HELIKO - vai mikäkö? - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

HELIKO - vai mikäkö?

Helikobakteeri (Helicobacter pylori), on outo eliö. Se kestää syövyttävää vatsahappoa ja pystyy elämään mahahappojen hallitsemalla reviirillä ”porautumalla” mahan limakavoihin. Helikobakteeri heikentää mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvoa jättäen sinne suojaamattomia kohtia, joita suolahappo pääsee syövyttämään. Se aiheuttaa vatsanpoltetta ja joskus verisiä ulosteita (limakalvon eroosiosta johtuen).

”Helikopteri pörrää”

Helicobacter pylori löydettiin ihmisen mahan limakalvoilta vasta 1980-luvulla. Sen nimen alkuosa ”heli”, tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kiertävää tai kierteistä. Kaikille se ei aiheuta oireita. Tämä johtuu siitä, että sitä on ainakin kahta tyyppiä; sekä CagaA -positiivisia että CagaA -negatiivisia.

Plussat ja miinukset

CagaA -positiiviset H. pylori -kannat tuottavat CagA-nimistä proteiinia (sytotoksiiniin liittyvä geeni A), joka muuttaa mahan epiteelisolujen kasvua ja jakautumista. Bakteeri ruiskuttaa CagA:ta suoraan mahasoluihin käyttämällä ruiskumaista rakennetta, jota kutsutaan tyypin IV eritysjärjestelmäksi. Tämä aiheuttaa mahalaukun villusten ja niiden jalustan tuhoutumisen sekä lopulta tulehdusvälittäjäaineen IL-8:n (interleukiini-8) erittymiseen epiteelisoluista ja valkosolujen kerääntymisen infektoituneille alueille (De Luca et al., 2003, Amieva et al., 2003 Fischer et ai., 2001 ). Tämä mekanismi voi löytyä monista muistakin bakteerilajeista.

Mahahormonit kuvassa mukana

H. pylorilla on vaikutusta myös mahahormonien, kuten greliinin ja sen kanssa vuorovaikutuksessa olevan leptiinin säätelyyn suotuisassa mielessä. Tällaisissa tapauksissa sen hävittäminen voi aiheuttaa metabolisen oireyhtymän, tyypin II diabeteksen ja liikalihavuuden riskin lisääntymisen. Se on kuitenkin usein aiheuttamassa gastriittia tai mahan ja pohjukaissuolen syöpymiä. Kun mahan tai suoliston limakalvo vaurioituu ja ruoansulatusnesteet pääsevät kosketuksiin mahan ja pohjukaissuolen kudoksiin ne eivät erottele ihmisen omaa lihaa ruoasta. Mahalaukun epiteeli tuottaa mukoosia suojakseen, mutta helikobakteeri tekee siihen aukkoja.

Antibioottikuuri

Tavallisesti H. pylori taltutetaan rankalla antibioottikuurilla käypähoitona, jossa saatetaan käyttää happosalpajaa ja antibiootteja samanaikaisesti. Lääkäri harkitsee antibioottien välttämättömyyden tapauskohtaisesti. Antibioottien myönnetään olevan myös ”kaksiteräinen miekka” edistäessään antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä. Koska helikobakteeri lisääntyy mahan limakalvon sisällä ja mahahapot heikentävät antibioottien tehoa ei antibioottikuuri automaattisesti paranna tautia vaan siihen tarvitaan paljon oma-alotteisia vastatoimia.

Jotain voi tehdä itsekin

Koska helikoa ei voi kaiken aikaa häätää antibiooteilla, on hyvä tehdä jotain itsekin. Ravinto ja ravintolisät ovat tällaisissa tapauksissa osoittautuneet onnistuneiksi, verrattuna siihen, ettei antibioottikuurin jälkeen tekisi itse asian hyväksi mitään. Monipuolinen ravinto ja terveellinen liikuntaa sisältävä elämäntapa ovat ensisijaisia sopivien ravintolisien ohella.

Ruoka

Muista, että kyseessä on mahalaukun epiteelin tulehdus ja ärsytystila, joten ruokavalion tulee olla "helposti sulavaa" ja "vatsaa suojaavaa". Siksi tulisi välttää ruokia ja juomia, jotka ärsyttävät mahahappojen eritystä, kuten liiallista kahvia, teetä, kolajuomia, maitoa (sellaisenaan) sekä käristettyjä, rasvaisia, savustettuja ja suolaisia ruokia ja eineksiä.

Ravintolisät

Ravitsemusterapeutti voi suositella omega-3-6-7- ja 9-rasvahappoja sisältävän kalaöljyn käyttöä helposti sulavien ruokien, kuten vaalean lihan, kuorittujen hedelmien ja keitettyjen vihannesten lisäksi.

Muut ruoka-aineet, joista voi olla suurta apua, ovat fermentoidut eli hapatetut tuotteet. Ne sisältävät lyhytketjuisia rasvahappoja, kuten maitohappoa, jota ”hyvät” suolistobakteerit tuottavat haitallisia bakteereja vastaan, mutta vasta suoliston loppupäässä. Heliko sen sijaan luuraa jo ruoansulatusjärjestelmän alkupäässä.

Stressi

Tiesitkö, että stressi voi olla laukaiseva tekijä. Myös istuva elämäntapa aiheuttaa kaasun kertymistä, mikä voi turvottaa mahalaukkua ja suolistoa ja korostaa oireita, koska suolisto on arka venymiselle. Päivittäinen reipas ulkoilu auttaa parantamaan kaasujen poistumista ja edistämään suoliston toimintaa.

Antibioottien jälkeen

Antibiooteille yhä vastustuskykyisempien bakteerien lisääntyminen osoittaa, että helikobakteerin häätöön on ilmeistä tarvetta löytää muitakin keinoja. Lisäksi antibioottihoidot ovat yleensä rankkoja, mikä vaikeuttaa asianmukaisen hoidon toteuttamista ja lisää riskiä sivuvaikutuksista. Pääasiallisin hoito Helicobacter pylori -bakteeria vastaan on antibioottien ja muiden lääkkeiden yhdistelmä. Sitä voi kuitenkin omaehtoisesti tukea hyvällä ruokavaliolla ja ravinnon lisillä, jotka auttavat kehon normaalia puolustusta.


Etelä-Amerikassa, kuten Chilessä, jossa esiintyy helikoinfektioita enemmän kuin Pohjoismaissa, suosittuja ovat:

  1. Oregano (eteerinen haihtuvaöljy)
  2. Propolista sisältävät
  3. Inkivääriuutetta sisältävät
  4. Kurkumiinia sisältävät
  5. Piperiiniä sisältävät
  6. Lyhytketjuiset rasvahapot

1. Oreganoöljy (haihtuvaöljy)

Puolalaisten tutkijoiden vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa H. pylorin estämiseen testattiin (in vitro) yhteensä 26 eteeristä öljyä, mukaan lukien oreganoöljy. [1]

2. Propolis

Toinen luonnollinen ainesosa, jota on käytetty joissakin tutkimuksissa, on propolis. Yhteenvetona voidaan todeta, että propolisuutteen on havaittu olevan hyvä H. pylorin estämisessä. Tällä aineella on tosin jo kauan tiedetty olevan bakteereja estäviä ominaisuuksia, jotka osaltaan vahvistavat puolustuskykyä ja auttavat siten torjumaan H. pyloria. [2]

3. Inkivääri

Inkiväärijuurta käytetään useissa resepteissä maailmanlaajuisesti närästykseen, pahoinvointiin, huimaukseen ja muuhun huonovintisuuteen. [3]

4. Kurkuma

Tällä aasialaista alkuperää olevan kasvin juurella on useita lääketieteessä hyödynnettäviä ominaisuuksia. Siksi sen vaikutuksesta on tehty tutkimuksia myös H. pylori -infektion aiheuttamien ongelmien hoitoon. Tähän mennessä sitä on käytetty erityisesti dyspepsian aiheuttamien ruoansulatushäiriöiden yhteydessä. [4]

5. Mustapippuri

Mustapippurin aktiivinen aine piperiini voi auttaa torjumaan H. pyloria. [5]

Ruoansulatuskanavan bakteerikanta muuttuu jonkin verran päivittäin, johtuen päivän ravinnosta, mutta se voi muuttua myös pH:n osalta ja altistaa helikoinfektiolle.

6. Lyhytketjuiset rasvahapot

Tällaisia rasvahappoja ovat ensisijaisesti maitohappo, voihappo, etikkahappo ja propionihappo. Nämä ovat pitkäketjuisiin omega-rasvahappoihin verrattuna lyhytketjuisia. Normaali mikrofloora suolistossa tuottaa näitä. Ne muodostuvat kuitenkin vasta paksusuolessa, eikä niiden edullinen vaikutus yllä pohjukaissuoleen, jossa heliko sijaitsee. Parhaiten vatsahappoja kestävä maitohappoa tuottava mikrobi on Bacillus coagulans. Se nimensä mukaisesti pystyy koaguloimaan eli ”hyytelöimään” helikobakteereita, jotka kulkeutuvat pois ulosteen mukana, ja siten ne ”siivoavat” mahalaukun ja suoliston seinämiä. [6]

Mitä tulee ravintoon ja ravintolisiin, niiden käyttö ei ole jatkuvasti välttämätön. On suositeltavaa pyrkiä jossain vaiheessa vähitellen normaaliin ruokavalioon.

Viitteet:

1) "The In Vitro Activity of Essential Oils against Helicobacter Pylori Growth and Urease Activity", Izabela Korona-Glowniak et al., Medical University of Lublin, Poland, Department of Pharmaceutical Microbiology with the Laboratory of Microbiological Diagnostics, Molecules. 2020 Feb; 25(3): 586.

"Inhibition of Helicobacter pylori and associated urease by oregano and cranberry phytochemical synergies", Y. T. Lin et ai, Department of Food Science, Chenoweth Laboratory, University of Massachusetts, Amherst, MA 01003, USA. Appl Environ Microbiol. 2005 Dec;71(12):8558-64.

2) "Effect of propolis in gastric disorders: inhibition studies on the growth of Helicobacter pylori and production of its urease, Baltas N et al., Enzyme Journal, Enzyme Inhib Med Chem. 2016; 31(sup2): 46-50.

3) ”The Gastro-protective Effect of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Helicobacter pylori Positive Functional Dyspepsia", Ebrahimzadeh-Attary V, Immunology Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran., Adv. Pharm. Bull. 2019 Jun: 9(2): 321-324.

4) ”Curcumin as a potential therapeutic candidate for Helicobacter pylori associated diseases", Sarkar A et ai, Division of Bacteriology, National Institute of Cholera and Enteric Diseases, Kolkata 700010, India, World Journal of Gastroenterology, 2016 Mar 7: 22(9), 3736-2748.

5) ”Inhibitory effect of piperine on Helicobacter pylori growth and adhesion to gastric adenocarcinoma cells", Tharmalingam N. Et ai, Infect Agent Cancer. 2014 Dec 16;9(1):43.

6) ”The efficacy and safety of Clostridium butyricum and Bacillus coagulans in Helicobacter pylori eradication treatment: An open-label, single-arm pilot study”, Jian Zhang et al. State Key Laboratory of Cancer Biology, National Clinical Research Center for Digestive Diseases, Xijing Hospital of Digestive Diseases. Medicine (Baltimore). 2020.

7) ”In Vitro Framework to Assess the Anti- Helicobacter pylori Potential of Lactic Acid Bacteria Secretions as Alternatives to Antibiotics”, Samantha A Whiteside et al. Infectious Diseases Research Group, Department of Microbiology and Immunology, University of Western Ontario, London, ON N6A 5C1, Canada. Int J Mol Sci. 2021.

 

Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti.


Ajanvaraus

Tästä pääset ajanvarauskeen »