Nivelreuma on suolistosairaus - Oloni-klinikka

Blogi

Minun Oloni -blogi on terveys- ja hyvin­vointi­ammattilaisten pitämä blogi

Nivelreuma on suolistosairaus

Terveys- ja hyvinvointi valmentaja Mona Mäkisen mukaan reumasairaudet ovat lähes aina suolistosairauksia. Suolistoa hoitamalla kipukin vähenee.

Reumakipujen taustasyyt voivat löytyä suolistosta. Helsingissä ja Turussa toimivan Oloni-klinikan Terveys- ja hyvinvointi valmentaja Mona Mäkisen mukaan kipu on osoitus elimistössä vaikuttavista myrkyllisistä aineista eli toksiineista. – Toksiinien vuoksi tulehdustila syntyy useimmiten ensin suolistoon, josta se etenee lopulta koko kehoon, kuten niveliin ja lopulta myös pään alueelle. Väittäisin, että myös muistisairauksien taustalla on useimmiten pitkäaikainen suolisto-ongelma - toki mukana on muitakin tekijöitä.

Useimmilla reumapotilailla on voinut olla suolisto-ongelmia kymmeniä vuosia. Mäkinen korostaa, että reuma ei synny yhtäkkiä. Sairastuneella on voinut olla pidempään esimerkiksi ummetusta, ripulointia, turvotusta ja ruoansulatusongelmia. – Usein oletetaan, että suolistovaivat on persoonallinen ominaisuus. Näin ei kuitenkaan ole. Kyse on aina sairaudesta, jota ei ole hoidettu, hän sanoo.

Reumassa on usein hyviä kausia, mutta myös pahenemisvaiheita, jolloin ihminen turvautuu esimerkiksi kortisoniin. – Tulehdus ei kuitenkaan koskaan parane, jollei henkilö korjaa suolistonsa tilaa, painottaa Mäkinen. Hänen mukaansa suoliston osuutta kipusairauksiin ja suolistosairauksiin ei huomioida riittävästi terveydenhuollossa. – Oireita vähätellää. Jos henkilön suoli tyhjenee kaksi kertaa viikossa, sitä pidetään lähes normaalina. Jopa Käypä hoito -suosituksen mukaan suolen toimiminen kolmen päivän välein on normaalia. Tässä ei ole järjen hiventäkään, hän puuskahtaa.

Reuma-, diabetes- ja sydänpotilaat saavat Mäkisen mukaan osittain virheellisiä ruokavalio-ohjeita. – Suosituksissa on ravintoaineita, jotka pahentavat tulehdustilaa. sokerituotteet, höttöhiilarit ja gluteenit eivät tue reumapotilaan terveyttä, eivätkä paranna suoliston tilaa, hän sanoo.

Reumapotilaan suoliston toiminnan parantamisessa ruokavalio on Mäkisen mukaan keskeinen asia. Hän suosittelee ennen muuta jättämään pois kaikki huonot hiilihydraatit, kuten leivonnaiset ja makeiset. Mäkinen kertoo pullatuotteen saaneen hiljattain sydänmerkin. – Sydänmerkin saadakseen tuotteen täytyy täyttää ravitsemuksellisia kriteereitä. Kyseessä on kuitenkin maksullinen merkki, ja sen käytöstä peritään elintarviketoimijoilta käyttömaksu. Merkin haltijoina ei juuri ole oikeasti terveellisiä tuotteita. Kuluttajille merkki antaa väärän mielikuvan terveellisyydestä, hän suree.


Väriä soluille

Mäkinen muistuttaa, että elimistömme koostuu viime kädessä soluista. – Elimistö rakentaa itseään solumuodotuksen kautta läpi elämän. Taloakaan ei rakenneta ilman rakennusaineita. Myös ihminen tarvitsee rakennusaineita, hän toteaa. Keho on viisas. Se osaa itse tuottaa monia rakennusaineita – ei kuitenkaan kaikkia. – Yli 40 rakennusainetta keho ei pysty itse tuottamaan, vaan ne pitää saada ravinnosta.

Mäkinen kertoo, että eniten ihmisen solutason tutkimusta maailmassa on tehty NASA:n ja Venäjän kosmonauttien harjoitusohjelmien tiiimoilta. – Avaruusyksiköt tietävät, mitä ihminen tarvitsee solutasolla voidakseen hyvin. Nasa jakaa tuoretuotteet – marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset – seitsemään väriin. Suosittelen syömään joka aterialla jotakin näistä seitsemästä väristä. Näin keho saa edes pieniä määriä näistä yli 40:stä välttämättömästä rakennusaineesta, hän ohjeistaa.

Värit ovat violetti (lila), punainen, oranssi, keltainen, keltavihreä, vihreävalkoinen sekä etenkin vihreä. Mäkisen mukaan värit voivat olla missä muodossa tahansa, keitoissa, salaateissa, uunijuureksina, smoothieina, raasteina. – Talvella juurekset ovat jopa parempi vaihtoehto kuin kurkku, tomaatti ja salaatti. Itse mielelläni raastan juureksia: porkkanoita, kaalia, lanttuja ja punajuuria. Raasteen voi myös wokata. Uunissa paahtamalla juureksista saa myös herkullista ruokaa. Linkki värikarttaan!


"Ihminen ei ole historiansa aikana tarvinnut koskaan niin paljon antioksidantteja kuin nyt, sanoo Mona Mäkinen"

Vettä ja antioksidantteja

Mäkinen muistuttaa, että veden juominen on sekä nivelten että suoliston kannalta äärimmäisen tärkeää. – Nivelet tarvitsevat puhdasta, hyvää vettä – enkä puhu nyt kemikaaleilla pilatusta, elimistöön huonosti imeytyvästä hanavedestä. Vähintääkin hanavesi tulisi puhdistaa. Imeytymisen avuksi veteen kannattaa lisätä hieman laadukasta, puhdistamatonta ja lisäaineetonta merisuolaa tai mineraaleja, toteaa Mäkinen. Linkki merisuolattuvesi!

Keskimäärin ihmisen tulisi juoda pari, kolme litraa vettä vuorokaudessa. Mäkisen mukaan suuri osa nivelkivuista voi poistua jo tällä, sillä kuivan kehon nivelet kipuilevat. – Talvella tulee juoda jopa enemmän kuin kesällä, sillä kylmä sää ja ilman kuivuus kuivattavat myös elimistöä. Talvikuukausina esintyykin eniten sydän- ja verenkiertohäiriöitä osin juuri elimistön kuivumisen vuoksi.

Sekä vesi että värikkäät kasvikset ovat tärkeitä puhdistuselinten kannalta. Puhdistustyötä tekevät suolisto, maksa, munuaiset, iho ja keuhkot. – Puhdistuselimet ovat nykypäivän ihmisillä kovilla. Tämä johtuu kuormitustekijöistä, joita ovat muun muassa ympäristömyrkyt, lisäaineet, ilmansaasteet, kemikaalit ja säteily. Ihmiskunta on tuskin koskaan aiemmin elänyt näin monien myrkkyjen keskellä.

Erityisesti reuma- ja suolistosairauksissa antioksidantit ovat keskeisiä tekijöitä. – Puhdistuselimet tarvitsevat puhdistusaineita eli antioksidantteja. Antioksidantteja saadaan ennen muuta värikkäistä kasviksista, Mäkinen sanoo. Yrteistä on myös usein apua. Mäkinen suosittaa esimerkiksi alkoholittoman Pirunkoura-kasviuutteen käyttöä.


"Tulehdus ei parane, jollei suoliston tilaa korjata."

Kehosta voimavara

Mona Mäkinen suosittelee lämpimästi funktionaalista ravintovalmennusta, etenkin autoimmuunisairauksista kärsiville. Oloni-klinikalla asiakkaalle tehdään perusteellinen Alkukartoitus. – Monen reumapotilaan sormissa tapahtuneet muutokset kertovat samalla suoliston tilasta. Jos asiakkaan nivelissä on selkeitä muutoksia, on ilmeistä, että hänellä on suolistosairaus. Melkein aina asiakas kertookin kärsineensä suolisto-ongelmista hyvin pitkään.

Oloni-klinikan ravitovalmennuksessa perehdytään kokonaisvaltaisesti ihmisen terveydentilanteeseen. Asiakas saa etukäteen esitietolomakkeet kotiin täytettäväksi. Niisä käydään läpi ihmisen koko elämä ravinnosta liikuntaan, stressitekijöistä tunnepuolen asioihin. – Yleensä ravintovalmennuksessa löytyvät ne tekijät, jotka ovat aktivoineet esimerkiksi reuman tai suolistosairauden. Ihmisellä voi olla suvussaan reumageeni. Täytyy kuitenkin muistaa, että ihminen pystyy itse vaikuttamaan ravitsemuksella ja elämäntavoilla niin, että geeni ei koskaan aktivoidu, Mäkinen muistuttaa.

Oloni-klinikalla laaditaan yksilöllinen, suolistoa tukeva ja hoitava ruokavalio – muut tekijät huomioiden. Mäkinen suosittelee reumapotilaille myös suolihuuhtelua, eli Colonic-terapiaa. Suoliston mikrobikantaa hoidetaan aina. Viikon kuluttua vastaanotosta asiakas saa kirjalliset ohjeet, jotka käydään läpi ravintovalmentajan kanssa. Oloni-klinikan kautta saa myös geenitestejä. Mäkisen mukaan geenitestillä on tärkeää selvittää myös lääkkeiden sopivuutta, varsinkin silloin jos on jatkuva lääkitys.

– Toivoa on aina. Kipeäkin keho voidaan valjastaa voimavaraksi, Mona Mäkinen kannustaa.

Artikkeli Luontaisterveys lehdestä 02/2024
Teksti: Merja Kiviluoma