Puhdista kehoasi merisuolaveden mineraaleilla - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Puhdista kehoasi merisuolaveden mineraaleilla

Kehomme kiittää siitä, kun pidämme mineraalitasapainon solutasolla kunnossa!

Puhdista kehosi mineraaleilla. Merisuolattu vesi sisältää noin 90 eri mineraalia. Hanavedessä ei ole mineraaleja ja nykyisestä vähäsuolaisesta ruokavaliostakin on hankala saada läheskään kaikkia näitä mineraaleja. Merisuolasta saa mm. magnesiumsuoloja, minkä vuoksi lihaskrampit ovat monella historiaa aloitettuaan merisuolatun veden juonnin. Merisuolasta saa myös kalsiumia sekä monia muita hivenaineita kuten kaliumia, mangaania, sinkkiä, rikkiä, rautaa ja jodia. Merisuolalla on hyvin keskeinen rooli kehomme toiminnan kannalta. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että olemme aikojen alussa olleet kaloja, jotka ovat raahautuneet evoluution aikana maanpinnalle. Kehomme merivesikemia ei ole kuitenkaan juuri muuttunut tästä. Veren suolapitoisuus on lähellä valtamerien vesien suolapitoisuutta, joten merisuolattu vesi on hyvin lähellä veriplasmaa. Merisuolan tärkeydestä kertoo moni muukin asia kehossamme: Kyynelnesteemme on suolaista ja lapsi kasvaa sikiöaikana suolavedessä. 

Menetelmän toteutus

Merisuolatun veden juominen on yksinkertainen itsehoitomenetelmä. Litraan vettä (1l) liuotetaan neljäsosa teelusikallinen (1,25 g) aitoa puhdistamatonta merisuolaa (harmaasuola) ja juodaan se päivän aikana. Jos tämä merisuolamäärä ei aiheuta puhdistumisoireita, määrä nostetaan myöhemmin puoleen teelusikalliseen ja lopulta maksimiannokseen - yhteen teelusikkaan. Merisuola liukenee veteen noin viidessä minuutissa.

Maksimiannos on teelusikallinen eli noin 5 grammaa puhdistamatonta merisuolaa vuorokaudessa, koska munuaisilla on rajallinen kyky suodattaa suolapitoisuutta kehosta. Voit nostaa suolan määrää hieman jos urheilet paljon, koska liikkuessasi paljon hikoilet jatkuvasti suoloja ihon kautta ulos. Liiallisen suolan määrän kyllä huomaa, koska silloin mm. silmänaluset tai nilkat voivat turvota kehon sitoessa nestettä laimentaakseen suolamäärää. Muita oireita voivat olla alaselän kihelmöinti munuaisten kohdalla tai penikkatauti säärilihaksessa (munuaiset liittyvät säärilihaksen läpi kulkevaan munuaismeridiaanilinjaan). Mikäli havaitset edellä mainittuja oireita, vähennä tällöin suolan määrää, juo enemmän vettä ja syö paljon kasviksia. Kannattaa myös tarkistaa ja varmistua, että juo oikeanlaista merisuolattua vettä.

Tyypillisimmät puhdistumisoireet

Kun merisuolattua vettä alkaa juoda, voi kohdata puhdistumisoireita kuten päänsärkyä, huimausta, ripulia tai jatkuvaa väsymystä. Tällöin merisuolan määrä kannattaa puolittaa ja kokeilla juoda pienemmällä annoksella. Veren hiljalleen puhdistuessa voi annostusta nostaa ja katsoa, tuleeko puhdistumisoireita. Joillekin tulee himo juoda merisuolattua vettä paljon alkuvaiheessa, mutta he päätyvät lopulta kuitenkin esim. teelusikkaan päivässä täytettyään kroonisen suolapuutoksensa.

Mikä on se oikeanlainen merisuola?

Merisuolaa on monenlaista. Hyvä merisuola on puhdistamatonta ja hienonnettua. Tällaisia tuotemerkkejä ovat esim. Urtekramin puhdistamaton merisuola, aurinkokuivattu Atlantin merisuola, Danival, Celtic Sea Salt, Herbamare (yrttimerisuola) tai Real Salt. Näitä löydät useista luontaistuotekaupoista.

Jos merisuola on puhdistettua tai siihen on lisätty paakkuuntumisen estoaineita, niin sitä ei kannata käyttää. Tällöin suolasta on poistunut joitakin mineraaleja ja alkuainejakauma on rikkoutunut alkuperäisestä. Ei pidä myöskään erehtyä ostamaan pelkkää mineraalisuolaa, minkä näkee sisältävän vain alle kymmentä mineraalia purkin tuoteselostetta tutkimalla.

Jos kuitenkaan kaikkia kriteerejä täyttävää merisuolaa ei löydy, voit ostaa tyypillistä kalansuolaukseen käytettävää karkeakiteistä merisuolaa, mitä myydään usein kilon pusseissa. Sitä saa lähes jokaisesta päivittäistavara- ja elintarvikekaupasta.

Nostaako merisuolaveden juonti verenpainetta?

On todistettu, että kahden alkuaineen ruokasuola (natriumkloridi) nostaa verenpainetta. Tämän tiedon perusteella esimerkiksi jotkut lääkärit kieltävät kaikki suolat korkeasta verenpaineesta kärsiviltä potilailta. Ihme kyllä, kun olet riittävän sairas, pääset silti sairaalassa suolaliuostiputukseen.

Verenpaine ei kuitenkaan nouse 90 mineraalin merisuolalla, koska siinä on mukana verenpaineeseen vaikuttavat magnesium- ja kaliumsuolat. Tohtori Jacques De Langre (Seasalt's Hidden Powers, 1987) havaitsi merisuolan normalisoivan verenpaineen, oli verenpaine sitten liian korkea tai liian alhainen. De Langre tutki Atlantin aurinkokuivattua merisuolaa 30 vuoden ajan ja havaitsi myös, että merisuola poistaa nestekertymiä, ehkäisee suonenvetoja, lihaskramppeja ja rytmihäiriöitä sekä se voi helpottaa/poistaa ummetustA.

Lääketieteeltä on mennyt useampi vuosikymmen selvittää pitäisikö syödä rasvaa vai hiilihydraatteja eikä yksimielistä vastausta ole vieläkää saatavissa. Voimme ainakin todeta, että hiilihydraattipitoisten ruokavalioiden lisääntyessä myös lihavuus ja sairaudet ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Olemmekohan nyt sitten siirtymässä uuteen aikakauteen, missä selvitetään mitkä sairaudet tulevat esiin, kun suola poistetaan ruokavaliosta.

Mitä muuta voin tehdä hyvinvointini eteen?

Jos merisuolatun veden juonti on jo tuttua, kannattaa tutustua lähemmin myös emäksiseen ruokavalioon. Eläinten luontainen ruokavalio on emäksinen ja verianalyysin perusteella sillä myös voidaan puhdistaa veri normaalitilaansa. Emäksinen ruokavalio koostuu viidestä osa-alueesta, jotka ovat vesi, merisuola, lehtivihreäpitoiset kasvit, kylmäpuristetut kuumentamattomat öljyt ja savi. Hyvinvointia edistää myös kevyt liikunta, jossa on riittävästi kehon paineenvaihteluita tai pomppimista esim. kevyttä lenkkeilyä tai trampoliinihyppelyä.