Nauti ruoasta ja pidä huolta itsestäsi lomallakin - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Nauti ruoasta ja pidä huolta itsestäsi lomallakin

Kesä on täällä ja monille meistä se tarkoittaa odotettua lomaa ja rentoutumista. Vaikka lomalla tekee hyvää päästää irti turhasta mailan puristamisesta, kannattaa silti kiinnittää huomiota muutamiin asioihin, jotta et ole kesän lopussaa uuden loman tarpeesa.

Tässä perusvinkkini terveelliseen, mutta nautinnolliseen kesälomaan:

1. Suosi värikkäitä ja raikkaita ruokia

Kesällä Suomessa on tarjolla laaja valikoima tuoreita marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja yrttejä. Ne eivät vain maistu herkullisilta, vaan sisältävät myös paljon vitamiineja, kuitua ja antioksidantteja. Suosi erilaisia salaatteja ja hyödynnä mm. marjojen sesonkiaikaa. Sesongin mukaan syöminen tarkoittaa usein myös säästöjä ruokamenoissa. Oletko jo kokeillut esimerkiksi ihanaa kotimaista varhaiskaalia?

2. Nesteytys on avainasemassa

Kesäkuumalla on erityisen tärkeää juoda riittävästi vettä. Muista pitää vesipullo mukanasi ja juoda säännöllisesti, etenkin aterioiden välissä. Nesteytykseen voi ottaa avuksi elektrolyyttijauheen tai lisätä veteen puhdistamatonta merisuolaa - ne auttavat veden imeytymisessä. Myös erilaisilla kasviksilla, marjoilla, hedelmillä ja yrteillä saa juomaveteen vaihtelua. Omat suosikkini ovat kurkkuvesi ja minttu-limevesi.

3. Pidä kiinni ruokarytmistä niin jaksat

Vaikka lomalla saattaa olla houkutus syödä epäsäännöllisesti ja napostella pitkin päivää, iltaa ja yötä, se voi kääntyä itseään vastaan alhaisina energiatasoina, oikuttelevana ruoansulatuksena ja jatkuvana makeanhimona. Pyri pitämään kiinni tasaisesta ruokarytmistä, monipuolisista aterioista ja riittävistä tauoista aterioiden välissä. Olosi on takuulla parempi ja jaksat nauttia kesästä energisempänä.

4. Fiksua herkuttelua

On tärkeää antaa itselleen lupa nauttia lomaherkuista, mutta kohtuus on avainsana. Keskity pikemminkin laatuun kuin määrään. Voit myös kokeilla terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten raakasuklaata tai itsetehtyjä jäätelöitä. Tiesitkö tämän: voit madaltaa sokeristen herkkujen aiheuttamaa verensokeripiikkiä syömällä ne vasta kunnon aterian päätteeksi eikä tyhjään mahaan.

5. Aktiivisuutta ja lepoa sopivassa suhteessa

Kesäloma on erinomainen aika nauttia ulkoilmasta ja olla aktiivinen. Näin pidät aineenvaihdunnan käynnissä ja tunnet itsesi virkeäksi. Pyöräily, uinti, suppailu, melonta, kävely ja retkeily ovat kesän rentoja liikuntamuotoja parhaimmillaan. Myös lepo on tärkeää eli pidä kiinni kunnon yöunista! Oma lempitapani maadoittua ja virkistäytyä on luonnonvedessä pulahtaminen.

Bonusvinkit:

Ota käyttöön ruoansulatusentsyymi vähintäänkin raskailla aterioilla tai jos huomaat ruoan sulavan huonosti. Puhdistamon vahva ruoansulatusentsyymi tai Aboa Medican Super multientsyymi ovat kokeilemisen arvoisia. Ota yksi kapseli aterian alussa.

Tiesitkö, että keitetty ja jäähtynyt peruna omaa supervoimia? Kun perunan tärkkelys jäähtyy, osa siitä muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi. Resistentti tärkkelys ei imeydy verenkiertoon ohutsuolesta vaan jää paksusuoleen ruokkimaan hyviä suolistobakteereja. Keitä siis ensi kerralla muutama ylimääräinen uusi peruna ja säästä ne myöhemmäksi.

 

Rentouttavaa kesää toivottaen,

Hanna, Oloni-klinikan ravintovalmentaja Helsingissä

Ps. Kuten aina, yksilölliset ja kattavat ohjeet saat ravintovalmentajan vastaanotolta, jossa tapaamme taas elokuussa! Ajanvaraukseen tästä