Syyhyn saa pyytämättäkin - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Syyhyn saa pyytämättäkin

- Mistä tietää onko syyhy vai ei?

Ei niin helposti kuin luulisi, vaikka syyhy on yleinen kaikkialla maailmassa (joissakin maissa joka toisella väestöstä). Useimmissa tapauksissa syyhy on helppo hoitaa. Joskus ongelmana on kuitenkn sinnikäs kutina, joka jatkuu pitkään hoidon jälkeen. Syyhyä on niin eläimissä kuin ihmisissä, mutta ne on eri sorttia. Ihmisen syyhy on omansa. Sen täydellinen biologinen kierto tapahtuu orvaskedessä, jossa loinen kaivautuu tunneleihin, joihin naaras munii. Noin parin päivän kuluttua toukat kuoriutuvat munista. Aikuisen punkin biologinen kierto kestää keskimäärin pari viikkoa. Useimmissa syyhyn klassisen muodon tapauksissa potilaan orvaskesta löytyy toistakymmentä aikuista naarasta.

Onko vai eikö?

Syyhyn diagnosoimiseksi iho tarkistetaan punkkien varalta ja tarvittaessa otetaan ihonäyte mikroskoopilla tutkittavaksi. Tämän avulla voi määrittää punkkien tai munien esiintymisen aste.

Vaikka mitään ei nähtäisikään se ei silti sulje pois syyhyä. Joissakin tapauksissa voidaan havaita eosinofiliaa ja seerumin IgE-vasta-aineiden nousua. Myös dermatoskoopin käyttö voi auttaa lisäämään mikroskooppisen tutkimuksen varmuutta. Jos oirekuva on muilta osin tyypillinen suositellaan syyhyn hoitoa, vaikka mikroskooppinen tutkimus olisi negatiivinen.

Oireita on

Punkit tekevät tunneleitaan ihon alla, munivat ja aikanansa kuolevat sinne. Tästä aiheutuu immuunireaktio, allergiaoireita, kuten ihottumaa, pieniä näppylöitä ja rakkuloita tai jopa ”suomuja”, sekä pieniä, kaarevia, koholla olevia juonteita iholla, jotka muodostuvat, kun punkit tekevät tunneleitaan. Kutina pahenee yön aikana kun ihon lämpötila nousee peiton alla. Käytäviä on joskus vaikea löytää ihottumanäppylöiden seasta. Joskus ne voidaan havaita paremmin vasta kun tutkittava ihoalue on sivelty joditinktuuralla.

Oireet eivät aiheudu pelkästään punkkien esiintymisestä orvaskedessä, vaan myös isännän immuunivasteesta. Sarcoptes- antigeenit ovat vahvoja allergeeneja, jotka aiheuttavat voimakkaan soluvasteen, joka on tyypillistä tyypin IV allergiselle vasteelle. Tästä syystä useimmat iho-oireet näyttävät allergiselta ekseemalta.

Rakkulat

Rakkulainen syyhy muistuttaa pemfigoidia autoimmuunitautia, joissa elimistö muodostaa vasta-aineita ihon tyvikalvoja vastaan. Tätä reaktiota esiintyy pääasiassa yli 60 vuotiailla. Iholla näkyy sekä rakkuloita että eroosioita, jotka muistuttavat rakkuloita. Näitä voi olla pakaroissa ja ihopoimuissa seurauksena immuunireaktiosta. Ne eivät välttämättä sisällä loisia, mutta aiheuttavat voimakasta kutinaa ja säilyvät pitkään vielä tehokkaan hoidon jälkeen.

Jos ihmisen immuunivaste on iän tai muun syyn vuoksi heikentynyt, se mahdollistaa punkin lisääntymisen tavallista helpommin. Jos orvaskedessä on kohtalaisesti loisia on seurauksena helposti karstasyyhy eli hyperkeratoosi, jossa ihoon muodostuu paksuja päällekkäisiä suomuja. Kutina voi olla tässä vaiheessa heikentynyt tai sitä ei tunnu ollenkaan.

Sodanjulistus

Lääkityksellä pyritään hoitamaan tarvittaessa koko keho, kaulasta alaspäin. Hoidon on annettava vaikuttaa vähintään 8-14 tuntia.

Joskus voi joutua levittämään voidetta kahdesti, ja joskus tarvitaan lisää hoitoja, kun uusia oireita ilmaantuu munien kuoriutuessa.

Koska syyhy leviää helposti olisi kaikki perheenjäsenet ja muut lähikontaktit hoidettava, vaikka heillä ei olisikaan oireita - vielä.

Hoidon tavoitteena on tappaa punkit ja tuhota tunneleissa luuraavat munat. Lääkäri voi määrätä useita eri voiteita, rasvoja ja pillereitä. Punkkeja ei pysty tappamaan ravintolisillä. Hoidonjälkeiseen "jälkikutinaan" voi sen sijaan halutessaan soveltaa itsehoitoa, kuten antihistamiinia tai ravintolisiä, kuten luonnollista kversetiiniä sisältävää Kverillaa® ja voidetta, nimeltään Baba de Caracol, joka sisältää Helix aspersa Müller - kotiloetanan oman ihonsa hoitoon tuottamaa seerumia. Seerumi "lypsetään" etanaa vahingoittamatta.

Syyhyn hoitoon käytettäviä ovat yleensä:

  • Permetriinivoide. Permetriini on ihovoide, joka sisältää syyhyä aiheuttavien punkkien ja niiden munia tuhoavia aineita.
  • Rikkivoide. Rikkivoidetta levitetään yöllä, huuhdellaan ja levitetään uudelleen viisi yötä peräkkäin. Rikki on turvallista lapsille ja raskauden aikana.
  • Ivermektiini. Ivermektiiniä voidaan ottaa pillerimuodossa nimen omaan syyhyn hoitoon, jos muu hoito ei auta. Sitä määrätään yleensä ihmisille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Ivermektiiniä ei suositella käytettäväksi raskaana oleville tai imettäville naisille tai lapsille, jotka painavat alle 15 kiloa. Vaikka nämä lääkkeet tappavat punkit nopeasti, kutina voi jatkua useita viikkoja.

Hoidonjälkeinen kutina

Iho saattaa kutista useita viikkoja syyhyhoidon jälkeen. Punkki on tehnyt ihon alle tunneleitaan, joissa on punkkien ulosteita ja kuolleita punkinraatoja. On siksi suositeltavaa jatkaa hoitoa allergiana (post-scabbioottinen kutina), jos oireet eivät ole lievittyneet edellä mainituilla lääkkeillä.

Allergialääkkeiden ottaminen suun kautta tai käsikauppavoiteet, voivat lievittää kutinaa.

Kutina voi kestää jopa kymmenen viikkoa varsinaisen hoidon jälkeen. Kutina voi johtua lääkehoitojen aiheuttamasta ihoärsytyksestä ja ihon kuivumisesta.

Hoidonjälkeistä itsehoitoa ajatellen (luontais-terveyskaupoista):

  • Voide, kuten edellä mainittu Baba de Caracol (Helix aspersa-seerumivoide), hoidettaville ihoalueille.
  • Kverilla® -ravintolisä (kversetiiniä japaninpagodipuun kukkanupuista sekä proantosyanidiinia Perilla frutesces-kasvin siemenistä).
  • Regaliz -lakritsinjuuriuute 50 ml (1 ml kolmesti päivässä, sekoitettuna pieneen määrään vettä) tukee normaalia immuunijärjestelmää.[1]
  • Sinkki (ravintolisä) edistää ihon pysymistä normaalina. Suositus suussa sulatettava Aboa Medica -sinkkiasetaatti.[2]

Viitteet:

1) EFSA, European Commission, Health claims, article 13, ID Nro: 4054.

2) Komission asetus (EU) N:o 432/2012, L 136/37.

Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti.