Mikä ihmeen perimenopaussi?
pe maalisk. 31 13:02:00 2023
Kuulostaako tutulta? Kiihdyt nollasta sataan nanosekunnissa. Olet alkanut nukkua huonommin ja migreenit ovat pahentuneet. Ennen kovin säännöllinen ja ennustettava kuukautiskierto on muuttunut erilaiseksi. Muisti tökkii ja olo on usein epämääräisen huono. Painoa on alkanut kertyä vyötärölle, vaikka mikään syömis- tai liikuntatottumuksissa ei ole muuttunut.
Saammeko esitellä: perimenopaussi.
Ottaen huomioon kuinka mullistavasta ajanjaksosta naisen elämässä on kyse, on hämmästyttävää kuinka vähän esivaihdevuodet eli niin sanottu perimenopaussi saa huomiota.
Perimenopaussilla viitataan ajanjaksoon, joka edeltää kuukautisten lopullista pois jäämistä. Se saattaa alkaa henkilöstä riippuen jo varhain nelikymppisenä ja kestää yleensä 5-10 vuotta.
Ajanjaksoa kuvataan usein toisena puberteettina. Se osa naisen fysiologiaa joka puberteetissa käynnistettiin, on nyt ajettava vaiheittain alas. Tämä vaatii koko elimistöltä valtavaa uudelleen sopeutumista, aivan kuten teini-iässäkin. Ja matka ei aina suju ilman töyssyjä.
Perimenopaussiin kuuluvat muutokset - ja muutoksista aiheutuvat epämiellyttävät oireet - liittyvät pohjimmiltaan pääosin progesteronin asteittaiseen menettämiseen sekä estrogeenin “sekoiluvaiheeseen” ennen munasarjojen toiminnan lopullista hiipumista. Elimistössä mikään ei kuitenkaan tapahdu siilossa, ja siksi nämä sukupuolihormoneissa tapahtuvat muutokset vaikuttavat laaja-alaisesti naisen koko fysiologiaan: aineenvaihduntaan, hermostoon, aivoihin, verenkiertoelimistöön, luustoon, immuniteettiin sekä stressi- ja kilpirauhashormonien säätelyyn.
Perimenopaussiaika
Perimenopaussiaikaa voikin pitää kriittisenä terveyden ikkunana - kun fysiologia on muutosten vuoksi haavoittuvainen, lisääntyy riski sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin, autoimmuunisairauksiin, metaboliseen oireyhtymään ja diabetekseen. Myös muistisairauksien haitalliset ensimuutokset ajoittuvat naisilla usein tähän ajanjaksoon.
Vaikka riskejä ei voi kiistää, haluamme nähdä tämän niin sanotun kriittisen terveyden ikkunan astetta valoisammin. Nimittäin kriittisenä mahdollisuutena ennaltaehkäistä näitä riskitekijöitä ja sairauksia.
Jos väistämättömiin fysiologisiin muutoksiin osataan varautua oikeanlaisella strategialla ja työkaluilla, se on investointi kaikin puolin terveempään loppuelämään, ei pelkästään (esi)vaihdevuosioireiden helpottamiseen.
Jos tunnistat itsessäsi perimenopaussiin liittyviä muutoksia, mitä kannattaa tehdä?
Ylätasolla toimiva strategia ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat:
- Viimeistään nyt on aika ottaa tosissaan stressin valtaisa vaikutus terveyteen ja tehdä konkreettisia muutoksia jotka huoltavat ja hellivät hermostoasi
- Matala-asteista tulehdusta on hoidettava ja vältettävä mahdollisimman tehokkaasti, esimerkiksi huolehtimalla verensokeritasapainosta ja suoliston hyvinvoinnista
- Kehosi kaipaa ravintorikasta, värikästä, monipuolista ja laadukasta ravintoa, jotta saat rakennusaineita mm. hormoneille ja varmistat niiden tehokkaan poistumisen maksan kautta
- Lihaskunto on tärkeä investointi tulevaisuuteen - lihasmassa antaa suojaa monelta perimenopaussiaikana tyypillisesti tapahtuvalta epäedulliselta aineenvaihdunnan muutokselta
Jokainen naiskeho on kuitenkin erilainen ja ravintovalmennuksessa suunnitellan yksilöllinen hoito-ohjelma, joka keskittyy juuri sinun terveytesi kannalta keskeisiin tekijöihin ja haasteisiin.
Ps. Kauttamme saa tilattua myös kattavat hormonitestit (DUTCH), jos tilanne vaatii syvempää tutkimista. Teemme yhteistyötä Oloni-klinikan lääkärin kanssa tarvittaessa.