Lasten fysioterapia - Oloni-klinikka

Fysioterapia

Lasten fysioterapia

Fysioterapia

Jos lapsella on kipua, stressiä tai jännitystä, voidaan käyttää rentouttavia käsittelymuotoja.

Jos on ongelmia liikkumisen kanssa, aktivoidaan ja optimoidaan kehon lihastoimintaa eri käsittelymenetelmin. Kaikki menetelmät ovat helliä ja sopivat kaikenikäisille lapsille, myös vastasyntyneille. Terapeuttiset harjoitukset, ohjeet sekä neuvonta tarpeen ja toivomuksen mukaan.

Lasten fysioterapiassa käytetään eniten Neurolize-menetelmää ja Kraniosakraaliterapiaa.


Fysioterapia refleksinäkökulmasta (Neurolize-menetelmä)

Pienten lasten kanssa, jotka eivät vielä ymmärrä ohjeita, käytetään tarkkoja tietoja reflekseistä. Niiden avulla tutkitaan ja toteutetaan kuntoutusta. Vanhempien lasten kanssa, joita ymmärtää ohjeita, voidaan tutkia kehon toiminnallisuutta erilaisin lihas- ja liikemallitestein.

Refleksejä joiden kanssa työskennellään ovat esimerkiksi moro, fear paralysis reflex, babinski, spinal perez, spinal galant, landau, hands pulling, parachute reflex, babkin palmomental jne.

Refleksityötavasta voi olla hyötyä, jos lapsella on esimerkiksi:

  • Kömpelö liikkuminen (kaatuu paljon, eikä ota vastaan käsillä, juokseminen haastavaa)
  • Vaikeuksia kynän pitämisen ja kirjoittamisen kanssa (jännittäää koko kättä – leukaa - varpaita)
  • Haasteita lukemisen kanssa (voidaan työskennellä silmämotoriikan kanssa)
  • Keskittymisvaikeuksia
  • Motoriikan kehittymisen viive
  • Trauma (esimerkiksi pitkittynyt synnytys, synnytysvammoja, kaatuminen, henkisiä asioita, luunmurtumia)
  • Jäykkyys
  • Kipu
  • Pelko, ahdistus tai agressiivinen käytös

Refleksit käytännön näkökulmasta

Svetlana Masgutovan teorioiden mukaan refleksien kuuluu kehittyä, integroitua ja olla osa meistä. Niillä on eri tehtäviä, eikä ne häviä mihinkään. Meidän aivomme, ryhtimme ja perusmotoriikkamme kehittyvät muun muuassa posturaalisten ja dynaamisten refleksien avulla. Melkein kaikki liikkeet, mitä lapsi tekee sikiöaikana ja vastasyntyneenä, tapahtuvat tahattomasti. Aistitkin voivat vaikuttaa ja aiheuttaa erilaisia liikkeitä. Liikkeet tapahtuvat elämän alkuvaiheessa refleksimäisesti. Vasta myöhemmin kehittyy kyky liikkua tahdonvoimalla.

Refleksien kehittymisen kuuluu tapahtua tietyssä järjestyksessä ja tietyllä tavalla. Osa reflekseistä pitää huolta siitä, että meidän ei tarvitse ajatella ryhtiämme eikä kävellyämme. Ne toimivat itsestään, kun refleksit ovat kehittyneet ja integroituneet optimaalisesti. Kun esimerkiksi kävely sujuu helposti, pystymme myös katsomaan esimerkiksi luontoa kävellessämme. Meidän ei tarvitse keskittyä siihen, miten liikumme ja pysymme pystyssä.

Jos kehityksen aikana tulee häiriöitä, esimerkiksi synnytyskomplikaatioita tai fyysisiä vammoja, ne voivat häiritä hermoston kehitystä ja kehon toimintaa.

Kehityshäiriöt voivat aiheuttaa haasteita liikkumisessa ja motoriikan hallinnassa. Liikkuminen saattaa olla kömpelöä ja lapselle voi olla haastavaa oppia uusia asioita liikkumiseen liittyen - esimerikiksi pyöräilyä, urheilua tai tanssia. Lapset joutuvat keskittymään eniten siihen, miten saisi kehon liikkumaan ja pysymään pystyssä.

Terapiassa autetaan lapsen perusmotoriikkaa toimimaan refleksikeinoin paremmin. Tämän kautta lapsi pystyy usein liikkumaan helpommin ja sen kautta myös oppimaan uusia asioita.

Lasten fysioterapia, 40 min / 50,00 €

Ajanvaraus »

Fysioterapia Helsinki ja Turku

Dennis Haglund

Fysioterapeutti
Koulutettu hieroja

Varaa aika Fysioterapia Helsinkiin »

Varaa aika Fysioterapia Turkuun »