Ei nappia navan täydeltä
la toukok. 16 10:12:00 2020
Oloni-klinikan ravitsemuksen asiantuntijat ovat työssään huomanneet, että ihmiset saattavat popsia purkeista hyvin huolettomasti vitamiineja ja hivenaineita ravintolisänä.
Tällainen omavaltainen ”musta tuntuu” -käyttö voi johtaa jopa yliannostukseen tiettyjen vitamiinien osalta, mikäli käyttää vääränlaisia valmisteita.
Vitamiinien yliannostus
Pahimmillaan yliannostus voi aiheuttaa vakavia myrkytysoireita. Yleisempää kuitenkin on, että henkilö kärsii jonkin vitamiinin puutostilasta. Lisäravinteiden turvallinen käyttö saavutetaan asiantuntevan ravintoterapeutin ja säännöllisten, kattavien laboratoriotestien kautta.
Liikaa käytettynä tietyt vitamiinit haitallisempia kuin toiset
Vitamiinit jaetaan imeytymisen perusteella kahteen ryhmään: rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin vitamiineihin. Rasvaliukoiset vitamiinit jäävät elimistöön, joten siksi niiden liikakäyttö aiheuttaa herkemmin yliannostuksen. Vesiliukoisten vitamiinien (B- ja C-vitamiinien) ylijäämät poistuvat elimistöstä virtsan mukana. Nämä eivät siis varastoidu kovin helposti (lukuun ottamatta B12- ja B6-vitamiineja). Jotta liiallisesta vitamiinien napsimisesta muodostuisi todellinen terveysuhka, täytyisi niitä syödä huomattava määrä yli suositusten. Hyvin karkeasti arvioituna puhutaan kymmenkertaisesta määrästä suosituksiin nähden. Vaikka kaikkia vitamiineja on turvallisinta saada vain suosituksia vastaavina määrinä, asiantuntijat kehottavat kiinnittämään erityistä huomiota A-, D3-, B6-vitamiinien sekä raudan ja seleenin määriin. Vain verikokeiden kautta on mahdollista selvittää oma henkilökohtainen tilanteesi ja mahdollisten ravintolisien todellinen tarve. Merkitystä on myös sillä, valitsetko tuotteesi puristeena, kapselina, suun limakalvoilta imeytyvänä suihkeena, puristeena vai tippoina. Huomioithan, että myös suoliston kunto vaikuttaa asiaan.
B6- ja B12 -vitamiinit
B6-vitamiini edistää veren punasolujen muodostumista, hermoston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, energia-aineenvaihduntaa ja psykologisia toimintoja. Se auttaa myös hormonitoiminnan säätelyssä. Vaikka B6-vitamiini on vesiliukoinen, niin isoja määriä tulisi välttää, sillä se voi aiheuttaa neurologisia oireita ja kerääntyä lihaksiin ja hermostoon. Päivittäisestä ruuasta saadaan yleensä hyvin B6-vitamiinia. Esimerkiksi kämmenen kokoisesta lohen tai kanan palasesta saadaan helposti yli puolet päivän B6-suosituksesta. Synteettistä B6-vitamiinia käytetään usein lisäaineena mm. monissa energiajuomissa ja patukoissa. Sen lisäksi ihmiset syövät sitä vielä erikseen purkista. Jos sitä syö normaalin ruuan lisäksi vielä ravintolisänä, määrä voi siis moninkertaistua hyvin helposti. Myös lähes jokaiseen monivitamiinivalmisteeseen on lisätty B6-vitamiinia. Oikeanlaisen vitamiinin käytöllä on suuri merkitys, sillä synteettisessä muodossa vitamiini voi kertyä kehoon aivan eri lailla kuin aktiivisessa muodossa otettu vitamiini. B-12 vitamiini on tärkeä koko keholle. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Ravinnossa B-12 vitamiinia saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Näistä parhaimpina lähteinä mainittakoon maksa, kala, liha, kananmunat ja maito. Elimistömme ei pysty itse valmistamaan B12-vitamiinia, joten se on saatava joko ravinnosta tai ravintolisän muodossa.
B12-vitamiini on yleisesti hyvin turvallinen, eikä sitä voi saada liikaa syömällä. Liikasaannin oireet voivat johtua esim. pitkäaikaisen vitamiinipistoshoidon seurauksena. Oireina voi esiintyä puutumista, pistelyä, hermostuneisuutta, uniongelmia, ihottumaa ja närästystä. Erityisesti suurina määrinä ne häiritsevät elimistön tasapainoa ja voivat aiheuttaa edellä mainittuja terveysongelmia. Mutta myös aktiivisen B6-vitamiinin liikakäyttö voi aiheuttaa edellä mainittuja ongelmia. Joidenkin synteettisessä muodossa olevien B-vitamiinien liikakäytöllä voi olla myös päinvastainen vaikutus. Tällöin ne eivät muuntaudu elimistössä aktiivimuotoon, kuten olisi tarkoitus ja siitä voi syntyä vitamiinin puutostila.
C-vitamiini eli askorbiinihappo
C-vitamiini on antikoksidantti, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Käytännössä se siis tukee meidän elimistömme luontaista vastustuskykyä. Ihminen ei itse pysty tuottamaan C-vitamiinia kehossaan ja siksi sitä on välttämätöntä saada ravinnosta ja lisäravinteista. C-vitamiinin kohdalla synteettisellä askorbiinihapolla on todettu olevan paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Useat asiantuntijat väittävät isojen C-vitamiiniannosten isojen annosten olevan vaarattomia. Tämän tiedon vahvisti myös amerikkalainen sydän- ja verisuonitautien erikoislääkäri Thomas Levy luennoidessaan Suomessa maaliskuussa 2020. Markkinoilla on saatavana myös rasvaliukoisia C-vitamiinivalmisteita (askorbyylipalmitaatti). Koska rasvaliukoinen C-vitamiini varastoituu elimistön rasvasoluihin, sen annostuksen kanssa tulee olla varovainen.
Rauta
Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine. Monet saattavat aloittaa rautavalmisteiden käytön hyvin huolettomasti pelkästään väsymyksen takia, koska ovat kuulleet, että raudanpuute aiheuttaa väsymystä. Raudan liiallinen ja perusteeton tankkaaminen voi ruveta ns. ”ruostuttamaan” kehoa sen varastoituessa väärään paikkaan. Rautakertymät kehon kudoksissa aiheuttavat oksidatiivista stressiä (=elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa). Hyvän veren muodostamisen sijaan se kertyykin kehossa vääriin paikkoihin, kuten esim. sisäelimin tai aivoihin aiheuttaen kroonisia sairauksia. Raudan puutteen epäilyssä kannattaa käydä teettämässä ns. rautapaketti eli seuraavat laboratoriokokeet: ferritiini (Ferrit), Transferriinin saturaatio (TrFeSat) ja transferriinireseptorit (TfR). Raudan käytössä täytyy ottaa huomioon myös muiden rautaan vaikuttavien hivenaineiden käyttö, kuten kupari, joka kuljettaa rautaa ja magnesium. Tärkeintä on saada selville, mistä mahdollinen raudanpuute johtuu ja vasta sitten aloittaa lisäraudan käyttö sopivilla valmisteilla.
A-vitamiini
A-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. A-vitamiinin yksi tärkeimmistä tehtävistä liittyy silmien terveyteen ja normaalin näkökyvyn ylläpitämiseen. Se on hyvin tärkeä suolistolle ja vaikuttaa myös immuunijärjestelmään, limakalvoihin sekä ihoon. Noin 90 % kehon A-vitamiinimäärästä varastoituu maksaan, josta keho vapauttaa sitä tarpeen vaatiessa käyttöönsä. Terveellä ihmisellä täydet A- vitamiinivarastot riittävät noin vuoden ajaksi. Liiallinen A-vitamiinin määrä elimistössä pitkällä aikavälillä saattaa aiheuttaa myrkytykseen viittaavia oireita, joita ovat: talin erittyminen, ihon sarveistuminen ja hilseily, maksavauriot ja luuston haurastuminen. Runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat: maksa, margariini, voi, kerma, kananmuna, juusto, ruusunmarjasose, porkkana, bataatti, lehtikaali, kurpitsa, pinaatti, punainen paprika ja lehtiselleri.
Seleeni
Seleeni on monin tavoin tärkeä kivennäisaine, jota saamme ravinnon mukana. Seleenin lähteitä ovat esimerkiksi kala, äyriäiset, liha, sisäelimet, maitotuotteet sekä viljatuotteet. Mikäli et syö runsaasti lihaa ja maitotuotteita, ruoasta saatu seleeni ei todennäköisesti riitä kattamaan päivittäistä tarvetta. Siinä tapauksessa on syytä harkita seleenin ottamista ravintolisän muodossa. Seleeni edistää myös kilpirauhasen normaalia toimintaa. Seleeniä ei yleensä ole helppoa saada liikaa, mutta mahdollisia myrkytysoireita voi ilmetä, mikäli syö suuria määriä parapähkinöitä tai yli 850 mikrog/vrk seleeniä lisäravinteena. Jo kaksi parapähkinää päivässä täyttää päivittäisen seleenitarpeen. Mahdollisia seleenimyrkytyksen oireita ovat kynsien haurastuminen ja hiusten lähtö, uupumus, neurologiset oireet.
Tärkeä rasvaliukoinen aurinkovitamiinimme D3
Kaikki suomalaiset tarvitsevat D3-vitamiinia ravintolisänä (eli purkista) koko talvikauden, syyskuusta toukokuuhun. Yleisesti ottaen suomalaisten D-vitamiinitaso on liian matala, jolloinka 50-100 mikrogramman vuorokausiannosta voidaan pitää tarpeellisena. Liikakäytön ehkäisemiseksi Oloni-klinikan asiantuntijat kehoittavat tekemään säännölliset laboratoriotestit talvitankkauksen jälkeen keväällä ja uudestaan syksyisin. Liikakäytöstä aiheutuva myrkytystila on erittäin harvinainen. Se voi ilmetä ainoastaan ravintolisänä käytetyn D- vitamiinin seurauksena. Myrkytysoireita ovat mm. veren suuri kalsiumpitoisuus, munuaisten vajaatoiminta sekä sydän- ja hermostoperäiset ongelmat.
Liikakäytön oireita voi olla vaikea tunnistaa
Jos vitamiineja syö liikaa, oireet riippuvat paljolti siitä, mitä vitamiinia syö liikaa ja missä muodossa. Yleensä oireet ovat melko epämääräisiä, esimerkiksi vatsakipua, turvotusta, huimausta ja päänsärkyä. Vitamiinien puutosoireista tiedetään paljon, mutta yliannostus- ja myrkytysoireista vähän, koska ne ovat paljon harvinaisempia. Hivenaineiden saanti turvataan ensisijaisesti syömällä monipuolisesti eri ruoka-aineita. Mikäli epäilet puutostilaa, varmista laboratoriokokeilla tarkat pitoisuutesi ennen kuin tartut purkkiin.
Kaikkia tässä blogissa mainittuja vitamiineja ja hivenaineita ei siis voi saada ruoasta liian suuria annoksia, vaan ongelmat liittyvät nimenomaan vitamiinivalmisteisiin ja niiden eri muotoihin. Ainoat poikkeukset ovat A- vitamiinin osalta maksan ja seleenin tapauksessa parapähkinöiden liikasyönti. Laboratoriokokeita teettäessäsi kannattaa lisäravinteiden käyttö lopettaa noin pari viikkoa ennen testejä. Tällöin tuloksia voi pitää luotettavina.
Varaa aika ravintovalmennukseen!
Ravintovalmennuksesta saat tukea ja neuvontaa mm.
- Tasapainoisen ruokavalion suunnitteluun ja painonhallintaan
- Tarvittavien ravintolisien valintoihin ja oikeaoppiseen käyttöön (mitä, miksi, kuinka paljon ja milloin)
- Ruoansulatuskanavan ongelmiin – esim. närästys, ummetus tai ripuli, turvotus
- Astmaan ja allergiaan ja iho-ongelmiin
- Hormoniongelmiin
- Rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin
- Jatkuviin flunssiin - vastustuskyvyn alentumiseen
- Jatkuvaan väsymykseen ja uupumukseen
- Tuki- ja liikuntaelinongelmiin
Ravintovalmentajamme tekee yhteistyötä lääkärin ja muiden hyvinvointi- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa sekä suunnittelee Sinulle yksilöllisen ravinto-ohjelman.