Riittävä D-vitamiinin saanti estää Covid-19-kuoleman - Oloni-klinikka

Blogi

”Lupaus hyvinvoinnista” -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Riittävä D-vitamiinin saanti estää Covid-19-kuoleman

D-vitamiini  hillitsee tappavaa sytokiinimyrskyä

Covid-19 -tautiin liittyvien kuolemantapausten taustalla on koronaviruksen elimistössä laukaisema tulehdusreaktio, sytokiinimyrsky. Tämä on elimistön immunologinen puolustusreaktio, jolloin elimistö tuottaa suuria määriä tulehduksen välittäjäaineita, ns. sytokiineja. Sytokiinimyrskyssä immuunijärjestelmä käy  ”ylikierroksilla” ja tämä saa immuunijärjestelmän hyökkäämään itseään vastaan. Kansainvälisten tutkimusten mukaan D-vitamiini vaikuttaa tulehdusta vastaan taistelevien valkosolujen toimintaan ja estää niitä vapauttamasta liikaa sytokiineja ja synnyttämästä tätä sytokiinimyrskyä. 

D-vitamiini ei estä ihmistä saamasta virusta, mutta se vähentää taudin vaikeutta ja kuolemaa. Tämä selittää myös sitä, miksi koronavirustauti ei juurikaan vaikuta lapsiin. Lapsilla immuniteetti ei ole vielä täysin kehittynyt, vaan tärkeimpänä puolustusmekanismina toimii syntymässä saatu luontainen immuniteetti, joka ei synnytä sytokiinimyrskyn kaltaisia ylireagointeja.

Tärkein vitamiini

D-vitamiini on vitamiineista tärkein, jonka vaikutus on kansanterveydellisesti kaikkein suurin. Se ei ole varsinainen vitamiini, vaan elimistössä toimiva yleishormoni ja voimakkaasti tekemisissä terveyden kanssa: puolustus-järjestelmän, verenkiertoelimistön ja solujen jakautumisen kanssa se säätelee elimistön toimintoja.

D-vitamiini on vanhenemishormoni ja se estää vanhenemista.Tutkimusten mukaan vanhenemiseen liittyvät sairaudet tulevat säännöllisellä D-vitamiinin käytöllä esille muutamaa vuotta myöhemmin kun ilman sen käyttöä. Kun huolehdimme D-vitamiinin riittävän korkeasta pitoisuudesta läpi elämän, meille tulee lisää terveitä elinvuosia, joka on myös kansanterveydellisesti tärkeä tavoite. D-vitamiinin tärkeys meille johtuu pohjoisesta sijainnistamme ja siitä, että saamme vain 3-4 kuukautta vuodessa tarpeeksi D-vitamiinia auringosta.

Koronan vaikutus ravintotutkimukseen ja sairastumisalttiuteen

Koronapandemia vauhditti ravintolisien tutkimusta, kun ilmeni, että erityisesti D-vitamiini sekä B-, C- ja E-vitamiinit, sinkki, seleeni, kalaöljy ja muut ravintolisät parantavat immuunipuolustusta ja torjuvat COVID-19-virusinfektiota. Hengitettynä COVID-19-virus kiinnittyy nenän ja keuhkojen limakalvoilla olevaan proteiiniin, joka on angiotensiiniä konvertoiva entsyymi 2 (ACE2). Virus tunketuu soluihin ja tuottaa angiotensiiniä, joka supistaa keuhkojen verisuonia ja pahentaa virusinfektiota. Lasten nenässä on aikuisia vähemmän ACE2:ta, mikä osaltaan selittää sen, että lasten infektioriski on aikuisia pienempi.

Diabetes ja siihen liittyvät taudit (insuliiniresistenssi ja metabolinen oireyhtymä) lisäävät ACE2:n ilmestymistä, mikä altistaa diabeetikon vakavalle virusinfektiolle ja kuolemalle. Tiedetään myös, että diabeetikoiden veren D-vitamiinipitoisuudet ovat usein tavallista matalampia.

Suomalainen väitöstutkimus havaitsi uuden molekyylimekanismin, joka selittää diabeetikoilla ja ylipainoisilla yleistä D-vitamiinin puutosta. Diabetes ja liikalihavuus vaikeuttavat elimistön kykyä hyödyntää D-vitamiinia, josta seuraa sen puutos, mikä puolestaan selittää, miksi COVID-19 iskee  juuri diabeetikoihin.  Diabeetikon D-vitamiinin tarve on moninkertainen muihin ihmisiin verrattuna. Miksi koronavirus iskee normaalipainoisia voimakkammin ylipainoisiin, selittyy sillä, että ylipainoisten elimistössä on vähemmän  D-vitamiinia: rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiini jää jumiin elimistön suureen rasvakudosmäärään. 

Kansainvälisessä D-vitamiinitutkimus todistaa, että kun seerumin D-vitamiinipitoisuus saadaan tasolle 85 nanomooliin litrassa (nmol/l), kuolleisuus putoaa nollaan. Kun seerumin D-vitamiinitaso saadaan tasolle 150 nmol/l ja sen yli, immuniteetti saavuttaa huippunsa ja myös syövän kehittyminen estetään.  D-vitamiinin taso saa selville yksinkertaisella laboratoriomittauksella.

Blogin on kirjoittanut terveystuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö

Voit mittauttaa D-vitamiinitasosi myös meillä Oloni-klinikalla

Varaa aika puhelimitse ma-pe klo 8.00-19.00 puh. 020 720 2480.

Verimikroskopistin vastaanotolla elävän veren analyysi antaa tietoa kehon tilasta, varaa aika Oloni-klinikan verianalyysiin

Verimikroskopistin vastaanotolla verestä voidaan havaita kehossa vallitsevia puutostioja ja elinten kuormitustiloja. Analyysissa ei ole kyse lääkärin antamasta diagnoosista, vaan niiden antama tieto on tarkoitettu itsehoidon tueksi.