisääntymään ja muodostamaan pesäkkeitä. Pitoisuuden ilmoittaminen on erittäin tärkeä. Pitoisuus tulee ilmoittaa grammaa tai päiväannostusta kohden. 

Bakteerien pitoisuus on oltava vähintään 1E9 CFU/g/päivä, jotta niillä olisi vaikutus suolistoflooraan. Muuten ne eivät pysty raivaamaan elintilaa muulta suolistoflooralta pyrkiessään kiinnittymään suolen liimakalvoille. Jos bakteerien pitoisuus probioottivalmisteessa jää alle 1E8, on parempi ostaa jugurttia. Bakteerit pitoisuudella E8 CFU/g ovat stabiileja mutta tarpeeksi tehokkaita vasta silloin kun ottaa enemmän kuin 10 grammaa päivässä.

Korkea CFU-pitoisuus ei kuitenkaan tarkoita parempaa tuotetta. Jos tuotteessa on 1E11 CFU/g maitohappobakteeria, bakteerit eivät ole stabiileja, eivätkä ne säily, sillä ne vaativat säilyäkseen todella alhaisen lämpötilan. 

Lisäksi jotkut valmistajat ilmoittavat bakteerien määrät valmistuspäivältä eli normaalisti jo ostohetkellä asiakas saa vähemmän CFU:ta kuin on ilmoitettu. On täysin normaalia, että mikro-organismien pitoisuus tuotteessa laskee ajan myötä. Laadukkaassa valmisteessa se kuitenkin laskee mahdollisimman vähän ja tuotteesta on hyötyä vähintään "parasta ennen" -päivään asti. Jos probioottibakteerien pitoisuus on liian alhainen, ne eivät pysty jäämään suolistoon ja niiden vaikutus tulee olemaan pieni ja lyhytaikainen. Tuotteen säilytys voi kertoa paljon bakteereiden stabiiliudesta eli vakaasta säilyvyydestä. Korkealaatuiset probioottivalmisteet eivät vaadi säilytystä jääkaapissa, koska niiden sisältämät bakteerit ovat hyvin stabiileja huoneenlämmössä. Tämä on mahdollista laadukkaiden kantojen sekä optimoidun tuotantoprosessin ansiosta. Tuotteiden valmistajat korostavat tuotteiden mainonnassa miten paljon eri kantoja löytyy heidän tuotteistaan. Jos tuote sisältää 15 eri bakteerikantaa, se ei kerro tuotteen laadusta mitään. On lähes mahdotonta laittaa useita eri bakteerikantoja yhteen kapseliin, että kussakin niissä säilyisi korkea bakteeripitoisuus. Yli 5 eri bakteerikannan laittaminen yhteen probioottivalmisteeseen on pelkkä markkinointikikka ja täysin turhaa, koska kunkin bakteerin määrä on liian alhainen jäädäkseen suolistoon ja vaikuttaakseen suolistoflooraan.

Jos puhutaan tuotteen ainesosista, voidaan sanoa, että mitä yksinkertaisempi ainesosaluettelo, sitä parempi tuote. Kun tuote sisältää säilöntäainetta, se on jo hyvä merkki siitä, että bakteerit eivät ole stabiileja ilmoitetussa pitoisuudessa.

Mitä odotamme propioottivalmisteista?

Ensinnäkin suolistoflooran kunnon parantamista. Jotta tämä olisi mahdollista, bakteereissa pitää olla riittävän korkea CFU-pitoisuus sekä niiden tulee olla ihmisspesifisiä bakteereita eli samantyyppisiä, joita esiintyy luonnollisesti ihmisen suolistofloorassa. Ihmisspesifiset bakteerit ovat ehdottomasti parempi valinta, koska ne ovat geneettisesti sopeutuneet ihmisiin, joten heillä on suuremmat mahdollisuudet kiinnittyä suoliston limakalvoihin ja lisääntyä. Ihmiskehon olosuhteet ovat heille optimaaliset. On muistettava, että aiemmin mainitut maitohappobakteerien tuottamat immunomodulaattorit syntyvät vain kun bakteerit ovat aktiivisia ja ne lisääntyvät. Lisäksi ihmisspesifiset bakteerikannat eivät ole herkkiä vatsahapoille tai sapelle, joten ne eivät vaadi mikrokapselointia.

Eri probioottikannoilla hoidetaan erilaisia suolisto- ja vatsavaivoja.

  • Vatsan limakalvo-ongelmat: esim. Saccharomyces boulardii 
  • Suolistomikrobiston epätasapaino: esim. ihmisspesifiset maitohappobakteerit
  • Häiriintynyt immuunijärjestelmä: esim. Bacillus subtilis

Probioottien lisäksi kannattaa huomioida ruoansulatusentsyymejä, jotka saattavat olla hyvä apu yleisten entsyymipuutteiden, intoleranssien, närästyksen, turvotuksen tai muiden hoidossa.

Sopivaa tuotetta valitessa kannattaa tutustua Biolatte-tuotteisiin, jotka täyttävät yllä mainitut kriteerit. Biolatte-tuotteet ovat syntyneet yli 40 vuoden kokemuksen tuloksena ja ne tunnetaan korkeasta laadusta ja tehokkuudesta.

Probiootteja kannattaa kokeilla, kun mahavaivoja ilmaantuu. Vakavasti sairaiden tulee kuitenkin aina hakea lääkärin apua ennen probioottien ottamista.

Novel insight on probiotic Bacillus subtilis: Mechanism of action and clinical applications
https://www.researchgate.net/publication/312317617_Novel_insight_on_probiotic_Bacillus_subtilis_Mechanism_of_action_and_clinical_applications

The Human Microbiome: at the interface of health and disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418802/

Teksti: Biolatte Oy:n perustaja ja tutkija Yves Delatte


Etkö tiedä mistä aloittaa?

Tutustu Alkukartoitukseen tutkimukseen tästä »

Tutustu Tutustu clonic-terapiaan tästä »