UNIAPNEA - kun uni pätkii - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

UNIAPNEA - kun uni pätkii

Tukkeuttava (obstruktiivinen) apnea, joka ilmenee unenaikaisina hengityskatkoksina, on yksi niistä terveysriskeistä, joiden eteen on tehtävä töitä - itse. Tauot voivat kestää sekunneista minuutteihin, esiintyä kymmeniä kertoja yön aikana ja jättää REM-univaiheet väliin. Sydän ja aivot eivät tykkää siitä. Siihen ei ole pilleriä. Ravintolisät voivat auttaa siinä mitä itse voi tehdä.

Liikaa löysää?

Hengitystiet menevät tukkoon ihmisen omien löysien kudosten takia. Kun kehoon kertyy rasvaa, sitä ilmaantuu myös kurkunpään tai nielun kudoksiin. Vatsarasva painaa lisäksi keuhkoja ja ahdistaa hengitystä makuulla ollessa, varsinkin raskaan syömisen jälkeen. Ruokakin ottaa tilansa varsaontelosta. Kun kurkunpää kudokset veltostuvat nukahtaessa, ne tukkivat hengitystiet mikä on omiaan aiheuttamaan kuorsaamista ja hengityskatkoksia. Vaikka uniapneaansa ei tiedostaisi itse, se on terveysriski.

Mitä se tekee?

  • Estää unen hyödyllisiä vaikutuksia
  • Laskee veren happisaturaatiota
  • Nostaa verensokeria
  • Aiheuttaa päiväväsymystä
  • Aiheuttaa päänsärkyä
  • Aiheuttaa voimattomuutta
  • Masentaa
  • Hikoiluttaa

Uniapnea estää meitä nukkumasta kunnolla, mikä estää unen normaalia tarkoitusta ja aiheuttaa siksi päiväsaikaista uupumusta, voimien puutetta, ärtyneisyyttä, masennusta ja nostaa verenpainetta ja verensokeria. Siksi on tärkeää osata tunnistaa, kärsimmekö tästä häiriöstä. Yleensä se on puoliso tai perheenjäsen, joka ymmärtää mitä tapahtuu. Uniapnea saattaa lisätä myös sydän- ja verisuonisairauksien riskiä jopa 3–6-kertaisesti.

Voiko uniapneaa hoitaa?

  • Voi hoitaa. Tarjolla on keinoja, jotka auttavat helpottamaan ilman kulkua hengitysteissä. Jos taustalla on jokin seuraavista neljästä syistä, niihin voi vaikuttaa itse:
  • Alkoholi vaikuttaa keskushermostoa lamaavasti mikä pahentaa keskushermostoperäistä apneaa. On selvästi tullut osoitetuksi, että alkoholista luopuminen voi pitkälti helpottaa uniapnea-ongelmaa. '
  • Runsasenergiset ravintoaineet, kasvattavat rasvakudoksia mikä johtaa liikalihavuuteen. Ravintoaineita tarvitaan lihasten, kuten sydämen, toimintaan, liikuntaan ja kehon eri osien, kuten rasvakudosten, lihasten ja luiden rakentamiseen, mutta ylijäämä lisää vatsarasvan määrää paitsi myös hengitysteitä tukkiviin kudoksiin. Vyötärölihavuuden vähentäminen voi auttaa helpottamaan hengitystä ja antamaan keuhkoille sen tarvitsemaa tilaa. Laihduttamalla monet ihmiset, joilla on uniapnea, ovat onnistuneet ratkaisemaan koko ongelman tai vähentämään yöllisiä hengityshäiriöitä.
  • Tupakointi pahentaa uniapneaa. Tupakoinnin lopettaminen voi auttaa parantamaan hengitystä ja hapensaantia.
  • Jotkut lääkeaineet veltostuttavat kurkunpäätä tai turvottavat kudoksia ja voivat siten pahentaa hengityshäiriötä.

On olemassa muitakin asioita, joihin voimme kiinnittää huomiota ja estää uniapneaa.

Hyödyllisistä keinoista voisi mainita:

  1. Nukkumistottumukset
    Nukkuminen kyljellään tai pää hieman koholla auttaa parantamaan hengitystä. On todettu, että kylkiasento ehkäisee kurkunpäätä tukkimasta hengitysteitä ja helpottaa siten ilman pääsyä keuhkoihin. Hengitys voi olla vaikeampaa jos nukkuu selällään, koska se painaa keuhkoja, mutta vatsallaankaan nukkuminen ei ole ylipainoiselle hyvä ratkaisu koska siinäkin asennossa pullea maha painaa keuhkoja, maksaa, sappirakkoa ja sydäntä. Pää hieman koholla: Pään nostaminen hieman sängyn tason yläpuolelle auttaa helpottamaan unenaikaisista hengitystä. Sekä pää että rintakehä tulee nostaa. Tämä voi vaatia sängyn tuunaamista. Sängyn pääpuolta pitäisi hieman nostaa jollain mekaanisella toimenpiteellä tai laittaa sängyn jalkojen alle jokin pääpuolta korottava esine. Korkea tyyny on tilapäisratkaisu, sillä se ei pitkän päälle toimi tyydyttävällä tavalla. Varmista, että käytät tarpeeksi aikaa nukkumiseen. Jos nukkuessa menee hyvin, menee päivälläkin hyvin ja saatat huomata olevasi onnellisempi ja tuottavampi.
  2. Uniapneakisko
    Terveystalo (yritys) suosittelee lievässä ja keskivaikeassa uniapneassa uniapneahammaskiskoa, jota kutsutaan myös kuorsauskiskoksi. Uniapneakiskon avulla voidaan vähentää tai jopa poistaa kokonaan hengityskatkokset ja kuorsaaminen, ja näin vaikuttaa unen laatuun.
  3. CPAP
    CPAP on jatkuvaa ylipainehengityshoitoa (Continuous Positive Airways Pressure), tarjoava laite, joka tuottaa lievää positiivista ilmanpainetta pitääkseen hengitystiet auki unen aikana. CPAP-kone sisältää maskin tai erilaisia maskeja, laitettavaksi nenän tai nenän ja suun päälle. Jotta hoidosta olisi hyötyä, sitä on käytettävä joka kerta, kun nukkuu, vaikka ottaisi vain päiväunet. CPAP-laite olisi oltava mukana matkoillakin. CPAP-koneeseen tottuminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tämä hoitatapa ei "istu" kaikille.
  4. Syömistottumukset.
    Yöllinen ruoansulatus, vatsan turpoaminen ja suolen täyttyminen, nostavat vatsaontelon painetta ja ahdistavat keuhkoja ja sydäntä. Mikäli mahdollista, suunnittele syömiset niin, ettei tarvitse ruokaa enää klo 18 jälkeen.
  5. Allergiat.
    Mahdollisten allergioiden huomioiminen on tietysti itsestään selvää. Pölyallergia ja muut vastaavat, haittaavat normaalia hengitystä nenän kautta. Ruoka-aineyliherkkyydet ja intoleranssit (liiallinen laktoosi ja/tai tärkkelys) puolestaan turvottavat vatsaa ja suolistoa, mikä voi painaa keuhkoja ja haitata keuhkojen ja sydämen normaalia toimintaa. 

Entä ravintolisät?

Ravintolisät voivat auttaa jaksamaan ja tukemaan omaehtoisia ratkaisuja eli sitä mitä itse voi tehdä.


Blogin on kirjoittanut terveysalan vaikuttaja Tapani Lahti