Merisuolattu vesi - Oloni-klinikka

Oloni podcast

Merisuolattu vesi

Minun Oloni -podcast / VESI

Merisuolattu vesi

 
1 litra vettä + 5 g ( n. teelusikallinen) aitoa suolaa (harmaasuola, ei puhdistettu)
- aloita aina pienellä annoksella, 1 litra vettä / ¼ teelusikallinen luonnonsuolaa

Menetelmä

Merisuolaveden juominen on helppo itsehoitomenetelmä. Aluksi otetaan 1 litra vettä ja lisätään siihen noin ¼ teelusikallista, eli n. 1,25 g (vajaa 1 ml), puhdistamatonta merisuolaa. Tämä seos juodaan päivän aikana. Jos merisuolamäärä ei aiheuta puhdistumisoireita, voit myöhemmin lisätä annosta ½ teelusikalliseen n. 2,5 g (1,5 ml) ja lopulta maksimiannokseen, joka on 1 teelusikallinen eli noin 5g (3 ml) päivässä. Merisuola liukenee veteen hiljalleen noin viidessä minuutissa.

Maksimiannos päivässä merisuolaa on noin 5 grammaa, mikä johtuu siitä, että munuaiset pystyvät poistamaan vain tietyn määrän suolaa kehosta. Urheilijat saattavat tarvita hieman enemmän suolaa, koska he menettävät jatkuvasti suoloja hikoilun kautta. Suolan liiallinen määrä kehossa voi ilmetä esimerkiksi turvonneina silmänalusina, kun keho yrittää laimentaa suolan vaikutusta keräämällä nestettä. Muita mahdollisia oireita voivat olla alaselän kihelmöinti munuaisten kohdalla tai penikkatauti säärilihaksessa, koska munuaiset ovat yhteydessä säärilihaksen kautta kulkevaan munuaismeridiaanilinjaan. Ongelma voidaan korjata vähentämällä suolan saantia, lisäämällä veden juontia ja lisäämällä kasvisten kulutusta. On myös tärkeää varmistaa, että käytetty merisuola on oikeanlaista.


Miksi merisuolattua vettä?

Merisuolaveden juominen on kannattavaa, sillä se sisältää noin 90 erilaista mineraalia. Pelkästä hanavedestä puuttuvat nämä arvokkaat mineraalit, ja jopa nykyisestä vähäsuolaisesta ruokavaliosta voi olla vaikea saada tarpeeksi kaikkia näitä mineraaleja. Merisuolasta saat esimerkiksi magnesiumsuoloja, ja monet ihmiset ovat huomanneet lihaskramppeihin liittyvien ongelmien helpottavan merisuolaveden juomisen aloittamisen jälkeen. Merisuolasta saa myös kalsiumia, joka on tärkeä luiden rakennusaine, sekä monia muita hivenaineita, kuten kaliumia, mangaania, sinkkiä, rikkiä, rautaa ja jodia. Merisuolan liuottaminen veteen myös hieman nostaa veden pH-arvoa, noin pH 8:aan.

Merisuola on todella keskeinen kehomme toiminnan kannalta. Jotkut tutkijat ovat esittäneet teorian, että olemme alun perin vesieläimiä, jotka ajan saatossa evoluution myötä ovat sopeutuneet maanpinnalle. Kehomme kemiallinen koostumus, erityisesti veremme suolapitoisuus, muistuttaa edelleen meriveden suolapitoisuutta, joten merisuolattu vesi on erittäin lähellä veriplasmaa (Lindh, 2005). Esimerkiksi toisessa maailmansodassa merivettä käytettiin laivastossa sotilaiden veritiputuksessa, koska veripusseja ei ollut saatavilla. 

Merisuolan tärkeydestä kertoo moni asia. Esimerkiksi kyynelnesteemme on suolaista, ja sikiö kasvaa kohdussa suolaisessa ympäristössä. Historiassa suolalla on ollut merkittävä symbolinen ja käytännöllinen rooli. Suola on ollut arvokasta ja välttämätöntä monille yhteisöille, ja sen tuominen uuteen taloon on symboloinut vaurautta ja hyvinvointia. Aikaisemmin suolan vastaanottaminen saattoi myös merkitä sitoutumista toisen henkilön palvelukseen, mikä kuvastaa suolan historiallista arvostusta ja merkitystä. Robert Youngin mukaan kehomme on pelkistettynä suolavesipussi, joka länsimaisen ruokavalion myötä muuttuu vesipussiksi ja lopulta pelkäksi pussiksi - tai no enemmänkin jätesäkiksi :-)


Tyypillisimmät puhdistumisoireet

Kun aloitat merisuolaveden juomisen, saattaa ilmetä puhdistumisoireita, kuten päänsärkyä, huimausta, ripulia tai jatkuvaa väsymystä. Tällaisissa tilanteissa on suositeltavaa vähentää merisuolan määrää ja kokeilla pienempää annostusta.

Vähitellen, kun veresi puhdistuu, voit harkita merisuolan määrän nostamista ja seurata, ilmeneekö edelleen puhdistumisoireita. Alussa jotkut ihmiset saattavat tuntea voimakasta halua juoda merisuolavettä runsaasti, mutta ajan myötä he saattavat vähentää annosta esimerkiksi puoleen teelusikalliseen päivässä, kun heidän krooninen suolanpuutoksensa alkaa täyttyä.

Tärkeää on kuunnella omaa kehoa ja säätää merisuolan määrää tarpeen mukaan, jotta voidaan välttää voimakkaita puhdistumisoireita ja mahdollistaa kehon sopeutuminen uuteen suolatasapainoon.


Minkä tyyppistä merisuolaa?

Merisuolaa on monenlaista. Hyvä puhdistamaton (harmaa) sekä lisäaineeton merisuola on ehdottomasti tärkeää merisuolaveden valmistuksessa ja yleisestikin ruoanlaitossa. Tuotemerkit, kuten Urtekramin aurinkokuivattu Atlantin merisuola, Danival, Celtic Sea Salt, Herbamare (yrttimerisuola) ja Real Salt, tarjoavat laadukkaita vaihtoehtoja. Nämä tuotteet säilyttävät merisuolan alkuperäiset mineraalit ja koostumuksen, mikä tekee niistä hyviä valintoja.

Puhdistetut merisuolat tai sellaiset, joihin on lisätty paakkuuntumisen estoaineita, eivät ole suositeltavia, sillä niistä saattaa puuttua tärkeitä mineraaleja ja niiden alkuperäinen koostumus voi olla häiriintynyt. On myös hyvä välttää pelkkää mineraalisuolaa, joka sisältää vain vähän mineraaleja, koska nämä mineraalit eivät ole yhtä monipuolisia kuin hyvälaatuisen merisuolan tarjoamat mineraalit.

Jos et löydä kaikkia kriteereitä täyttävää merisuolaa, voit harkita karkeakiteistä merisuolaa, jota usein käytetään kalansuolaukseen. Tällaista suolaa löytyy yleisesti monista ruokakaupoista ja se voi olla hyvä vaihtoehto, kun laadukasta merisuolaa ei ole saatavilla. Muista kuitenkin, että suolan laatu vaikuttaa sen ravintoarvoon, joten pyri valitsemaan parhaiten saatavilla oleva vaihtoehto.


Eikö jatkuva suolanjuonti sitten nosta verenpainetta?

On todistettu, että kahden alkuaineen ruokasuola, natriumkloridi, nostaa verenpainetta. Tämän tiedon perusteella esimerkiksi jotkut lääkärit kieltävät kaikki suolat korkeasta verenpaineesta kärsiviltä potilailta (ihme kyllä, riittävän sairaana potilas pääsee silti sairaalassa suolaliuostiputukseen).

Verenpaine ei kuitenkaan nouse noin 90 mineraalin merisuolalla, koska siinä on mukana verenpaineeseen vaikuttavat magnesium- ja kaliumsuolat. Esimerkiksi tohtori Jacques De Langre (Seasalt´s Hidden Powers, 1987) havaitsi merisuolan normalisoivan verenpaineen, oli verenpaine sitten liian korkea tai liian alhainen. Hän tutki Atlantin aurinkokuivattua merisuolaa 30 vuoden ajan ja havaitsi myös, että merisuola poistaa nestekertymää, voi poistaa ummetusta ja ehkäisee suonenvetoja, lihaskramppeja ja rytmihäiriöitä.

Lääketieteeltä on myös mennyt useampi vuosikymmen sen selvittämiseen pitäisikö syödä rasvaa vai hiilihydraatteja eikä yksimielistä vastausta nähtävästi ole saatavissa. Voimme kuitenkin todeta, että hiilihydraattipitoisten ruokavalioiden lisääntyessä myös lihavuus ja sairaudet ovat kasvaneet räjähdysmaisesti. Olemmekohan nyt sitten siirtymässä uuteen aikakauteen, jossa selvitetään, mitkä sairaudet tulevat esiin, kun suola poistetaan ruokavaliosta. Siihen kokeeseen tuskin haluamme osallistua. koska tulokset ovat jo tiedossa: Raamattu varoittaa toisen Kuningas kirjan 2. luvun 21. jakeessa, että suolan puute johtaa esim. lapsettomuuteen.


Mitä muuta voin tehdä hyvinvointini eteen?

Jos merisuolatun veden juonti on jo tuttua, kannattaa tutustua lähemmin myös emäksiseen ruokavalioon. Eläinten luontainen ruokavalio on emäksinen ja verianalyysin perusteella sillä voidaan puhdistaa veri normaalitilaansa. Emäksinen ruokavalio koostuu viidestä osa-alueesta, jotka ovat vesi, merisuola, lehtivihreäpitoiset kasvit, kylmäpuristetut kuumentamattomat öljyt ja savi. Hyvinvointia edistää myös kevyt liikunta, jossa on riittävästi kehon paineenvaihtelua tai pomppimista esim. kevyttä lenkkeilyä tai trampoliinihyppelyä.