Kehon oma armeija puolustaa 24/7 - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Kehon oma armeija puolustaa 24/7

Elimistön puolustusjärjestelmä eli immuunijärjestelmä torjuu vieraita taudinaiheuttajia, esimerkiksi viruksia, bakteereja, sieniä ja loisia.

Immuunijärjestelmä koostuu luontaisesta eli synnynnäisestä immuniteetista ja opitusta immuniteetista. Luontainen immuunijärjestelmä on erittäin tehokas ja monitahoinen. Se puolustaa kehoa erilaisilta mikro-organismeilta ja toimii heti syntymähetkestä alkaen. Opittu immuniteetti puolestaan ei ole vielä syntyessämme valmis. Se hioutuu ja kehittyy vuosien saatossa.

Immuniteetti / vastustuskykymme tekee töitä kellon ympäri ilman, että sitä erityisemmin huomaamme.

Se on jatkuvasti valppaana suojellakseen meitä infektioilta ja kaikenlaisilta elimistöön tunkeutuvilta taudinaiheuttajilta ja pieneliöiltä.

Immuunijärjestelmällä on pääsääntöisesti kaksi tehtävää:

  • Suojella elimistöä taudinaiheuttajilta eli patogeeneiltä
  • Poistaa vahingoittuneita sekä kuolleita soluja ja solukkoa

Hyökkäävällä taudinaiheuttajalla on monia esteitä voitettavanaan, ennen kuin se kykenee tunkeutumaan elimistöön ja lisääntymään siellä.

Ensin sen on läpäistä ulkoinen puolustusjärjestelmä eli iho, joka hyvin hoidettuna ja terveenä pitää taudinaiheuttajat loitolla. Jos sinulla on haavoja tai naarmuja, saattavat bakteerit tunkeutua niiden kautta elimistöön. Kyyneleet, talirauhasten tuottama rasva ja sylki sisältävät antibakteerisia entsyymejä,  jotka neutraloivat suuhun tai silmiin joutuneita taudinaiheuttajia. 

Ulkoiseen puolustusjärjestelmään kuuluu myös limakalvot, jotka sisältävät suojaavia vasta-aineita. Jos taudinaiheuttaja on päässyt elimistöön keuhkojen värekarvat auttavat liikuttamaan limaa ja yskimään ulos taudinaiheuttajia. Vatsahapot eliminoivat mikro-organismien määrää ruoassa ja juomassa. 

Syljen entsyymeistä ja vatsahapoista huolimatta syvemmälle ruoansulatuskanavaan päässeet taudinaiheuttajat voivat vielä juuttua suoliston limakalvoille. Suolistossa on peräti yli 70 % koko kehon immuunisoluista, jotka etsivät ja tuhoavat sinne joutuneita taudinaiheuttajia. Jos taudinaiheuttajien onnistuisi kaikesta huolimatta imeytyä suolistosta verenkiertoon, ne joutuvat veren mukana vielä maksaan ja sen immuunisolujen käsittelyyn.

Älykkäät valinnat vahvempaan immuunijärjestelmän toimintaan

Ruoalla ja ravintolisillä on merkittävä rooli vahvan immuunijärjestelmän ylläpitämisessä. Kiinnitä huomiota terveellisiin valintoihin ja valitse ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon antioksidantteja, kivennäisaineita ja vitamiineja. Tällaisia ovat esimerkiksi hedelmät, vihannekset, yrtit, marjat, pähkinät ja mausteet.  Laadukkailla ravintolisillä vahvistat ja ylläpidät immuunijärjestelmäsi vahvana, esim: D-vitamiini, C-vitamiini, maitohappobakteerit, seleeni, sinkki ja Pycnogenol.

Riittävä unen määrä. Tilapäinen unen häiriö tai jopa puute on normaalia. Siitä kärsii meistä jokainen elämän kuluessa. Kun ihminen nukkuu noin viisi vuorokautta yhtäjaksoisesti liian vähän, olotila vastaa yhden promillen humalaa tai yhtäjaksoista 24-tunnin valvomista. Säännöllisestä ja riittävästä unesta kannattaa siis huolehtia oman hyvinvoinnin takia. Jos sinulla on aikainen herätys tai sinulla on vaikeuksia saada unta, käy tavallista aikaisemmin nukkumaan. Jos elämäntilanteesi aiheuttaa stressiä, kannattaa käyttää aikaa käymällä läpi sinua stressaavia asioita ja pyytää tarvittaessa apua.

Päivittäinen liikunta ja raikas ilma helpottavat immuunijärjestelmän toimintaa ja lieventävät stressiä. Omaa aikaa itsellesi ja ajatuksillesi saat esimerkiksi kuntosalilla ja luonnossa liikkumisella.
Pidä elimistösi puolustusjärjestelmä vahvana terveellisillä elämäntavoilla.


Varaa aika alkukartoitukseen!

Jos tiedät, että vastustuskykysi on kovilla, etkä ole löytänyt sen vahvistamiseen työkaluja, varaa aika Alkukartoitukseen

Alkukartoituksen pohjalta teemme hoito- ja toimenpidesuunnitelman. Alkukartoitus ei sido mihinkään.

Ajanvaraus »