Neurolize-menetelmä eli refleksi terapia - Oloni-klinikka

Fysioterapia

Neurolize-menetelmä eli refleksi terapia

Fysioterapia

Neurolize-menetelmä eli refleksi­terapia

Neurolize-menetelmä pohjautuu Svetlana Masgutovan teorioihin posturaalisista ja dynaamisista reflekseistä ja niiden vaikututuksesta liikkeeseen, ryhtiin ja tunteisiin. Metodin on kehittänyt Tom-Stefan Witting, jonka erityisenä kohteena ovat urheilijat sekä neuromotorisista häiriöistä kärsivät lapset. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kivunlievitykseen, jännitys­tilojen laukaisuun, lasten neuromotorisissa ongelmissa, urheilijoille ja nukkuvien lihasryhmien aktivointiin. Tämän näkökulman mukaan meidän perusmotoriikka kehittyy refleksien avulla. Refleksejä voidaan kuvata ohjelmina, jotka auttavat meitä esimerkiksi kävelemään. Joskus näihin ohjelmiin voi tulla blokkeja ja seurauksena voi olla esimerkiksi ongelmia liikkumisen kanssa, jäykkyyttä ja kipua. Blokkeja voi tulla esimerkiksi vammoista, joiden seuraksena kehoon jää suojareaktio ja lihakset eivät tee enää yhteistyötä kuten pitäisi.

Voimme käyttää erilaisia tekniikoita ”poistamaan blokkeja”, tämä voi olla manuaalista käsittelyä (käsillä) tai erilaisia neuromotoriikkaharjoituksia refleksien näkökulmasta. Tutkiessa tarkistamme esimerkiksi lihasten ja liikeratojen aktivointinopeutta, lihasten vahvuutta, kompensaatioliikkeitä, refleksien liikemalleja, lihasten arkuutta ja jäykkyyttä. Pienten lasten tutkimisessa käytetään erilaisia refleksimenetelmiä. Kehon perusmotoriikan liikkeiden kuuluvat olla nopeita ja helppoja, ilman kompensointia ja jäykkyyttä.

Esimerkkejä

Lapsilla joilla on haasteita käsien motoriikan kanssa, esimerkiksi vaikeuksia leikata saksilla, on usein ongelmia aktivoida käden puristusvoimaa kunnolla. Lapsi saattaa samanaikaisesti jännittää hauista ja purra leukojaan yhteen yrittäessään leikata saksilla. Terapialla yritämme aktivoida käden puristusvoimaa ja poistaa kompensaatiot erilaisilla työtekniikoilla. Usein ratkaisu ei ole vain yksin­kertaisesti harjoitella saksien pitelemistä ja niillä leikkaamista, vaan menetelmän idea on auttaa lasta aktivoimaan lihaksiaan helpommin niin että hän pystyy pitämään saksia ajattelematta liikoja. Tällöin voi keskittyä leikkaamiseen. Sama lähestymistapa voi toimia myös kirjoitus­vaikeuksiin ja kynäotteeseen. Joskus yllä esiteltyjä ongelmia esiintyy myös aikuisilla, vaikka kuinka paljon tekisi harjoittelua, lihakset eivät aktivoidu kunnolla. Toinen ongelma voi olla että lihasten aktivointi vaatii hirmuisesti keskittymistä ja ajattelua, jolloin sitten itse toiminta hidastuu. Yritämme erilaisilla keinoilla auttaa että lihakset löytyvät helpommin ja nopeammin, niin ettei niitä tarvitse niin kovasti etsiä treenatessa.

Lue lisää reflekseistä www.masgutovamethod.com

Ajanvaraus »

Fysioterapia Helsinki ja Turku

Dennis Haglund

Fysioterapeutti
Koulutettu hieroja

Varaa aika Fysioterapia Helsinkiin »

Varaa aika Fysioterapia Turkuun »