”Liikunta ei ole välttämättä paras vaihtoehto kaikille henkilöille työssä ja vapaa-ajalla jaksamiseen, varsinkin jos fyysiset ja psyykkiset kehon toiminnot ovat epätasapainossa. Ensin on laitettava keho kuntoon ja vasta sitten voidaan keskittyä muihin asioihin. Jos huonosti nukkuvia, uupuneita ja erilaisista kiputiloista kärsiviä ihmisiä yritetään kouluttaa, ei koulutuksesta ole haluttua hyötyä, sillä ihminen ei ole tällöin vastaanottokykyinen.”
– Mona Leino
Tavoitteenamme on tukea yrityksiä pitkäjänteisessä työhyvinvoinnin parantamisessa, mikä näkyy suoraan henkilöstön jaksamisessa, työmotivaation kasvussa ja viime kädessä yrityksen tuloksessa. Kun työpaikalla on energisiä ja innostuneita työntekijöitä, koko organisaatio toimii tehokkaammin ja tuloksellisemmin.
Olonin elintapavalmennus perustuu terveiden ja pysyvien elintapojen kehittämiseen. Valmennus huomioi yksilölliset tarpeet keskittyen terveyttä ja jaksamista tukevien elintapojen rakentamiseen. Se sisältää veden, ravinnon, hengityksen ja unen optimoinnin ja painottaa niiden merkitystä kehon ja mielen hyvinvoinnin perustana.
Valmennuksessa käsitellään muun muassa:
Valmennuksessamme panostamme myös asenteiden ja ajattelumallien muutokseen: terveyttä tukevat valinnat alkavat näkyä paitsi yksilön hyvinvoinnissa, myös koko työyhteisön ilmapiirissä.
Kun työntekijöiden työkyky ja jaksaminen paranevat, organisaation tuottavuus kasvaa. Työhyvinvoinnin investoinnit voivat johtaa merkittäviin säästöihin sairauspoissaolojen ja terveydenhuoltokustannusten osalta.
Terveillä elintavoilla on merkittävä rooli:
Olonin elintapavalmennus auttaa vähentämään sairauspoissaoloja ja parantamaan työmotivaatiota.
Sen vaikutukset näkyvät koko työyhteisössä:
Sairauspoissaolojen vähentäminen säästää rahaa: Keskimääräinen sairauspoissaolon kustannus voi olla palvelualoilla 200–250 €/päivä ja teollisuudessa 300–350 €/päivä. Jokainen sairauspoissaolon vähentyminen näkyy viivan alla.