ÖLJYNVAIHTO - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

ÖLJYNVAIHTO

Elämälle ja terveydelle välttämättömät öljyt.

Kasviöljyt sisältävät elämälle välttämättömiä aineksia ja ne ravitsevat kehoa kauttaaltaan. Niitä kutsutaan välttämättömiksi rasvahapoiksi eli välttämättömiksi rasvoiksi, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan.

Välttämättömät rasvahapot ovat elintärkeitä kaikille kehon rakenteille ja toiminnoille. Aivot, sydän, verisuonet, hermojärjestelmä, sukuelimet, kaikki solumme, rauhaset, kudokset ja elimet tarvitset sekä käyttävät välttämättömiä rasvahappoja läpi koko elämän.

Noin 40 välttämätöntä ravintoainetta, joita ilman emme voi elää, kaksi on peräisin öljystä: Omega-3, yleisin Omega-3-rasvahappo on alfalinoleenihappo (ALA) ja Omega-6, tunnetuin Omega-6-rasvahappo on linolihappo.

Molemmat välttämättömät rasvahapot, Omega-3 ja Omega-6, pilaantuvat herkästi valon, hapen tai ilman, sekä korkeiden lämpötilojen vaikutuksesta.
Omega-3-rasvahapot ovat viisi kertaa kemiallisesti herkempiä, ja siksi ne pilaantuvat viisi kertaa nopeammin kuin omega-6-rasvahapot. Toisin kun muut välttämättömät ravintoaineet, joita voidaan kuivattaa, jauhaa ja jotka säilyvät kohtalaisen hyvin, välttämättömiä rasvahappoja sisältävien tuotteiden valmistus on suurta huolellisuutta vaativa prosessi, jossa on huomioitava useita tekijöitä, jotta niiden terveyttä edistävät ja ylläpitävät ominaisuudet säilyisivät. Öljy tulisi aina olla kylmäpuristettua ja se tulisi pakata tummaan lasipulloon.

Nykyajan ihmisillä omega-3:n saanti on pudonnut kuudenteen osaan vuoden 1850 tasosta. Omega-3:n puutos on yleistä. Tämä johtuu siitä, että omega-3 tuhoutuu herkästi teollisten prosessien yhteydessä, ja se poistetaan tarkoituksella, jotta tuotteille saataisiin pidempi säilyvyys- ja myyntiaika. Omega-3:n puutos on vaikeampi todeta kuin Omega-6:n puutos. Tämä johtuu siitä, että omega-6 voi osin korvata omega-3:n vajetta. Toisaalta omega-3 ei voi korvata
omega-6:n puutosta.

Välttämättömillä rasvahapoilla on monta elintärkeää tehtävää, ja eräs todella mielenkiintoinen ominaisuus on niiden kyky kohottaa energisyyttä ja kestävyyttä, ne toimivat energialähteenä.

Välttämättömien rasvahappojen tehtävät:

 • Muuttavat punasolujen seinämät joustaviksi, joten punasolujen kulku helpottuu ja nopeutuu hiussuonistoa myöten, ravinteiden ja hapen kuljetus elimiin tehostuu.
 • Parantavat kilpirauhasen, lisämunuaisten kuorikerroksen sekä muiden rauhasten toimintaa.
 • Säätelevät useiden geenien toimintaa, säätelevät energiaa tuottavien, rasvaa polttavien ja lämpöä tuottavien entsyymien valmistusta.
 • Nopeuttavat palautumista lyhentämällä rasittuneiden lihasten toipumista ja voimienpalautumiseen tarvittavaa aikaa. Myös vammoista ja loukkaantumisista toipuminen ja paraneminen nopeutuu.
 • Toimivat solukalvojen ja solujen sisäisten kalvojen rakenteissa.
 • Välttämättömiä aivojen kehitykselle ja toiminnalle.
 • Toimivat osana ihon rakenteessa, estävät muun muassa veden haihtumisen iholta.
 • Estävät tulehduksia kehossa.

Omega-3-rasvahappoa esiintyy mm. vähäisiä määriä tumman vihreissä kasviksissa, pellavassa, lohessa, sardiineissa, makrillissa, valkoisessa tonnikalassa ja taimenessa.

Omega-6-rasvahappoa esiintyy siemenissä, pähkinöissä, pieniä määriä viljassa ja kasviksissa. Kala, maitotaloustuotteet, kananmuna ja liha sisältävät omega-6-johdannaista, arakidonihappoa, joka on solujen keskeinen rakennusaine sekä välttämätön niin hormonituotannolle kuin aivotoiminnalle.

Välttämättömät rasvat - Valitse laadukkaita ja luonnollisia!

 • Kylmäpuristettuna ja luomuna esim. oliivi-, avokado-, camelina- tai pellavansiemenöljy
  Käyttösuositus: paino kg / 25 (ruokalusikallinen (14 g) / pvä
  Esim. 75 kg / 25 = 3 ruokalusikallista (14 g x 3 = 42 g) / pvä
  HUOM! Rasvat vasta klo 12.00 jälkeen - näin tuet maksasi toimintaa!
 • Kookosöljyä tai luomuvoita paistamiseen. Liian kuumalla ei saa paistaa, öljyn liikaa kuumentaminen vaurioittaa sen välttämättömiä rasvoja.
 • Kaupan levitteiden sijaan voit tehdä leivälle oman levitteen seuraavan ohjeen mukaisesti:
  • 100 g luomuvoita
  • 1 dl kylmäpuristettua oliivi- tai avokadoöljyä
  • 1 dl vettä + yrttejä
  • suolaa tai valkosipulia oman maun mukaan
  • Sekoita tehosekoittimella!
 • Voit myös kastaa leivän hyvään oliiviöljyyn.
 • Voit myös kokeilla levitteenä Tahinia eli seesaminsiementahnaa tai Hummusta eli kikhernetahnaa.
 • Saksan-, para-, hassel-, cashew- ja pekaanipähkinät.
 • Kurpitsan-, pellavan-, auringonkukan-, seesamin-, hampun-, pinjan- ja chiansiemenet sekä kuorelliset mantelit.
 • Rasvainen kala: muikku, lohi, silli, silakka, sardiini, makrilli
 • Avocado

Välttämättömät rasvat ja painonhallinta

Välttämättömät rasvahapot voivat auttaa sinua saavuttamaan normaalipainosi ja vähentämään rasvamassaasi.

Välttämättömien rasvahappojen vaikutukset painonhallinnassa:

 • Vilkastuttavat aineenvaihduntaasi sekä kohottavat lämmöntuotantoasi ja energisyyttäsi, mikä merkitsee sitä, että kulutat enemmän kaloreita, levossakin.
 • Auttavat munuaisia poistamaan kehostasi ylimääräisiä kudosnestekertymiä eli ylimääräisiä kiloja.
 • Poistaa kehostasi tulehtuneisiin ja turvonneisiin kudoksiin sitoutuneen ylimääräisen veden.
 • Pitävät nälän kurissa.
 • Auttavat hillitsemään roskaruoan, tärkkelyspitoisten ruokien ja makeisten himoa. Nämä himotovat usein seurausta syömästäsi ruoasta, josta et saa tarvitsemiasi ravintoaineita.
 • Auttavat kohottamaan mielialaa ja poistavat masennuksen tunteita.
 • Aktivoivat sellaisia geenejä, jotka tuottavat entsyymejä rasvanpolttoon ja lämmöntuottoon ja hillitsevät toisia geenejä, jotka koodaavat rasvan valmistukseen tarvittavia entsyymejä.
 • Vaikuttavat rasvan tuotantoon ja helpottavat sen polttoa.

Välttämättömät rasvat eivät tee sinusta läskiä!

Nyky-yhteiskuntamme on luonut rasvahysterian, mutta se on aiheetonta. Rasva ei sinua lihota. Rasvahysteria sekä useat terveyssuositukset pohjautuvat kaupallisiin ja poliittisiin näkökohtiin. Viimeisen 20 vuoden aikana esim. amerikkalaiset ovat vähentäneet rasvan kulutusta 42 prosentista 33 prosenttiin, samana ajanjaksona ylipainoisten osuus väestöstä kasvoi 25 prosentista 55 prosenttiin. Jos käytät vähemmän rasvaa, mutta kuitenkin lihot, johtuu se siitä, että olet tullut väärin valistetuksi. Välttämättömät rasvat auttavat sinua pysymään ihannepainossa, ja vielä parempaa, ne auttavat sinua pysymään terveenä.

Rasvaton ruokavalio on todella huono vitsi! Se tappaa jokaisen, joka noudattaa sitä riittävän kauan, koska siitä puuttuvat välttämättömät rasvat ja vain ruoasta saatavat välttämättömät ravintoaineet. Älä missään tapauksessa ryhdy rasvattomalle ruokavaliolle! Jos olet sellaisella, lopeta se välittömästi!

Runsasrasvainen ruokavalio, jossa päivä aloitetaan tavallisesti munilla ja pekonilla, ei toimi terveyden kannalta. Tällaiset ruokavaliot voivat aiheuttaa terveysongelmia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, korkeaa kolesterolia, syöpää, MS-tautia, verenpainetautia ja muita rappeuttavia sairauksia. Keho tarvitsee enemmän kasviksia ja välttämättömiä rasvoja!

Valerasvat? Runsaasti öljyjä sisältävien ravintotuotteiden (salaattikastikkeet, ruoanvalmistusöljyt, margariini jne.) valmistajat käsittelevät nämä tuotteet kemiallisesti tarkoituksena muuttaa öljyjen koostumusta. Nämä muutokset ovat tarpeen, koska terveellisimmät öljyt pilaantuvat, kun ne valmistetaan luonnollisesta ravinnosta kuten vihanneksista, kalasta, siemenistä ja pähkinöistä. Kun nämä öljyt altistetaan kuumuudelle ja auringonvalolle pitkähköksi ajaksi, kuten kuljetusta ja varastointia varten, ne pilaantuvat helposti. Näin ollen tavalliset ruoan valmistuksessa käytettävät ravintotuotteet, margariinit ja pullotetut öljyt on käsiteltävä kemiallisesti, jotta ne voidaan pakata, kuljettaa ja jättää varastohyllyille pitkäksi aikaa. Luonnollisten öljyjen kemiallinen muuttaminen on edullista valmistajille, mutta haitallista kuluttajien terveydelle, koska nämä prosessit muuttavat hyvät, terveelliset, luonnolliset öljyt haitallisiksi eli “valerasvoiksi”. Valerasvadietit sisältävät synteettisiä aineita, jotka tuntuvat ja maistuvat rasvoilta, mutta eivät imeydy ruuansulatuksessa. Niillä voidaan korvata joitakin epäterveellisiä rasvoja, mutta ei välttämättömiä rasvahappoja. Ne vievät myös kehosta mukanaan terveydelle tärkeitä rasvaliukoisia ravintoaineita, kuten karotenoideja sekä A, D, K ja E-vitamiineja sekä fytoravintoaineita. Älä tuhlaa rahoja valerasvoihin. Sen sijaa syö kehosi tarvitsemaa ravintorikasta ruokaa, joka sisältää välttämättömiä rasvahappoja oikeassa suhteessa.

Rasvasiepparit, rasvan imeytymisen estäjät ja sitojat estävät rasvojen imeytymisen. Mainoksissa luvataan, että voit syödä mitä rasvoja haluat, koska ne kuitenkin tulevat ulos luonnollista tietä, imeytymättä kehoon. Valitettavasti rasvasiepparit eivät osaa tehdä eroa terveellisten ja epäterveellisten rasvojen välillä, vaan ne poistavat molemmat rasvat yhtä hanakasti. Vähärasvaisissa ruokavalioissa elimistö jää ilman välttämättömiä rasvoja. Ne voivat lisätä mahdollisuutta saada suolivuoto, allergioita sekä johtaa ihon kuivumiseen, voimattomuuteen, hiustenlähtöön, kohonneisiin triglyseridiarvoihin, tulehduksiin tai autoimmunologisiin tiloihin, immuunipuolustuksen heikkenemiseen, maksan, munuaisten, rauhasten ja muiden elinten vajatoimintaan, sokeriherkkyyteen, insuliiniresistenssiin, hedelmällisyyden heikkenemiseen, kasvun hidastumiseen, mielialamuutoksiin, käyttäytymishäiriöihin ja testosteronitason laskuun. Jos kartat rasvoja siitä syystä, että pelkäät lihovasi, olet lopulta alinomaa nälkäinen ja napostelet hiilihydraattipitoisia ja makeita ruokia. Päädyt syömään enemmän hiilihydraatteja kuin kehosi kykenee kuluttamaan. Jos syöt hiilihydraatteja yli tarpeen, kehosi muuttaa ne rasvaksi. Jokaisen kalorin, joka on jäänyt käyttämättä, keho muuttaa rasvaksi. Kehon laki on armoton: mikäli et polta kaloreita, kannat ne mukanasi. Ylimääräiset hiilihydraatit sitovat nesteitä, aiheuttaen turvotusta kudoksissa. Sitoutunut vesi ja ylimääräinen rasva tekevät sinusta pyöreämmän ja painavamman.


Aseta tavoitteeksi terveelliseen ihannepainoon johtava ruokavalio!

Terveelliseen ihannepainoon johtava ruokavalio tarkoittaa samaa kuin ihanteellinen terveyteen johtava ruokavalio. Tärkein ruokaryhmä on kasvikset, marjat ja hedelmät, koska ne sisältävät eniten ravintoa. Tärkeitä ovat myös välttämättömät ravintoaineita sisältävät öljyt ja proteiinit.
On syytä toistaa: Et tarvitse runsasrasvaista, rasvatonta, valerasvoja sisältävää, vähärasvaista tai rasvasieppareihin perustuvaa ruokavaliota.

Terveytesi edellyttää oikeita rasvoja sisältävää ruokavaliota - sellaista, mikä sisältää terveyttä ylläpitäviä rasvoja oikeassa suhteessa.

Ota käyttöön Oloni-klinikan terveyteen johtava ruokavalio! Varaa aika ravintovalmentajalle!

Ravitsemuksemme tarpeisiin vaikuttaa:

 • Ikä ja sairaushistoria
 • Kehomme yksilöllisyys ja aineenvaihdunta
 • Ruoansulatuksen toiminta ja suoliston kunto
 • Stressitaso ja uni
 • Liikunnan määrä ja elintavat
 • Mahdolliset muut kuormitustekijät

Ravintovalmennus sopii monenlaisista terveysongelmista kärsiville. Valmennuksessa pureudutaan oireiden taustalla olevien tekijöiden selvittämiseen ja tuetaan kehoa tasapainon palauttamisessa. Valmennuksesta on hyötyä myös perusterveille, jolloin keskiössä on sairauksien ennaltaehkäisy terveyttä tukevan syömisen ja elämäntavan avulla.

Blogin on kirjoittanut Oloni-klinikan perustaja, Terveys- ja hyvinvointivalmentaja Mona Mäkinen


Ajanvaraus

Tästä pääset ajanvarauskeen »