Uusi alku iholle - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Uusi alku iholle

Uusi alku iholle

Geenitestin avullavoidaan saada tietoa paitsi geeniperimästä myös ihon hyvinvointiin liittyvistä seikoista. Testi auttaa laatimaan ravintosuositukset.

Ihoterveys -testi tarkastelee geenivariaatioita, jotka ovat merkittävässä roolissa ihoterveyden aknnalta. Testin tekee Nordic Genex.

Ihoterveys -geenitestissa tarkastellaan ihon rakennetta ja tyyppiä, antioksidanttisuojaa ja yliherkkyyttä sekä ihon suojautumis- ja uusiutumiskykyä. Testi paljastaa myös ihanon herkkyys ja tulehdustekijöitä, summaa SKY kosmetologi Noora Cohadarevic Turun Oloni-klinikalta.

Cohadarevic valmistui vuonna 2100 SKY kosmetoligiksi. Hän toimii nykyään yrittäjänä. Pääosaamiseni on erikoiskasvohoidot ja perinteiset jalkahoidot. Kasvohoidoissa keskityn siihen, miten asiakkaan iho-ongelmiin voidaan löytää kokonaisvaltoinen ratkaisu. Nykypäivänä on paljon erikoiskasvohoitpoja, joille geenitestit tuovat lisäinformaatiota. Testien perusteella voidaan valita asiakkaalle oikeat hoitovaihtoehdot, hän sanoo. 

Cohadarevicin mukaan suomalaisten iho-ongelmat ovat pääsääntöisesti kolmenlaisia. Yleisin ongelma on ihon ennenaikainen veltostuminen, mikä kertoo kollageenin vähyydestä. Suomalaisille tavanomaisia oireita ovat myös ihon punakkuus ja herkkyys. Kolmantena oireena on tulehtunut iho ja siitä mahdollisesti johtuva akne. Varsinkin hormonaalinen akne on yleinen nuorilla, hän sanoo.

DNA Ihoterveys-geenitestissä taerkastellaan myös ihon vanhenemisprosessia. Testi antaa lisävaloa siihen, miksi iho vanhenee ennenaikaisesti.
Ihminen on kokonaisuus. Ihoterveyteen vaikuttavat monet asiat, kuten ruokavalio, elämäntavat, liikunnallinen aktiivisuus, auringonoton määrä, sukurasitus, ilmastomme vaihtelut, ulkoiset haittatekijät sekä stressin määrä. 

Cohadarevicin mukaan DNA Ihoterveys -geenitesteistä on hyötyä, vaikka iho-oireita ei vielä olisi. Testi paljastaa alttiudet geeniperimässä, silloin niihin voidaan puuttua hyvivvä ajoin. Cohadarevicin mukaan kaiken lähtökohta myös ihon hoidossa ovat elämäntavat. Voimme itse tehdä paljon omilla valinnoillamme. Silti ympärillämme on ulkoisia tekijöitä, joille emme voi mitään. Esimerkiksi aurinko, tuuli ja saasteet aiheuttavat iho-ongelmia. DNA Ihoterveys -geenitestin tulosten avulla pystyn myös kohdentamaan hoitoa yksilöllisesti: toiselle sopii jokin hoitomuoto paremmin kuin toiselle, toteaa Cohadarevic.

Geenipaketti syljestä

DNA Ihoterveys -ihonhoitopaketti sisältää ihon alkukartoituksen sekä kasvohoidon ihotyypin mukaan, DNA Ihoterveys -geenitestin (sisältää näytteenoton) sekä geenitestin tulkinnan ja yksilölliset ihonhoito ohjeet.

DNA Ihoterveys -geenitesti otetaan sylkinäytteestä. Enne sylkinäytteen ottoa pitää olla 30 minuuttia syömättä, juomatta ja tupakoimatta. Sylki postitetaan purkissa Nordic Genexille, jonka kanssa Oloni-klinikka toimii yhteistyössä. Testitulokset tulevat noin kuukauden kuluessa Oloni-klinikalle. Käyn testitulokset läpi asiakkaan kanssa . Hoitotoimenpiteenä tehdään useimmiten sarjohoito. Asiakkaalle valitaankotihoitotuotteet. Lisäksi annan suositukset ravinnosta ja ravintolisistä.

Hoitotoimenpiteenä asiakkaalle suositellaan noin 3-12 kerran sarja esimerkiksi kemiallisia kuorintoja. Jokaisen kohdalla mietitään erikseen, mikä kasvohoito olisi juuri hänelle toimivin. Kemialliset kuorinnat auttavat lisäämään kollageenin tuotantoa. Asiakas voi nauttia kollageenia myös ravintolisänä. Jos oho on kovin veltostunut, mikroneulauksesta on hyötyä.

Kotihoitotuotteeksi suositellaan esimerkiksi A-vitamiinipitoista yövoidetta ja C-vitamiinia sisältävää paäivävoidetta lisäämään ihon antioksidanttisuojaa, Cohadarevic summaa.
Ihogeenitestin Nordic Genexillä saa alle 200 euron.

Kollageeni pitää ihon joustavana

Kollageeni on nivelsiteiden ja sidekudosten päärakennusaine, jota on runsaasti myös ihossa. Kollageeni pitää ihon kimmoisana ja joustavana ja edistää sen uusiutumista. Kollageeni tuotanto alkaa hiipua noin 25-vuotiaana. Kun kollageenin määrä kehossa vähenee ja sen rakke heikkenee, iho veltostuu ja siihen tulee juonteita, hiukset ohenevat ja nivelsiteiden jousto ja uusiutuminen heikentyvät. Kollageenin vähentyessä ihon vastustuskyky auringon valoa, saasteita, hoikkoa ruokavaliota ja tupakointia vastaan vähenee. Kollageenin luontaisen tuotannon loppumista nopeuttavat C-vitamiinin puute, tupakointi, auringon ultraviolettisäteet ja sokeri. Vastaavasti C-vitamiinin saanti ja tupakoinnin, UV-säteilyn ja sokerin välttäminen pitää ihosta huolta.

Rakenteeltaan kollageeni on säiemäinen proteiini, jolla on suuri vetolujuus. Kollageenin rakennusaineita saa proteiinin lähtesitä, kuten lihasta ja kalasta. Hyvä kollageenin lähde on myös luuydin.

Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 8/2021
Teksti: Merja Kiviluoma 


Varaa aika Nooralle tästä »