Bakteerien puute - Oloni-klinikka

Bakteerien puute

Ihminen on itse kävelevä bioreaktori

Bakteerien puute

Meissä jokaisessa muhii bakteerikasvusto, joka painaa liki kaksi kiloa – viisi kertaa enemmän kuin sydän.

Bakteerien aherrus avstaa aktiivisuudeltaan maksan vilkasta aineenvaihduntaa. Suurin osa elimistön bakteereista on suolistossa, mutta bakteereita on paljon myös limakalvoilla, erityisesti suussa ja sukupuolielimissä. Bakteerit ovat paljon pienempiä kuin ihmisen solut, ja meissä on bakteereita kymmenen kertaa enemmän kuin omia soluja. Suolistosi normaalit bakteerit ansaitsevat hyvän kohtelun, sillä tarvitset niitä pysyäksesi terveenä.

Monet tutkijat uskovat että mikrobien tai niiden aineenvaihduntatuotteiden puute saattaa kytkeytyä sairauksien syntyyn. Otamme esille muutamia esimerkkejä puutostaudeista.

Ajanvaraus »

Diabetes 

Nuoruusiän diabetes on lisääntynyt räjähdysmäisesti tarkasta hygieniastaan tunnetuissa länsimaissa. Taudin puhkeamista saattaa edeltää suolen mikrobikasvuston poikkeavuus ja hyvien bakteerien puute. Eläinkokeissa hyötybakteerien anto varhaisvaiheessa estää taudin puhkeaminen.

Allergia

On vahvoja viitteitä siitä, että allergiaan sairastuvien vauvojen suolistobakteeristo poikkeaa normaalista suolistobakteerista. Suomalasitutkimusten perusteella hyödyllisillä maitohappobakteereilla voidaan ehkäistä jopa puolet allergisesta ihottumasta.

Laktoosi intoleranssi 

Laktoosin imeytymiseen tarvitaan erityinen entsyymi, jota on ohutsuolen pintasoluissa. Jos entsyymiä on liian vähän tai se puuttuu kokonaan, syntyy vatsavaivoja. Monet maitohappobakteerit tuottavat laktoosia hajottavaa entsyymiä, joten on mahdollista, että muutkin suolistobakteerit oppivat ajan oloon hyödyntämään laktoosia ravintonaan

Keliakia 

Keliakiassa viljan proteiini, gluteiini, tulehduttaa ohutsuolen limakalvon. Jotkin suoliston luontaiset mikrobit, kuten maitohappobakteerit, tuottavat kuitenkin entsyymiä, joka pilkkoo gluteiinia. Yksi selitys keliakiaan voikin löytyä suolen bakteerikoostumuksesta. Ei ole mahdotonta, ettei keliakiaa voisi parantaa bakteerihoidolla

Korvatulehduskierre 

Normaalien bakteerien tuhoamisesta seuraa helposti toistuva välikorvatulehdus. Kierre katkeaa bakteerihoidolla: jos lapselle annetaan antibioottikuurin jälkeen suihkeena nenänielun luontaisia bakteereja, tulehdus ei uusiudu.

Lasten suolistoinfektiot 

Suomalaisen päiväkotitutkimuksen mukaan poikkeava bakteerikanta altistaa lapsia ripulitaudeille. Infektiot ja antibioottihoidot vähenivät, kun lapsille annettiin päivittäin hyödyllisiä maitohappobakteereja.

Virtsatietulehdukset 

Nuorilla naisilla on jopa viisinkertainen vaara sairastua virtsatietulehdukseen mihin tahansa vaivaan annetun antibioottikuurin jälkeen. Kuuri heikentää taudinaiheuttajien lisäksi myös sukupuolielinten luontaista bakteeristoa. Kun lääkehoito on ohi, joukon sitkeimmät eli äkäiset taudinaiheuttajat nostavat ensimmäisinä päätään ja aiheuttavat virtsatietulehduksen.

Virtsakivet 

Yksi bakteeri voi vaikuttaa siihen, saatko virtsakiviä vaiko et.Oxalobacter formigenes on erikoistunut pilkkomaan suolistossa oksalaattia, joka on virtsakivien tärkein aines. Oxalobacter ei viihdy kaikkien suolistossa. Jos se puuttuu, bakteerihoidolla saadaan vähennettyä veren oksalaattipitoisuutta ja virtsakivien riskiä.

Paksusuolisyöpä 

Paksusuolen bakteerit tuottavat entsyymiä, joka irrottaa sokereita syödyistä kasviksista. Suolen solut tuottavat sokereista itselleen elintärkeitä rasvahappoja. Ne estävät solujen hillitsemätöntä kasvua. Syöpäriski voi kasvaa, jos entsyymiä tehtailevista bakteereista on pulaa. Väestötutkimusten mukaan hyötybakteereja sisältävät hapanmaitotuotteet pienentävät paksusuolisyövän vaaraa.

Rintasyöpä 

Bakteerien tuottama enterolaktoni on myös lievästi hormonaalinen yhdiste, joka soluviljelykokeiden perusteella estää syöpäsolujen kasvua. Pieni enterolaktonipitoisuus on kytketty muun muassa lisääntyneeseen eturauhas- ja rintasyöpävaaraan.

Sydäntaudit 

Jos ihmisen veren enterolaktonipitoisuus on suuri, hänen sydäninfarktiriskinsä on puolet normaalista. Myös vaara kuolla kohtaukseen on pienempi. Enterolaktoni on bakteerien aineenvaihduntatuote. Sen tuotannossa on suuria yksilöllisiä eroja. Noin viidennes väestöstä ei tuota enterolaktonia suolessaan lainkaan. Tämä saattaa johtua bakteeriston koostumuksesta.

Tarvitsetko apua jatkuvaan sairasteluun?

Varaa alkukartoitus (60 min) ajanvarauksesta, me autamme Sinua, 79,00 €.
Alkukartoitus ei sido jatkotoimenpiteisiin.

Hinnasto »
Ajanvaraus »