Terveet munuaiset, vahva luusto ja paksut hiukset
ti maalisk. 30 12:48:00 2021
Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä ihmisen elimistössä.
Länsimaisen lääketieteen mukaan munuaiset poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä vapauttavat verenpainetta sääteleviä hormoneja.
Munuaiset ohjaavat myös punasolujen muodostamista ja aktivoivat D-vitamiinia, joka edistää vahvojen ja terveiden luiden muodostumista. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy. Näin summa Jie Berg. Hän on perinteisen kiinalaisen lääketieteen tohtori, koulutettu hieroja, akupunkturisti sekä klassinen homeopaatti. Berg ottaa vastaan Oloni-klinikalla Helsingissä ja Turussa.
Kiinalainen lääketiede laajentaa käsitystämme munuaisen merkityksestä.
– Kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaisen toimintaan liittyy monia kehon elimiä, joita ovat virtsarakko, luusto, luuydin, aivot, korvat, kohtu ja eturauhanen. Munuaiset liittyvät läheisesti myös keuhkoihin, pernaan, maksaan ja ohutsuoleen, Berg summaa.
Hänen mukaansa munuaiset auttavat luustoa tuottamaan luuydintä aivojen avustuksella.
– Nuorena ihmisen munuaiset toimivat yleensä hyvin ja luut ovat kunnossa. Ihminen kykenee ajattelemaan nopeasti ja muisti toimii tehokkaasti. Ikääntyessä munuaisten
toiminta heikkenee. Samalla altistumme osteoporoosille, muistiongelmille ja aivojen
toiminnan hitaudelle. Ravintopuutoksetkin lisäävät erilaisia oireita, kuten huimausta ja
tinnitusta.
– Jos munuaiset ovat hyvässä kunnossa, se näkyy myös luuston ja hampaiden kunnossa.
Löysät, harvat ja heikkokuntoiset hampaat saattavat olla merkki siitä, että munuaiset eivät toimi riittävän hyvin, hän sanoo.
Kiinalaisen ajattelun mukaan ”vyötärö on munuaisen koti”. Jie Berg kertoo, että mikäli ihmisellä on munuaisten toiminnassa ongelmia, hän potee usein pitkäaikaista selkäkipua. Tavallisesti selkäkivut liitetään liikunnan puutteeseen tai pitkään istumiseen, mutta myös munuaisella voi olla osuutensa selkäkipuihin.
Munuaisten kunto heijastuu myös hiuksiin. Paksut ja terveet hiukset kertovat munuaisten hyvästä toiminnasta.
– Heikentynyt munuaisten toiminta näkyy hiusten ennenaikaisena harmaantumisena, hiustenlähtönä tai väistyvänä hiusrajana.
Munuaiset liitetään kiinalaisen ajattelun mukaan myös tunnetiloihin, kuten pelkoon, arkuuteen ja hermostuneisuuteen. Tämä liittyy Bergin mukaan erityisesti lisämunuaisten toimintaan.
– Ihmiset, jotka ovat lujia, rohkeita ja tekevät suuria asioita, omaavat vahvan lisämunuaisen. Heikentynyt munuaisten energia aiheuttaa kiinalaisen ajattelun mukaan ”kosteutta”, mikä ilmenee sisäisenä pysähtymisenä. Silloin on vaikeata tehdä päätöksiä.
Qi-energian heiketessä
Jie Berg kertoo, että mikäli qi eli elämänvoima ja munuaisten ”lämmin energia” heikkenee, se näkyy henkilön elämänkaaressa monin tavoin. Aikuisiässä ihmisellä saattaa esiintyä jopa lisääntymiseen vaikuttavia ongelmia.
– Esimerkiksi lapset, joilla on synnynnäinen munuaisten qi-energian puute, voivat myöhemmin kärsiä impotenssista, vajaasta siittiöiden tuotannosta, epäsäännöllisistä kuukautisista sekä hedelmällisyyden menetyksestä. Munuaisongelmista voivat kertoa kalpeus, eloton iho, anemia ja turvotus.
– Lisäksi aivot tuntuvat sumuiselta, henkilöllä voi olla huimausta, tinnitusta, muistiongelmia, unettomuutta sekä keskikehon ja jalkojen heikkoutta. Munuaisten vajaatoiminta on yleisintä vanhuksilla, joilla tavallisimmat oireet ovat keskivartalon ja polvien heikkous, väsymys, unettomuus, muistiongelmat, sydämen tykytys ja hengenahdistus.
– Nuorilla ja keski-ikäisillä voi esiintyä väsymystä, huimausta, tinnitusta, miehillä impotenssia ja naisilla epäsäännöllisiä kuukautisia.
Viisi diagnoosimenetelmää
Perinteisen kiinalaisen lääketieteen (TCM) ammattilaiset käyttävät potilaan terveyttä arvioidessaan viittä diagnoosimenetelmää. Diagnoosi tapahtuu katselemalla, kuuntelemalla, haistamalla, kysymällä ja koskettamalla. Ihmiskehon tutkiminen tapahtuu kehon ulkoisia merkkejä tarkkailemalla.
– Tarkastelussa keskitytään potilaan fyysiseen ulkonäköön ja käyttäytymiseen. Erityisesti kieltä ja pulssia tarkastellaan. Normaali kieli on pehmeä ja joustava. Kielen pinta on ohut ja tasainen, ja kieli on sopivan kostea, Jie Berg sanoo. Kieli kertoo myös munuaisten tilasta.
– Mikäli munuaisissa on vajaatoimisuutta, se näkyy normaalia ohuempana kielen runkona. Kieli voi olla tavallista punaisempi. Sen pinnalla voi olla halkeamia. Kielen reunat voivat olla mustia, kuivia tai jopa säröileviä. Munuaisten meridiaanilla akupisteiden palpaatiossa voi löytyä kipupisteitä, kyhmyjä tai ihon värimuutoksia.
"Heikentynyt munuaisten toiminta näkyy hiusten ennenaikaisena harmaantumisena, hiustenlähtönä tai väistyvänä hiusrajana. "
Ravinto ennen kaikkea
Hoidettaessa munuaista kiinalaisessa lääketieteessä keskitytään kehon immuunijärjestelmän parantamiseen, hormonitoiminnan tasapainottamiseen, kehon nestekierron elvyttämiseen, luuytimen toiminnan parantamiseen sekä aineenvaihdunnan tehostamiseen. Myös kehon stressinsietokykyä pyritään lisäämään. Hoitomuotoja voivat olla akupunktio, kuppaus ja moxibustio. Erityisesti ravintoon kiinnitetään huomiota, tukihoitona ovat yrttivalmisteet.
– Potilaalle voidaan suositella erilaisia kiinalaisen lääketieteen valmisteita. Erilaisiin munuaisoireisiin suositellaan oireenmukaisia lääkkeitä, joiden vaihtoehtoja käydään läpi vastaanotolla. Ruokavalio on tärkeä osa terveydenhoitoa. Se pätee myös munuaisten hoitoon. Berg kertoo, että miesten ja naisten kohdalla ravitsemussuositukset ovat toisinaan erilaisia, sillä heidän fysiologiset mekanisminsa ovat erilaisia.
– Miehet voivat syödä enemmän lämmintä energiaa (munuais-yang), kuten mustaa seesamia, kastanjaa, saksanpähkinöitä, mulperia ja meribassia. Naisille suositellaan liljaa, longania, wolfberryä, mustaa seesamia ja mustia papuja.
Jie Berg rohkaisee erityisesti talvella munuaisten vahvistamiseen.
– Kiinalaiset keittävät talvella terveyspuuroa, joka ravitsee munuaisia, puhdistaa verta ja lisää kauneutta. Terveyspuuron valmistusaineita ovat violetti riisi, tummat pavut, kuivatut hedelmät, punaiset taatelit, mustaherukka, kuivattu karpalo, rusinat, saksanpähkinät, mantelit, cashewpähkinät ja kurpitsansiemenet.
– Puuro on pehmeää ja makeaa, tuoksuvaa ja houkuttelevaa. Voit lisätä puuroon halutessasi maitoa ja sokeria.
Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 2/2021
Teksti: Merja Kiviluoma
Hieronta sis. akupunktio ja /tai kuivakuppaus 75 min / 79 €
- Jie tekee oireanalyysin kielestäsi
- Hoitosarja annetaan 3 - 5 kertaa. Hoitokertoja on yleensä kerran viikossa.
Perinteinen kiinalainen lääketiede 60 min / 75 €
Tai voit varata ajan myös puhelimitse
ma-pe klo 8.00-19.00
puh. 020 720 2480