Ketoosi ei ole loppuelämän ruokavalio - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Ketoosi ei ole loppuelämän ruokavalio

Keto-ruokavalio on saanut valtavan suuren suosion viime aikoina, eikä ihme, sillä se on helppo ja nopea tapa painonhallintaan. Keto-ruokavalio perustuu siihen, että rajoitetaan hiilihydraattien eli sokereiden määrää n. 20g / pvä ja vastaavasti nostetaan rasvan määrää ja proteiinin määrää, jolloin kehon energiatuotanto muutetaan hiilihydraattiaineenvaihdunnasta rasva- aineenvaihduntaan. Syödään vain muutaman kerran päivässä, mutta ei tarvitse kituuttaa nälkäkuurilla. Keto-ruokavalion etuina on energisyyden lisääntyminen, verensokereiden laskeminen ja siitä saa usein apua myös verenpaineeseen ja muihin terveysongelmiin kuten TD2:n.

Ja ah, kerrankin saa syödä rasvaista ruokaa, juustoja, pekonia, munia, lihaa, eikä tarvitse syödä isoja määriä kasviksia. On kylläinen olo, eikä sokereita tee edes mieli! Keto ruokavalio onkin loistava keino saada sokerikoukku poikki, mutta...

Ongelmana hiilihydraattien tiukassa rajoittamisessa on, että terveellisten hiilihydraattien kuten hedelmien, marjojen ja kasvisten tärkeät vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit jäävät keto ruokavaliossa hyvin vähiin. Samoin täysjyväviljoista saatava kuitu jää saamatta sekä esim. kaurapuurosta saatava erittäin tärkeä beetaglukaani, joka muodostaa paksusuolessa butyraattia, joka puolestaan estää paksusuolen syöpää. Täysjyväviljat sisältävät myös B- vitamiineja, joita ketoosi ruokavaliolla on vaikea saada. B-vitamiini puutokset saattavat näkyä mm. hiusten lähtemisenä ja suupielten halkeamisena.

Ketoosissa hengitys alkaa haista kehon aineenvaihdunnan muuttuessa. Tämä aiheuttaa kehoon happamuutta, joka puolestaan kuluttaa luustoa. Kun elimistön pH laskee, se otetaan luustosta. Näin veren pH pysyy vakiona. Emäksisillä mineraaleilla kuten kalsiumilla, magnesiumilla ja kaliumilla sekä natriumbikarbonaatilla saadaan korjattua happamuutta emäksisempään suuntaan. Luontaisesti emäksisiä ruoka-aineita ovat kasvikset, joita keto ruokavaliossa syödään rajoitetusti. Esimerkiksi syödään tummanvihreitä kasviksia, koska niiden hiilihydraatti on matalampi kuin esim. tomaatin.

Joskus kuulen asiakkaiden valittavan, ettei paino kaikesta huolimatta putoa. Taustalla saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta. Kilpirauhasen varastohormoni T4 pitää muuttua aktiiviseksi T3 hormoniksi ja siihen tarvitaan hiilihydraattia. Mikäli asiakkaalla on geenivirhe DIO-2 ei muuntumista muutoinkaan tapahdu kunnolla. Silloin ketoosi ruokavalio ei ole oikea tapa laihduttaa, vaan on hoidettava kilpirauhasta!!

Ketoosi ruokavaliossa on tärkeää kiinnittää huomio myös suoliston kuntoon. Mikäli sinulla on hapoton vatsa, ei proteiinit pilkkoudu kunnolla. Sulamaton proteiini aiheuttaa vatsan turvotusta ja kipua ja lopulta sulamaton ruokamassa mätänee suolistoon! Suoliston pahanhajuiset kaasut ovat merkki bakteerikannan epätasapainosta. Silloin ruoka-aineet ei enää imeydy ja seurauksena on ravintoaineiden puutoksia. Närästyslääkkeet vain pahentavat ongelmaa.

Keto ruokavaliossa, kuten muissakin ruokavalioissa on tärkeää kiinnittää huomio rasvan laatuun. Kolesterolit pomppaavat pilviin, jos valitset jatkuvasti ruokavalioon rasvaisia juustoja, kananmunia ja pekonia. Kolesteroli ei itsessään ole vaarallista, mutta yhdessä huonon perimän kanssa tai stressin, jossa verenpaine on koholla ja syödään paljon maitotuotteita, ollaankin sitten jo moninkertaisissa terveysriskeissä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on hyvä terveysvalinta. Turhia sokereita eli hiilihydraatteja kannattaa karsia, mutta puhtaita ja luomulaatuisia kasviksia ei kannata karsia ruokavaliosta. Hedelmistä ja erityisesti kotimaisista marjoista saa valtavasti vitamiineja ja antioksidantteja. Leivät, pullat, valkoinen pasta ja riisi, sekä makeiset voi surutta karsia ruokavaliosta, samoin einekset, jotka on erittäin ravintoköyhää ravintoa ja tyhjiä kaloreita.

Ravinnon olisi tärkeää olla laadukasta, ravintotiheää ja terveellistä ja ruokavaliossa olisi tärkeää opetella tekemään pysyviä terveysvalintoja.

FLT-ravintovalmentajana autan sinua tekemään pysyvän ruokavalion elämääsi, jossa mennään aina yksilöllisesti terveys edellä.

Pia Tuhkanen

Lue lisää Oloni-klinikan ravintovalmennuksesta »

Varaa aika Oloni-klinikan ravintovalmentajille!

Ajanvaraus »