Fysioterapia Helsinki ja Turku
Dennis Haglund
Fysioterapeutti
Koulutettu hieroja
Kraniosakraaliterapia on manuaalinen terapiamuoto, joka perustuu kehon kraniosakraalijärjestelmän hoitoon. Kraniosakraalijärjestelmä muodostuu kallon (kranio) luiden, selkärangan ja lantion alueen (sakraali) välisestä kalvoverkostosta, jossa aivot ja selkäydinneste (aivo-selkäydinneste) liikkuvat ja vaikuttavat kehon toimintaan.
Kraniosakraaliterapia (CST) polveutuu osteopatiasta. John E. Upledgerin (osteopaatti) kehitti kraniosakraaliterapia menetelmän joka perustuu kevyisiin kosketuksiin ja liikkeisiin, joilla pyritään tasapainottamaan kehon kraniosakraalijärjestelmää ja edistämään aivo-selkäydinnesteen virtausta. Kraniosakraaliterapia perustuu ajatukseen, että aivo-selkäydinnesteellä on oma rytminsä, joka voi häiriintyä esimerkiksi stressin tai trauman seurauksena. Terapeutti käyttää kevyitä kosketuksia ja liikkeitä auttaakseen palauttamaan aivo-selkäydinnesteen virtauksen normaaliksi ja edistääkseen kehon omaa paranemisprosessia.
Kraniosakraaliterapiaa käytetään usein hoitamaan erilaisia fysiologisia ja psykologisia ongelmia, kuten päänsärkyjä, migreeniä, selkäkipuja, stressiä, unihäiriöitä, masennusta ja ahdistusta. Terapiaa voi käyttää myös yleisen rentoutumisen edistämiseen ja kehon energiatason nostamiseen.
Kraniosakraaliterapia sopii kaiken ikäisille. Kehon kraniosakraalirytmi voi muuttua eri syistä, kuten raskauden aikana, synnytyksessä, psyykkisen tai fyysisen trauman kautta, ylirasituksesta, stressistä, epäergonomisesta työasennosta tai epäsopivasta ruokavaliosta. Nämä muutokset voivat ilmetä kehossa asentovirheinä, liikkeen rajoittumisena, selkäkipuina, hengitysvaikeuksina ja ahdistuksena. Kraniosakraaliterapia pyrkii vapauttamaan kehon jännitystä hyvin kevyellä manipulaatiotekniikalla, jonka avulla voidaan havaita muutoksia kehon asennossa ja olotilassa jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen.
Kraniosakraaliterapiaa voidaan käyttää esimerkiksi seuraavien ongelmien hoitamiseen:
Fysioterapeutti
Koulutettu hieroja