Värähtely vahvistaa syviä lihaksia - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Värähtely vahvistaa syviä lihaksia

Galileo on keinulautaperiaatteella toimiva koko kehon vibraatiohoitolaite. Sen avulla saa turvallista hoitoa ja kuntoutusta.

Vältymme nivelten ja lihasten kiputiloilta, jos liikkuessamme kehon liikeradat ovat tasapainossa. Jos kävelemme virheasennossa, syntyy helposti kiputiloja rankaan, hartioihin, lonkkiin ja polviin.

Galileo-vibraatiohoidossa keinuntaliike jäljittelee puhdasta ja luonnollista kävelyliikettä. Näin kertoo terveys- ja hyvinvointivalmentaja Mona Leino Oloni-klinikalta.

– Hoitovaikutukset tulevat laitteen päällä seisomisesta. Huonokuntoiset voivat asettaa jalkapohjat laitteelle esimerkiksi pyörätuolissa istuessaan tai vuoteessa maatessa.

– Galileo-hoitolaitteesta on tehty yli 150 lääketieteellistä tutkimusta. Lisäksi olemme Oloni-klinikalla kehittäneet etenkin ylävartalon lihaksia vahvistavia oheisharjoituksia, Leino sanoo.

Galileo-hoitolaite on kokonaisvaltaiseen kehonhoitoon tarkoitettu laite, joka on samalla treenilaite. Laite toimii kuten keinulauta. Se saa aikaan luonnollisen, refleksinomaisen liikkeen. Liikerata jäljittelee kävelyä tai juoksua nopeutetussa tahdissa. Värähtely puolelta toiselle tapahtuu 5-30 Hertzin taajuudella. Leinon mukaan 30 Hertziä korkeampia värähtelyjä ihmiskeho ei pysty vastaanottamaan. Saksalainen Novotec Medical GmbH patentoi Galileo-vibraatioharjoittelulaitteen vuonna 1997.

– Galileo-hoitolaite kehitettiin alun perin Venäjällä kosmonauteille, joiden terveysongelmat avaruudessa liittyvät painottomuuden aiheuttamaan luukatoon, lihasten heikkenemiseen ja autoimmuunisairauksiin, selvittää Leino, joka on tehnyt yhteistyötä Novotec Medical GmbH:n kanssa yli kymmenen vuoden ajan.

Galileo-hoitolaitetta on käytetty Saksassa yli 20 vuoden ajan.

– Se on luokiteltu lääkinnälliseksi laitteeksi myös Suomessa. Yhden 30 minuutin hoitokerta vastaa yli kymmentä fysioterapiakäyntiä, vertaa Leino.

Galileo-hoitolaitetta käytetään terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen kuntoutus-
sairaanhoidossa, huippu-urheilussa ja painonhallinnassa.

Vahvistaa luita ja niveliä

Leinon mukaan laitteen käyttö parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, tasapainottaa hormonituotantoa, lisää hapenottokykyä, vahvistaa luita ja niveliä sekä lievittää stressiä, kipuja ja jännityksiä. Se lisää lihasten notkeutta ja joustavuutta, antaa virkeyttä ja parantaa keskittymiskykyä.
– Verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vauhdittavat vaikutukset voidaan huomata jo yhden käyttökerran jälkeen. Hormonituotantoa elvyttävän vaikutuksen vuoksi laitetta käytetään Euroopassa lapsettomuuden hoidossa sekä vaihdevuosioireiden hoidossa.

– Astmapotilaat hyötyvät Galileo-hoitolaitteesta, sillä sen käyttö vahvistaa keuhkojen lihaksia. Myös laulajat hyötyvät hoidosta, sillä se aktivoi äänihuulia. Erityisesti heikkokuntoiset kokevat hyvän olon tunnetta hapenottokyvyn parantuessa. Kun elintoiminnat aktivoituvat, keskittyminen parantuu ja vireys lisääntyy. Vaikutukset ovat hyvin moninaiset, toteaa Leino.

Tärinän tiedetään olevan hyväksi luustolle. Aiheesta on tehty useita kansainvälisiä tutkimuksia. Luusto ja nivelet eivät rasitu Galileo-hoitolaitetta käytettäessä.
– Galileo-hoitolaite vahvistaa lihaksia ja laukaisee lihasjännityksiä. Käyttö lisää
lihasten joustavuutta ja notkeutta. Liikkeen myötä elastisuus paranee, sanoo Leino.
Hän kertoo, että Galileo-hoitolaite toimii sekä aktiiviliikkujan ja liikuntakyvyltään
heikentyneen kohdalla.
– Ne henkilöt, jotka ovat menettäneet suorituskykyään ja -tehoaan, huomaavat tuloksia nopeasti. Ne, jotka ovat hyvässä kunnossa, eivät välttämättä huomaa vaikutuksia heti.

Monilla meillä on syystä tai toisesta liikuntakyky heikentynyt. Epävarmuus liikkumisessa tulee esille tavallisesti tuolilta noustessa tai tuolille istuessa, porraskävelyssä tai kumartuessa.

– Galileo-hoitolaitteen käytön myötä iäkkäämpi henkilö huomaa pystyvänsä taas poimimaan metsästä marjoja kyykkyasennossa, sanoo Leino.

Hänen mukaansa lämmittely ja palautuminenkin tehostuvat Galileo-hoitolaitteen käytön myötä. Esimerkiksi maratonin jälkeen palautuminen tapahtuu todella nopeasti. Hoito ei estä muuta harjoitusta saman päivän aikana. Galileo-hoitolaite aktivoi Leinon mukaan 97 prosenttia lihassäikeistä, myös tahdosta riippumattomat syvät lihakset, jotka ovat meille erityisen tärkeitä.

– Voimme treenata ulkolihaksia, voimme nostaa jalkaa ja mennä kyykkyyn. Syvät lihakset ovat kuitenkin tahdosta riippumattomia lihaksia. Ne aktivoituvat arjessa esimerkiksi kävellessä epätasaisissa maastoissa. Metsässä kävely onkin syville lihaksille parasta liikuntaa, Leino toteaa.

Myös refleksinomaiset ja vaistonvaraiset liikkeet metsäkävelyllä aktivoivat meissä tahdosta riippumattomia lihaksia. Ne eivät toteudu sisätiloissa kävellessä tai asfalttikävelyssä.

– Kun syvissä lihaksissa on hyvä verenkierto, sydän pumppaa paremmin verta, keuhkot ottavat tehokkaammin happea, ravinteet imeytyvät paremmin ja aineenvaihdunta toimii, summaa Leino. Hän korostaa syvien lihasten oikean liikeradan merkitystä Galileo hoitolaitteen päällä harjoitellessa.

– Syvien lihasten kunto on suorassa suhteessa loukkaantumisasteeseen. Mitä paremmassa kunnossa syvät lihakset ovat ja mitä parempi kehonhallinta on, niin silloin
mahdolliset loukkaantumisetkaan eivät ole niin kohtalokkaita.

Hypi päivittäin

Leino kannattaa tasapainon kehittämistä myös ilman tukea. – Rohkaisen liikkumaan tutussa ja turvallisessa ympäristössä ilman apuvälineitä mahdollisuuksien mukaan, vaikka vain pieniä askeleita kerrallaan. – Jos seisoessasi tai liikkuessasi otat jatkuvasti tukea kädellä seinästä tai vaikkapa kaiteesta, koordinaatiokyky alkaa helpommin heikentyä. Leino rohkaisee myös hyppimään, esimerkiksi kymmenen hyppyä päivässä. Hyppyjen ei tarvitse olla isoja, kunhan ne tekee. – Hyppimisen voi aloittaa vaikkapa nojaten johonkin tukevaan. Hyppiminen on korjaava liike esimerkiksi horjahtaessa. Jollei osaa hypähtää, kaatuu helpommin.

Galileo-hoitolaitetta käytetään myös erilaisissa sai rauksissa tukihoitomuotona ja kuntouttamisessa. – Galileo-hoitolaitteella harjoittelu on todettu tehokkaaksi esimerkiksi osteoporoosissa, kroonisissa selkäkivuissa, verenkierto- ja tasapainohäiriöissä, kaatumissyndroomassa ja lihasten voiman menetyksessä. Laite sopii myös liikuntarajoitteiselle. Mikäli henkilö ei voi esimerkiksi lenkkeillä, Galileo-hoitolaite treenaa häntäkin. – Olemme huomanneet, että heikkokuntoisen ollessa kyseessä noin 5 x 10 minuutin käyttö riittää kipujen lieventämiseen tai poistamiseen. Itselläni on asiakkaina neliraajahalvaantuneita. Laitteen peruskäytössä on tärkeää, että jalkojen pohjat ovat kiinni laitteessa. – Kyvyttömyys liikkua vaikuttaa myös ravinnon
imeytymiseen ja suolen toimintaan. Galileo-hoitolaitteen käyttö auttaa niihinkin.
Leino muistuttaa, että lihaksia täytyy käyttää, jotta ne pysyvät kunnossa. Jos henkilö ei pysty esimerkiksi leikkauksen vuoksi liikkumaan, jo viikon aikana lihasvoima heikentyy olennaisesti. Galileo-hoitolaitteen käytön esteitä ovat raskaus, akuutti sairaus tai esimerkiksi akuutti migreeni- tai epilepsiakohtaus.

Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 2/2021
Teksti: Merja Kiviluoma

Ohjattu Galileo-harjoitus 35,00 €

  • Ohjattu hoito- / harjoituskerta 45 min
  • Sis. hoitolaitteen esittely ja käytönopastus. Henkilökohtaisen harjoituskortin mukaisen harjoitusohjelman suorittaminen ohjatusti.  

Ajanvaraus »

Tai voit varata ajan myös puhelimitse 
ma-pe klo 8.00-19.00
puh. 020 720 2480