Hieronnassa käytettäviä tekniikoita ovat muun muassa sively, taputus, ravistelu ja täristys. Hieronnan vaikutukset ovat moninaiset, mutta pääasiallisesti hieronta vilkastuttaa kudosten aineenvaihduntaa. Yleisimmin hierontaa käytetään fyysisistä suorituksista tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun.
Klassinen hieronta kuuluu olennaisena osana terveydenhoidon ja hyvinvoinnin kulttuuriin.
Klassinen hieronta on perinteistä pehmytosakäsittelyä lihaskireyksien ja -jännitysten laukaisemiseksi. Muokkaamalla lihasta erilaisin ottein aineenvaihdunta tehostuu, verenkierto lisääntyy, kipu lievittyy, ihon joustavuus paranee ja kudosten uusiutuminen tehostuu. Hierontaa voidaan myös käyttää ennaltaehkäisemään vaivoja.
Keinot eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään itse hierontaan, vaan olennainen osa hierojan ammattitaitoa on kyky kuunnella asiakkaansa huolia ja toisaalta myös ohjata ja motivoida häntä omatoimiseen, ongelmia ennaltaehkäisevään toimintaan. Vaikka hierontaotteet kohdistuvat kudoksiin, vaikuttaa hieronta ihmiseen aina myös kokonaisvaltaisesti – kosketus, fyysinen konkreettinen hoitaminen ja hierojan läsnäolo vaikuttavat hoitotulokseen ja ihmisen hyvinvointiin merkittävästi.
Säännöllinen harjoittelu kuormittaa lihaksia, niveliä ja nivelsiteitä sekä asettaa kehon toiminnoille erityisvaatimuksia. Hieronnalla voidaan nopeuttaa palautumista harjoittelukaudella ja kilpailusuorituksen jälkeen. Ennen urheilusuoritusta urheiluhierontaa käytetään lihasten aktivointiin.
Urheiluhieronnalla voidaan myös merkittävästi ennaltaehkäistä vammojen syntyä lisäämällä lihasten, pehmytkudosten ja jänteiden elastisuutta.
Koulutettu urheiluhieroja osaa valita oikeat tilanteeseen sopivat hierontatekniikat.
Hieroja osaa myös liittää hieronnat osaksi urheilijan harjoitus / kilpailuohjelmaa Samalla urheiluhieroja antaa asiakkaalle ohjeita omatoimiseen lihashuoltoon esim. lihasvenyttelyihin.
Hieronnan vaikutuksia ovat muun muassa:
Balilainen hieronta on koko kehon kokonaisvaltainen öljyhierontahoito.Hoito vilkastuttaa verenkiertoa, helpottaa lihas- ja nivelvaivoja lievittää stressiä ja tuo hyvän olon tunnetta, rauhallisuutta sekä syvää rentoutumista.
Intialainen päähieronta on tuhansia vuosia vanha hoitomuoto, jolla saadaan tehokkaasti laukaistua lihasjännitystä pään, hartioiden, yläselän ja niskan alueilta. Hoito vilkastuttaa aineenvaihduntaa, rentouttaa sekä auttaa mm. stressiin, migreeniin ja unettomuuteen. Hoidon vaikutus tuntuu usein rentouttavana.
Akupunktion perusajatuksena, että elimistöä autetaan parantamaan itse itseään. Kun ihminen on terve niin Qi (energia) virtaa luonnollisesti ja esteettä. Häiriötilassa akupunktion avulla voidaan palauttaa Qin virtaus normaaliksi. Tavoitteena on palauttaa terveys, ei poistaa sairautta.
Akupunktiossa stimuloidaan meridiaaneilla ja kollateraaleilla sijaitsevia ja itsenäisiä akupunktiopisteitä. Pisteitä voidaan aktivoida erilaisilla neuloilla, nastoilla, sähköllä.
Nykyään käytettävät neulat ovat kertakäyttöisiä steriloituja filiformineuloja.
Akupunktion tapaan toimivia hoitomuotoja ovat moksaus ja kuppaus.
Kuppaus on vanha kiinalainen hoitomuoto, jota käytetään hyvin monenlaisiin vaivoihin kuten lihashuoltoon, niska-hartiaseudun kireyteen, kipeytyneeseen selkään ja iskiasvaivoihin. Kuivakuppas tehdään imukupeilla, joita liu'utetaan rasvatulla iholla. Kupin alle muodostuu alipaine, joka imaisee ihon pehmytkudoksen kupin sisään.
Hoito perustuu kehossa olevien heijastepisteiden paineluun. Niitä painamalla ja hieromalla vaikutetaan kehon hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Päähoitopaikat ovat jalkapohjat ja korvat.
Hieroja voidaan keskittyä kehon ongelmakohtiin, esimerkiksi käsittelemällä jalkapohjasta vatsan hyvinvointiin ja toimintaan vaikuttavaa aluetta.
Jos asiakas tuntee jumissa olevat kohdat ja avaa ne polaarisella painantatekniikalla, eli akupainannalla. Kun jumit aukeavat, veri lähtee kiertämään paremmin, olo kohentuu ja ajatus kirkastuu.
Jännitysniskahieronta rentouttaa ja lievittää lihasjännityksiä sekä -särkyjä.