Rehellistä paskapuhetta - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Rehellistä paskapuhetta

Colonic-terapia eli paksusuolen vesipesu

Kun olo on ihan ”hanurista” – voisiko syy-yhteys löytyä suolistostasi?

Ensimmäisen kerran suolihuuhtelu mainitaan 1500 eKr. Ebersin terveydenhoitoa käsittelevässä papyruskääröissä. Se tunnettiin muinaisessa Kiinassa, Hippokrateen aikana Kreikassa, sekä keskiajalla Euroopassa. Se otettiin käyttöön uudelleen 1900-luvun alussa, ja laitteiden kehittyessä suolihuuhtelusta tuli suosittua 1930-40-luvuilla niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

Suomalaisenkin kodin varusteisiin kuului 1900-luvun alussa yksinkertainen huuhtelukannu. Lämpimät vesihuuhtelut ja lepo olivat luonnonmukaisia hoitoja. Nyt tilalle ovat tulleet mm. ummetuslääkkeet. Pitkään käytettyinä suoli tottuu niihin, eikä enää toimi normaalisti.

Nykyajan elämäntapamme, kiire, stressi, liikunnan ja levon puute sekä huonot ruokailutottumukset muuttavat paksusuolen bakteerikantaa ja heikentävät suolen toimintaa. Suolen sisällön läpikulku hidastuu ja massaa kertyy suolen seinämiin hiljalleen, kuukausien ja vuosien varrella ja ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy.

Suolihuuhtelun tarkoitus

Suolihuuhtelu eli Colonic-terapia normalisoi suolen omaa toimintaa, palauttaa ja lisää suolen seinämän luontaista liikettä (peristaltiikkaa), joka työntää ulostemassaa ruokailun jälkeen eteenpäin suolistossa. Samalla, kun paksusuolen toiminta paranee, helpottuu myös muiden elimistöä puhdistavien elinten (maksa, munuaiset, iho ja keuhkot) taakka. Myös lymfajärjestelmän toiminta paranee sen suojatessa elimistöä mm. erilaisten haitallisten bakteerien hyökkäyksiltä. Vesi on keholle luonnollinen aine, eikä Colonic-terapia aiheuta tottumusta.

Colonic-terapia on myös terveyttä ylläpitävää ja ennaltaehkäisevää hoitoa. Se auttaa mm. uuden bakteerikannan muodostumisessa ruokavaliomuutosten yhteydessä ja paastotessa, sekä on hyvä apu myös painonhallintaan. Colonic-terapia edistää ravinteiden imeytymistä, elimistö puhdistuu ja energiaa vapautuu kehon terveyden ylläpitoon.

Suolistossa sijaitsee meidän toiset ”aivot” ja juuri siksi suolistossamme on juuret terveyteen. Vastustuskyvystämme jopa 80-90 % sanotaan olevan kiinni suolen hyvinvoinnista. Peräti 95% serotoniinista (onnellisuushormonista) tuotetaan, varastoidaan ja käytetään paksusuolessa. Koska Colonic-terapiassa poistuu veden ja ulosteen mukana paitsi ei toivottuja, myös välttämättömiä, hyviä mikrobeja, käytetään suolihuuhtelun tukihoitona mm. probioottihoitoa ja varmistetaan että hyvä bakteerikanta saadaan palautettua suolistoon.

Kun paksusuolen mikrobikanta ja toiminta ovat kunnossa, keho voi hyvin. Kun suolessa on epätasapaino tai toiminnallinen häiriö, keho alkaa oireilla. Esimerkiksi antibioottihoidot aiheuttavat aina epätasapainoa paksusuolen mikrobikantaan. Antibiootit tuhoavat ja heikentävät paitsi taudin aiheuttajamikrobeja, myös normaalia, tärkeää mikrobikantaa. Tällöin paksusuoli ei enää pysty huolehtimaan tehtävistään vitamiinien, entsyymien eikä vasta-aineiden valmistajana.

Vastustuskykymme heikkenee ja suolesta imeytyy kehoon myrkkyaineita, jotka aiheuttavat meille tunkkaista oloa ja päänsärkyä sekä vähitellen erilaisia kiputiloja lihaksiin ja niveliin – keho happanee ja kuonaantuu. Vastustuskyvyn heikentyessä erilaiset krooniset tulehdukset alkavat vaivata ja oireet lisääntyvät.

Jos ongelmana on ripuli, tai levoton tai ärtynyt suoli, suolihuuhtelu rauhoittaa ja tasoittaa suolen toimintaa. Jos taas ongelmana on ummetus, suolihuuhtelu auttaa suoleen jämähtäneen ulosteen liikkeelle, keventää paksusuolen taakkaa ja virkistää paksusuolen lihasvoimaa. Kun paksusuoli puhdistuu ja sen ulostetaakka kevenee, suoli alkaa vähitellen toimia normaalisti.

Miten hoito tehdään?

Colonic-terapia eli paksusuolen vesipesu tarkoittaa erityisen laitteen avulla suodatetun veden johtamista koko paksusuolen alueelle. Kehonlämpöiseksi säädetty vesi johdetaan hitaasti suolen sisälle miedolla paineella. Lämmin vesi rentouttaa suolen lihaksistoa ja pehmittää kovia ulostemassoja ja irrottaa niitä suolen seinämästä. Suoleen sisään menevä ja sieltä ulos tuleva vesi kulkee eri putkia pitkin ja ulos tullut vesimassa kuona-aineineen johdetaan viemäriin.

Mihin vaivoihin hoito auttaa?

Suolihuuhtelulla on saatu hyviä hoitotuloksia suolistovaivojen, ummetuksen, ripulin, ilmavaivojen ja hiivasyndrooman hoidossa. Myös erilaiset säryt lihaksissa ja nivelissä voivat helpottua. Iho-oireissa kuten akne, psoriasis, säärihaavat, selluliitti ja ihottumat, huuhtelu voi tuoda merkittävää apua. Suolihuuhtelu tasapainottaa ja tervehdyttää paksusuolen mikrobikantaa, jolloin suolen aineenvaihdunta normalisoituu ja vitamiinituotanto sekä elimistön vastustuskyky kohenevat. Hoitoa suositellaan myös, jos olet laihduttamassa, paastoat, muutat ruokavaliotasi tai haluat ennaltaehkäistä sairauksia.

Mitä kaikkea suolesta poistuu?

Suolihuuhtelussa paksusuolesta poistuu paitsi vanhaa suolen seinämään ”jämähtänyttä” ulostemassaa, myös runsaasti epäedullisia mikrobeja (esim. mädättäjäbakteereita, hiivoja). Suolihuuhtelu siis auttaa tasapainottamaan ja tervehdyttämään paksusuolen mikrobikantaa, jolloin paksusuolen aineenvaihdunta normalisoituu ja vitamiinituotanto sekä elimistön vastustuskyky kohenevat.

Huuhtelussa irtoaa sitä mitä paksusuoli sisältää: bakteereja, sulanutta ja/tai sulamatonta jätettä ja karstaa, millä tarkoitetaan vanhaa ja kuivunutta ulostetta. Huuhtelussa saattaa tulla myös matoja, loisia sekä parasiitteja, mikäli henkilöllä näitä on.

Colonic-terapiassa paksusuolesta poistuu myös runsaasti mädättäjäbakteereita, jotka kuitenkin lisääntyvät herkästi uudelleen, mikäli vanhat elintavat säilyvät ennallaan. Oloni-klinikalla suosittelemmekin ottamaan kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tutkinnan alle ja asiantunteva henkilökuntamme auttaa sinua siinä.

Nykypäivänä puhumme kyllä avoimesti paljon siitä, mitä me suuhun laitamme. Johtuuko se sitten häpeästä ettemme kuitenkaan puhu siitä, mitä toisesta päästä tulee ulos. Kun emme näe suoltamme ja sen kuntoa, jätämme suolemme usein oman onnensa nojaan, vaikka se aiheuttaisi meille suuriakin hankaluuksia.

Kuuntele suoltasi, kurkkaa pönttöön ja varaa aika Colonic-terapiaan.

Ajanvaraus »