Suolisto ja maksa – toimintapari vailla vertaa - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Suolisto ja maksa – toimintapari vailla vertaa

Suolisto ja maksa ovat vertaansa vailla oleva toimintapari.

Suolisto on kiinteässä yhteydessä maksaan päivittäin. Jos toinen voi huonosti, toinenkin kärsii.

Suolistolla on suora yhteys maksaan, sillä suolen seinämän hiussuonet yhtyvät porttilaskimoon, joka kuljettaa veren maksan hiussuoniin. Yli miljoona suomalaista kärsii ruuansulatuselimistön sairauksista ja vaivoista. Kun vatsa ja suolistokanava eivät voi hyvin, ei voi maksakaan. Vatsa- ja suolistosairauksien kirjo on runsas, ja monesti yhdestä vaivasta seuraa lukuisia muita vaivoja.
– Ihmisen hyvinvointia tutkittaessa yhtenä tärkeänä tutkimuskohteena nykypäivänä on suolisto sekä sen eri bakteerikannat. Vastustuskyvystämme jopa 80–90 prosenttia sanotaan olevan kiinni suolen hyvinvoinnista, ja peräti 95 prosenttia serotoniinista tuotetaan, varastoidaan ja jaetaan paksusuolesta. Serotoniini on hermoston välittäjäaine, joka tunnetaan parhaiten roolistaan mielialan säätelyssä. Kun suolisto voi huonosti, voi mielikin huonosti. Omat elämäntapamme muuttavat paksusuolen bakteerikantaa ja heikentävät suolen limakalvoa, toteaa terveys- ja hyvinvointivalmentaja Mona Mäkinen Oloni-klinikalta.

Ruokavalio kuntoon

Maksan toimintaa kannattaa siis vaalia. Kaiken A ja O ovat ruokavalio sekä elämäntavat. Myös oikealla nesteytyksellä on tärkeä osansa.
– Suolisto on kunnostettava ja tasapainotettava ja sen lisäksi on poistettava erilaiset rasitteet. Maksaa kuormittavat muun muassa jatkuva lääkkeiden käyttö, nautintoaineet, ympäristömyrkyt, mutta myös krooninen stressi sekä perimä ja ympäristö, Mona Mäkinen muistuttaa.

Ravintolisät kuten alfalipoiinihappo, kurkumiini, A-, C-, E-, B-vitamiinit, seleeni, sinkki, magnesium sekä luonnon omat tuotteet kuten sitruunamelissa, timjami, nokkonen, kissankynsiuute ja voikukka auttavat maksaa jaksamaan. Myös kuidut ja probiootit ovat isona apuna maksan toiminnassa.
– Maksa on herkkä ja tunteellinen elin, josta kannattaa pitää huolta.

Maksalle aika levätä

Maksa on ihmisen suurin sisäelin, jolla on monia tehtäviä. Se on myös kaikista sisäelimistä ylityöllistetyin.

Se sijaitsee vatsaontelossa, oikean kylkikaaren takana. Maksan tehtävänä on huolehtia sekä tärkeiden että haitallisten aineiden jalostamisesta tai hajottamisesta elimistölle sopivaan muotoon.
– Maksa tekee töitä päivin ja öin. Koska se työskentelee ahkerasti erityisesti yöllä, on tärkeää antaa sen levätä aamulla.
– Täysin uutta tietoa on, että kahvia, teetä, rasvoja tai kananmunia tulee nauttia vasta kello 12 jälkeen, Mona Mäkinen kertoo.
– Aamukahvi tai -tee käynnistää kofeiinin johdosta elimistössämme reaktion, johon maksa vastaa aloittamalla oman työskentelynsä ilman vaadittavaa lepohetkeä.

Kofeiinipitoista kahvia tai teetä voi juoda maksimissaan 1-2 kuppia päivässä klo 12.00 jälkeen.
– Aamulla nautittu rasva (esim. öljyt, pähkinät, avokadot) aktivoi välittömästi maksaa käynnistämään sapen tuoton ja erityksen, jolloin vaadittava lepohetki jää väliin.

Mäkisen mukaan aamuisin kannattaa syödä marjoja, lempeitä vihersmoothieita ja vaikkapa gluteenitonta puuroa banaanin ja omenan kera.
– Sairaana ei kananmunia kannata syödä lainkaan, koska kananmuna on suotuisa kasvialusta esim. kaikille viruksille ja taudinaiheuttajille.

Myös suolistovaivat kuten turvotus, ilmavaivat, ripuli, ummetus rasittavat maksaa.


Apua rasvamaksalle

Ei-alkoholiperäiset rasvamaksat ovat räjähdysmäisessä kasvussa. Syynä arvioidaan olevan nopeat hiilihydraatit sekä erityisesti fruktoosi eli hedelmäsokeri. Rasvamaksan uskotaan myös johtuvan suoliston epätasapainosta. Maksan monista tärkeistä tehtävistä yksi on toimia elimistön myrkynpoistojärjestelmänä. Maksa osallistuu myös sapen tuotantoon ja eritykseen eli näin maksa osallistuu ruuansulatukseen valmistamalla sappinestettä, joka emulgoi rasvoja. Maksan myrkynpoistossa rasvaliukoiset myrkyt täytyy muuttaa vesiliukoisiksi. Kaikkia myrkkyjä maksakaan ei kuitenkaan pysty poistamaan, jolloin ne varastoituvat rasvakudokseen. Nämä myrkyt puolestaan vaikuttavat haitallisesti vastustuskykyymme, hormonitoimintaamme sekä hermostoomme.

Pyykinpesun aika

Maksan myrkynpoisto on kaksivaiheinen, siihen kuuluu esipesu sekä varsinainen pesu. Esipesussa myrkylliset aineet huuhdotaan välituotteeksi. Antioksidantit tukevat esipesuvaihetta. Varsinaisessa pesussa maksa liittää välituotteeseen tietyn yhdisteen, jolloin se muuttuu vesiliukoiseksi. Pesuvaiheissa ravitsemuksellinen tuki on tärkeässä roolissa. Mikäli kehossa ei ole riittävästi pesuaineita – siis antioksidantteja ja ravintoaineita – maksa-parka ei jaksa käsitellä haitallisia aineita, vaan varastoi ne pakon edessä kehoon.
 

– Laita juomapulloosi vettä, tuoretta sitruunamelissaa timjamia. Näin poistat tulehdusta kehostasi, Mona Mäkinen vinkkaa. 


Maksaa hellivä smoothie

  • 1 luomubanaani
  • 1 luomuappelsiini
  • 2 kupillista mustikoita
  • kupillinen korianteria, sitruunamelissaa, timjamia, nokkosta tai voikukkaa
  • 1 tl ohranorasjauhetta
  • vettä

Laita aineet tehosekoittimeen ja nauti!


Porkkana-inkivääri-omenamehu

  • 4 kpl luomuporkkanoita
  • pala inkivääriä
  • 1 luomuomena

Pese ainekset ja purista ne mehuksi mehulingossa ja nauti!


Punajuurimehu

  • 3-4 luomupunajuurta
  • ripaus puhdistamatonta merisuolaa
  • 1-2 kpl luomuvarsisellerin vartta

Pese ainekset, purista mehuksi mehulingossa ja nauti!


Lehtikaalisalaatti

  • lehtikaalia
  • pinaattia
  • kesäkurpitsaa
  • kirsikkatomaatteja
  • saksanpähkinöitä
  • puhvelin mozzarellaa
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • parmesaanilastuja
  • luomumansikoita

Paista lehtikaalin lehdet kevyesti. Tee kesäkurpitsasta spiraalia tai suikaleita. Kokoa salaatti ja nauti!

Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 6/2022
Teksti: Soili Kaivosoja